galéria megtekintése

Hatéves gyerekeket is beszerveznek a bűnbandák

1 komment


Veres Dóra

A szegénységet még el lehet viselni, de félelemben nem lehet élni – idéz egy Hondurasból menekült nőt az International Crisis Group (ICG) friss jelentése.

Papírok nélkül. Salvadori menekültcsalád Mexikóban
Papírok nélkül. Salvadori menekültcsalád Mexikóban
Edgard Garrido / Reuters

A 23 éves Cindy négy- és ötéves gyerekeivel Mexikóban vagy az Egyesült Államokban szeretne új életet kezdeni. „A bűnszervezetek a hat- és hétéves gyerekeket is beszervezik, először megfigyelőket képeznek belőlük. A legokosabb fiúkra és a legcsinosabb lányokra pályáznak, s ha egyszer a markukban vannak, nincs menekvés" – mondta a nő.

 

Az Obama-adminisztráció új programja éppen a nehéz helyzetű, veszélyeztetett gyerekeknek próbál segíteni. Costa Rica az elkövetkező fél évben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közreműködésével kétszáz, Hondurasból, Salvadorból és Guatemalából érkező, a legsebezhetőbbnek ítélt személynek biztosít átmeneti szállást, amíg lezajlik a menedékkérelmi eljárás.

– Az UNHCR helyi civilekkel méri fel, kinek van a leginkább szüksége védelemre. Ezután az amerikai hatóságok előzetes átvilágítást végeznek, és a legveszélyeztetettebbeket Costa Ricába szállítják – magyarázta el a folyamatot lapunknak Megan McKenna, a Védelemre Szoruló Gyermekek (Kids in Need of Defence, KIND) nevű, washingtoni civil szervezet munkatársa. Szerinte az új program a már 2014 óta működő Közép-amerikai Kiskorúak Menekültügyi Programja kiterjesztésével jelentős változást hozhat. Eddig ugyanis azok a 21 éven aluliak kaptak letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban, akiknek az egyik szülőjük már legálisan az országban tartózkodott. Most azonban az eddig a kiskorúakra a származási országban vigyázó rokonok, a 21 éven felüli leszármazottak, és a másik szülő is letelepedési engedélyért folyamodhat.

– A legnagyobb gond, hogy a menekültstátuszra még mindig csak azoknak van esélye, akiknek a rokona már legálisan van az USA-ban. Nem nevezném sikersztorinak a programot: eddig 9500-an jelentkeztek, és kevesebb mint hatszázan kezdhettek új életet – jegyezte meg McKenna.

Az UNHCR szerint a világon a második legtöbb menedékkérelmet (172 700) tavaly az USA-ban regisztrálták. A folyamodók nagy része a bandaháborúk elől menekült. Ahogy az erőszak elharapódzott az „északi háromszög" országaiban, a menedékkérők száma több mint 110 ezerre emelkedett – ez ötszörös növekedést jelent a 2012-es adatokhoz képest. Idén megugrott a kísérő nélküli gyerekek száma is. Csak júniusban 4800-an érkeztek. – Ennek tükrében a Costa Ricában biztonságba helyezett kétszáz fő meglehetősen kevésnek tűnik – mondta McKenna.

Háborogó republikánusok

„Ahelyett, hogy lépéseket tenne a határon fennálló válság megoldására, az Obama-kormányzat állandósítja a krízist, törvényes eszközeivel még több embert csődít az Egyesült Államokba" – írta közleményé­ben Robert W. Goodlatte, virginiai képviselő. Az illegális bevándorlás az amerikai elnökválasztás egyik központi témája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.