galéria megtekintése

Hiába szavazhatnak a nők, az egyenlőség még álom

2 komment


Körösi Ivett
NOL

Egy éve készült arra a 42 éves Nassima al-Sada, hogy életében először leadhassa szavazatát, s végre beleszólhasson az őt érintő ügyekbe. A háromgyermekes anya képviselőjelöltként is elindult a hétvégén tartott szaúd-arábiai helyhatósági választásokon, de kizárták a versenyből, ugyanis nyíltan támogatta a nők vezetéshez való jogát. Márpedig az abszolút monarchiában ez tilos.

– Nem tudom biztosan, hogy emiatt diszkvalifikáltak-e, mert a döntést nem indokolták. De más nem lehet, hiszen ez az egyetlen kapocs köztem és a versenyből kizárt többi női képviselő-jelölt között – mondta a Népszabadságnak telefonon Qatifból a csalódott nő. A történtek ellenére fontos lépésnek tartja, hogy az ország történetében először nők is szavazhattak és indulhattak.

A húszmillió állampolgárból 130 ezer nő regisztrált a voksolásra, s 980-an szálltak versenybe a képviselői posztokért. Végül mintegy húsz nőt választottak meg országszerte, ami a körülményeket tekintve nem kis teljesítmény,

hiszen nemcsak a társadalom szerves részét képező előítéleteket kellett legyőzniük, de a férfi szavazókhoz sem szólhattak közvetlenül. Csak egy paraván mögül, mikrofonon keresztül, vagy egy férfi rokon közvetítésével kommunikálhattak velük. Nassima és társai ezért a közösségi médiát hívták segítségül.

 

A többi nőhöz hasonlóan neki sem volt tapasztalata a kampányolásban – a férfiak sem túl rutinosak, hiszen az elmúlt negyven évben mindössze három választást tartottak a királyságban –, ezért egy éve tudatosan készült rá. A korábban a dzseddai Abdelaziz Király Egyetemen üzleti tanulmányokat folytató nő Jordániában és Törökországban vett részt különböző workshopokon. Férje a kezdetektől támogatta.

Fotó: Fejszál Al Naszer / Reuters

„Nekünk, nőknek is jár ez a jog. Nagyon fontos, hogy részt vegyünk a döntéshozatalban. Meg kell tartanunk ezt a jogot, később pedig ennél is többet kell követelnünk.

Meg kell mutatnunk azoknak, akik szerint a nők nem értenek a politikához, hogy igenis képesek vagyunk rá,

ha megadják a lehetőséget" – mondja Nassima, aki „civilben" emberi jogi aktivistaként segít más nőknek: tréningeket tart a jogaikról, de előfordul, hogy kapcsolatain keresztül nyújt segítséget családon belüli erőszak áldozatainak.

A közhangulatról azt mondja, a konzervatív hangok továbbra is erősek. Voltak olyan férfiak, akik a közösségi médiában terjesztett videókon kérték a szavazókat, hogy ne voksoljanak nőkre. – „Ne tegyétek! Ez a saría [az iszlám törvénykezés] ellen van. Nők és férfiak nem ülhetnek egy asztalhoz", mondták egyesek. Mások azonban próbálták megérteni az új helyzetet – meséli Nassima, aki fontos lépésnek tartja a női részvétel engedélyezését, de azt mondja, ez messze nem elég.

Középkori félelmek

Szaúd-Arábiában nemcsak a vezetés problémás a nők számára, de utazni, házasodni és dolgozni is csak egy férfi családtag, az úgynevezett védelmező engedélyével lehet. Az utcára csak tetőtől talpig lefedve léphetnek ki, bár így bőven akadnak olyan helyzetek – például a szavazatok leadásánál –, amelyekben teljesen elszeparálják egymásról a férfiakat és a nőket. A januárban elhunyt Abdullah király 2011-ben engedélyezte a nők részvételét a választásokon. Szaúd-Arábia főmuftija a bejelentés előtt azt mondta, ha beengedik a nőket a politikába, akkor kitárják az ajtót a gonosz előtt.

Az önkormányzatok ugyanis nem rendelkeznek valódi hatalommal, nincs hatásuk a törvénykezésre. Olyan helyi ügyekben van csupán jogkörük, mint a közterek karbantartása vagy a szemétszedés. A valódi változások érdekében ezért Nassima szerint magasabb szinten kell képviseltetni magukat a nőknek. Az ide vezető út azonban hosszú, s ezt a mindennapjaiban is tapasztalja. Egy éve megtalálta álmai munkáját, de visszautasították a jelentkezését.

– A főnök azt mondta, nem vehet fel, mert ha engem alkalmaz, külön bejáratot, mosdót és liftet kell építtetnie. Vagyis meg kell oldania a teljes szegregációt. Ha ezt nem teszi meg, büntetést szabnak ki rá.

Még csak be sem perelhettem, mert nő vagyok" – mondja Nassima, aki már másodszor járt így. Mint mondja, a cégeknek rendkívül költséges nőket alkalmazni. De még ha meg is tennék, nem olyan könnyű munkaerőt találni. „Mivel nem vezethetünk, szinte lehetetlen eljutni bármilyen munkahelyre."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.