galéria megtekintése

Mindegy, mi lesz a vége, a népszavazás után csak nehezebb lesz

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Fej fej mellett halad Görögországban az EU–IMF-feltételeket elfogadók és elutasítók tábora a vasárnapi népszavazás előtt. Egyetlen dolog biztos: bármi lesz a végeredmény, hétfőn minden eddiginél nehezebb korszak kezdődik.

„Hétfőn már Brüsszelben leszek aláírni egy megállapodást” – közölte magabiztosan egy tévéinterjúban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, de optimizmusát semmi sem támasztja alá. Éppen ellenkezőleg: nagyon nehéz lesz újraindítani az egyeztetést, miután a baloldali Sziriza vezére néhány napja váratlanul otthagyta a tárgyalásokat, és népszavazást írt ki a „sértő ultimátumnak” és „zsarolásnak” minősített EU–IMF-javaslatcsomagról.

Ciprasz arra buzdította a Szintagma téren összegyűlt híveit, hogy „büszke nemmel” szavazzanak a referendumon
Ciprasz arra buzdította a Szintagma téren összegyűlt híveit, hogy „büszke nemmel” szavazzanak a referendumon
Jean-Paul Pelissier / Reuters

A súlyos következményeket a lakosság azóta is érzi. A görögországi bankok egész héten zárva tartottak, és a pénzkiadókból is csak napi hatvan eurót lehet kivenni. Kétségbeesett nyugdíjasok a bankok előtt várták, hogy hozzájussanak a pénzükhöz, mivel a többségnek kártyája sincs.

 

A Kathimerini című napilap szerint egyes szigeteken máris élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, mert nem tudnak fizetni a szállítóknak. Közben olyan hírek terjednek, hogy a népszavazás után még lejjebb viszik a pénzfelvételi limitet, sőt a bankbetéteket is megadóztatják – mint tették ezt Cipruson két évvel ezelőtt.

Éppen ezekkel a nehézségekkel magyarázzák, hogy folyamatosan szűkül a „nem” és az „igen” szavazatok hívei közötti különbség. A görög tévéadókon még pénteken is a pénzkiadó automatáknál kígyózó sorokat mutatták. Az Etnosz című napilapban közzétett legújabb felmérésben már a hitelezők kéréseit elfogadók kerültek többségbe (44,8 százalék), és kevesebben támogatták, hogy Görögország vegye saját kezébe a sorsa irányítását (43,4 százalék). A Bloomberg közvélemény-kutatása még az ellenzők csekély előnyét mutatta (43 százalék nem, 42,5 százalék igen).

Semmiképpen sem könnyíti meg a népszavazás a dél-európai tagállam sorsát. Ha a lakosság jóváhagyja is az EU–IMF-párossal kötött egyezséget, a Ciprasz-kormánynak távoznia kell: az európai partnerek végképp nem hinnék el, hogy olyan vezetés hajtja majd végre a reformokat, amely nyíltan e reformok ellen kampányolt.

Ha pedig a görögök nemet mondanak a hitelezőknek, egy ideig biztosan nem folytatódik a nemzetközi mentőprogram, amely nélkül viszont gondot okozhat – például – a bankok feltöltése készpénzzel vagy az állami alkalmazottak bérének, illetve nyugdíjának a kifizetése.

Végső nagy felvonulását tartotta pénteken a két tábor – a hitelezők kéréseit elutasító tüntetők összecsaptak a rendőrökkel –, és Alekszisz Ciprasz még egy utolsó tévébeszédben kérte a polgárokat, hogy mondjanak nemet az EU–IMF-programra. Már csak azért is, mert ebben nem szerepel adósságelengedés, amely az athéni kormány egyik fő követelése.

A miniszterelnök idézte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új elemzését, amely szerint Görögországnak az elkövetkező három évben további ötvenmilliárd euróra és jelentős adósságleírásra lesz szüksége, ha felszínen akar maradni.

Csak növelte a bizonytalanságot, hogy az államtanács (közigazgatási ügyekben a legfelső bíróság) pénteken meghallgatást tartott két görög állampolgár – egy ügyvéd és egy mérnök – beadványáról, amely a népszavazást alkotmányellenesnek nevezi.

Több érvet is felhoztak a referendum felfüggesztése mellett –a voksolást túl későn írták ki, az alkotmány tiltja a költségvetési politikára vonatkozó kérdéseket, ráadásul a mostani kérdés túl bonyolult és érthetetlen –, de a beadványt végül péntek este elutasították.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.