galéria megtekintése

„Hol van Magyarország?”

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 13. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Megismétlődött, amitől Dzsablesz rettegett: a sós víz kezdett beszivárogni a menekültekkel zsúfolt hajóba. A gambiai férfi biztos volt benne, második próbálkozása is kudarcba fullad, és vissza kell térnie a polgárháború sújtotta Líbiába – ha egyáltalán túléli a visszautat a Földközi-tengeren. Az olasz parti őrség akkor tűnt fel, amikor már állt a víz a fedélzeten.

– Megmentették az életünket. Amikor elértem a szicíliai partot, úgy sírtam, mint egy gyerek. Csak arra tudtam gondolni, hogy valóra vált az álmom – meséli tavaly novemberi „partraszállását” a Népszabadságnak egy olaszországi menekülttáborból Dzsablesz. Kéri, hogy az igazi neve semmiképp se jelenjen meg, félti otthon maradt családját.

– Az elnökünk kegyetlen ember. Nem merünk róla beszélni, mert lehet, hogy másnap nyoma vész egy családtagunknak vagy barátunknak – mondja a harmincas évei elején járó férfi, aki a nyugat-afrikai országban tapasztalható üldöztetés miatt hagyta el otthonát, négy testvérét és édesanyját.

A nyugat-gambiai Dzsamburban élt, muzulmán hitoktatóként dolgozott, míg 2009-ben híre ment, hogy Yahya Jammeh elnök hívei megbélyegezték a falubéli hitoktatókat, és elindultak, hogy leszámoljanak a „boszorkányokkal”. Dzsablesz úgy döntött, nem várja meg az érkezésüket. Teherautókon és személyautókban jutott el Líbiába – Szenegálon, Malin, Burkina Fasón és Nigeren keresztül. Útja évekig tartott, egyes városokban hónapokat töltött.

 

– Minden munkát elvállaltam, hogy legyen pénzem ételre, és folytatni az utat – emlékezik vissza a férfi, aki történetét megszakítva kérdezi:

„hol van Magyarország?”

Viszontagságai Líbiában is folytatódtak, többször börtönbe került. Vonakodva beszél erről az időszakról, azt mondja, semmi rosszat nem tett, csak dolgozni próbált, hogy pénzt gyűjtsön a tengeri útra. – A líbiaiak utálják az idegeneket. A rendőrök rajtunk akarnak meggazdagodni. A börtönből csak kenőpénzért lehet szabadulni.

Dzsablesz végül eljutott egy líbiai kikötőbe, ahonnan reményekkel telve – s 800 dinárral (kb. 160 ezer forinttal) szegényebben – indult álma, azaz Európa felé. Az embercsempészek telezsúfolták a lélekvesztőt, két nap hánykolódás után visszafordultak Bengáziba. Tapasztalatai szerint a líbiai káoszban sokféle csempész dolgozik, akiket gyakran fekete-afrikai toborzók segítenek. Ő is így jutott fel a második fuvarra, ami elvitte Szicíliába. A valóság azonban messze elmarad az álmától.

– Megváltozott az életem, de nem úgy, ahogy elképzeltem.

Elmondani sem lehet, hogy a tábor vezetője milyen rosszul bánik velünk. Mintegy 130-an élünk itt, minden házban hatan. Van, hogy egy hétig ugyanazt esszük, éjfélkor lámpaoltás… Három-négy napnál hosszabb időre nem hagyhatjuk el a tábort, különben elküldenek” – meséli abban reménykedve, hogy 2016. februárig elbírálják a kérvényét, és legális dokumentumokkal munkát vállalhat.

Jelenleg 75 euróból gazdálkodik minden hónapban, s ebből az összegből kell fedezni az orvosi ellátás költségeit és az ügyintézési díjakat. Napjait egy közösségi oldal szerkesztése tölti ki, ahol az életveszélyes tengeri utat választó migránsoknak ad tanácsot. Az utóbbi hónapban több száz kétségbeesett ember fordult hozzá. Sok honfitársa is kikéri a tanácsát, de úgy tudja, az olasz hatóságok haza akarják küldeni a gambiaiakat. – Otthon a rádióban is bemondták a szörnyű hírt. Ha így lesz, rengetegen fognak meghalni.

A rettegett brüsszeli kvóta

Az Európai Bizottság ma terjeszti elő a „migránskvóta”-javaslatát, amely szerint a tagállamokban arányosan osztanák el az EU-ba érkező bevándorlókat. A tagállami kvótát a hazai össztermék (GDP), a népesség, a munkanélküliség és a menedékjogi kérelmek száma alapján kellene meghatározni – írja az MTI. Orbán Viktor miniszterelnök korábban „őrültnek és tisztességtelennek” nevezte a tervet, az ellenzőkhöz csatlakoztak a horvátok: Zágráb szerint a nyugat-balkáni ország nincs erre felkészülve. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.