galéria megtekintése

Hónapokig készült a brüsszeli merénylők „sátáni” koktélja

2 komment

NOL

Tökéletes búvóhelyet talált magának a brüsszeli robbantásokban részt vevő testvérpár. A terroristák hónapokon keresztül kísérletezték ki a repülőtér és metró felrobbantásánál használt bombát. A Zaventem repülőtér a károk helyreállítása miatt keddig nem fogad utasokat, Brüsszelben pedig tovább zajlik a terroristák felkutatása. Közben olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a merényletek után megölték egy atomerőmű biztonsági őrét.

Khalid és Ibrahim El Bakraoui hónapokig bújkált egy felújítás miatt üresen álló lakásban. A testvérpár ott kísérletezett egy olyan anyaggal, amelyet a palesztinok az 1980-as években csak a "sátán anyjának" neveztek, mivel nagyon könnyedén felrobbant. A bajhoz elég volt egy cigaretta, vagy túl magas hőmérséklet.

Szakemberek szerint a testvérpár a bombát körömlakkból, lefolyótisztítóból és egyéb olcsó, könnyen beszerezhető anyagokból készítették. Ráadásul a reptéri rendőrkutyák sem tudják kiszagolni őket - jegyzi meg a Reuters.

A testvérpár valószínűleg ezt kihasználva robbantott kedden a brüsszeli Zaventem repülőtéren és egy metróállomáson. A merényletekben 31-en vesztették életüket, 260-an megsérültek, köztük két magyar.

 

Egy éve tudhattak a merényletről

A Skai görög hírportál szerint a görög rendőrség már tavaly olyan terveket talált athéni házkutatások során, amelyek a brüsszeli reptér elleni merényletre utalnak. Az egyik lakásban az az Abdelhamid Abaaoud is lakott, aki a novemberi párizsi merényletek egyik kitervelője volt.

A görög híradások szerint akkoriban tájékoztatták a nyomozásról a belga hatóságokat.

Újabb terrorvádak

A belga szövetségi ügyészség szombaton két férfit vádolt meg terrorizmussal. Egyiküket, Faycal C.-t azzal vádolják, hogy terrorcsoport tagja, és merényletekre készült. Egy másik férfinál szintén felmerült a gyanú, hogy terrorista csoportoknak segédkezik - számolt be a The Guardian. A belga hatóságok szerint mindkettőjüknek köze lehetett a brüsszeli merényletekhez.

Faycal C.-t csütörtökön este tartóztatták le. Lakásában a házkutatás során sem fegyvert, sem bombát nem találtak. A hatóságok egyelőre arra nem adtak választ, hogy a férfi azonos-e azzal a személlyel, akit a Zaventem repülőtér biztonsági kamerája rögzített a robbantás előtt.

Brüsszelben pénteken is razziákat tartottak, mely során egy embert lelőttek a Schaerbeek villamosmegállóban. A gyanúsítottat jelenleg kihallgatják.

Megölték az atomerőmű őrét

Két nappal a brüsszeli merényletek után rátámadtak a doeli atomerőmű egyik biztonsági őrére, megölték, és elvették a belépőkártyáját - írja az Origo a Derniere Heure nevű belga lapra hivatkozva. Az őr éppen a kutyájával sétált Chaleroi-ban, ahol az atomerőmű is működik.

Korábbi hírek szerint az Iszlám Állam atomerőművek ellen is tervezett merényletet. A belga hatóságok éppen ezért a brüsszeli merényletek után megerősítették a nukleáris létesítmények biztonsági őrizetét

A Telegraph mindeközben azt írja, hogy a belga hatóságok szerint tavaly egy magas beosztású atomipari dolgozót is lefilmeztek a terroristák, akik azt tervezték, hogy elrabolják, hogy radioaktív anyagokat zsaroljanak ki tőle. A biztonsági őr meggyilkolása után a titkosszolgálatok figyelmeztetésére tizenegy belga atomerőmű-dolgozónak vették el a belépőkártyáját.

Keddig zárva marad a repülőtér

Kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli Zaventem repülőtér, mivel a helyreállítási folyamatok tovább tartanak, mint azt gondolták - írja a BBC. Az indulási csarnokban a keddi két robbantás komoly károkat okozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.