galéria megtekintése

Hitlert tekinti példának a Fülöp-szigeteki elnök

6 komment

NOL

A holokauszthoz hasonlította drogellenes kampányát a Fülöp-szigeteki elnök. Rodrigo Duterte közölte: "Hitler hárommillió zsidót mészárolt le. Van hárommillió drogfüggő. Boldogan lemészárolnám őket."

A megjegyzéseket arra reagálva tette, hogy, mint mondta, "néhányan úgy állítottak be, mint Hitler valami unokatestvérét" és népirtással is vádolják. Ekkor erősítette meg, hogy szívesen megölné a hárommillió drogfüggőt az országban - írja a BBC.

Rodrigo Duterte
Leandro Salvo Daval Jr. / Reuters

A második világháború alatt a nácik legalább hatmillió zsidót, illetve más kisebbséghez tartozót öltek meg.

 

"Ha Németországnak ott volt Hitler, akkor a Fülöp-szigeteknek meg..." - mondatát a sajtótájékoztatón azzal fejezte be, hogy saját magára mutatott.

A BBC arra emlékeztet: a legfrissebb, eheti adatok szerint 1,8 millió drogfüggő van a Fülöp-szigeteken, azaz a lakosság 1,8 százaléka.

Háromezer áldozat néhány hónap alatt

Duterte nyáron lépett hatalomra kemény rendpárti programmal. Azóta több mint háromezren estek áldozatul drogellenes "háborújának." A többséget nem is a rendőrség ölte meg, hanem civilek, akiket az elnök biztatott fel arra, hogy vegyék kezükbe az ügyeket.

Az áldozatok holttestét gyakran jó ideig el sem viszik a tett helyszínéről, hogy mindenki lássa őket. Gyakran helyeznek melléjük listát arról, milyen állítólagos bűnöket követtek el.

Rendőr vizsgálja két agyonlőtt férfi holttestét Manilában
Ezra Acayan / Reuters

Az elnök korábban kijelentette: akár százezer bűnözőt is megölne, hogy csökkentse a bűncselekményeket a Fülöp-szigeteken.

Duterte hosszú ideig Davao város polgármestere volt, ahol nem hivatalos "halálosztagai" ölték meg a drogkereskedőket és bűnözőket. Itt szerzett kemény hírneve segítette az elnöki székbe - emlékeztet a BBC.

"Undorító retorika"

Duterte szavait azonnal elítélték zsidó érdekvédő szervezetek. Az amerikai központú Simon Wiesenthal Központból Abraham Cooper rabbi úgy nyilatkozott: Dutertének bocsánatot kell kérnie a holokauszt áldozataitól "undorító retorikájáért."

A szintén amerikai Rágalmazásellenes Liga szerint a Fülöp-szigeteki elnök szavai "helytelenek és mélységesen sértőek." Todd Gutnick, a szervezet kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott: nem érti, miért akarna bármilyen vezető példának tekinteni "egy ilyen szörnyeteget."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.