galéria megtekintése

„Nem szabad engedni a nemzetállami kísértésnek”

24 komment

V. D.
NOL

„Ez történelmi jelentőségű, nehéz időkhöz illő történelmi látogatás” –  mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár október 7-ei strasbourgi EP-felszólalása  kapcsán. Arra, hogy francia elnök és német kancellár is felszólaljon, 26 éve nem volt példa. 1989. november 22-én, nem sokkal a berlini fal leomlása után Francois Mitterrand francia elnök és Helmut Kohl nyugatnémet kancellár tartott beszédet az EP-ben az akkori házelnök, Enrique Barón Crespo meghívására.

Csakhogy a körülmények most, 26 évvel később egészen mások, mint akkor voltak. Míg Mitterrand és Kohl az európai egység jövőjét éltették, most a két politikusnak nehéz helyzetben kellett volna irányt mutatnia, csakhogy ez nem sikerült.

Angela Merkel és Francois Hollande
Angela Merkel és Francois Hollande
Vincent Kessler / Reuters

Ahogy az várható volt, a két vezető szerdán a menekültválsággal foglalkozott kiemelten. „Ami Szíriában történik, az egész Európát aggasztja, mert hosszú ideig az fogja meghatározni az erőviszonyokat a területen, hogy hogyan alakul a szíriai konfliktus” – mondta Francois Hollande, aki megjegyezte, ha hagyják, hogy a síiták és a szunniták közti konfliktus még inkább elmérgesedjen, az hatással lesz mindenkire és mindenre. „Ez egy totális háborúvá válhat, amely a saját területeinket is érinti, ezért fel kell lépnünk ennek megakadályozására” – jegyezte meg.

 

A francia elnök a közös európai határ- és parti őrség szükségességét is kiemelte, hogy meg tudják védeni a schengeni övezet területét. Mint mondta, a „nyitott határok” politikájának megkérdőjelezése „tragikus hiba lenne”, ehelyett egységes menekültpolitikára lenne szükség.

Merkel ellen fordultak párttársai

Harmincnégy német kereszténydemokrata politikus szerdán nyílt levélben szólította fel Angela Merkel német kancellárt, hogy változtasson menekültpolitikáján, írja a Financial Times.

A levél szerint a Merkel által eddig folytatott „nyitott határok politikája” „sem az európai, sem a német jogrendszernek nem felel meg, és nincs összhangban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikájával sem”.

Ezzel összhangban Angela Merkel német kancellár is arról beszélt, hogy Európa nem barikádozhatja el magát a külvilágtól annak érdekében, hogy távol tartsa a migránsokat. Magyarországra utalva kijelentette: „észre kell vennünk, hogy még ha meg is próbáljuk teljesen körbekeríteni magunkat, akár azon az áron, hogy a határokon lévők szenvednek, ez senkinek sem segít”, hozzátéve, aki akar, az úgyis megtalálja majd az utat Európába.

„A bezárkózás az internet korában illúzió, csak súlyosabb problémákhoz vezetne” – mondta Merkel, egy mondatban adva bírálatát az Orbán-kormány minden menekültpolitikai intézkedésének. Megjegyezte azt is, hogy az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan és névtelen embertömegként, masszaként, ugyanakkor hangsúlyozta, jogos elvárás azokkal szemben, akik letelepednek Európában, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, és megtanulják az adott ország nyelvét. Közös megoldást sürget, mert „nem szabad engedni a kísértésnek, hogy nemzetállami cselekvéssel lépjünk föl a menekültválság kezelésében. Épp ellenkezőleg, sokkal inkább szükség van az összefogásra, mint valaha” – mondta, hozzátéve, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő, új eljárást kell bevezetniük az Európai Unió tagországainak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.