galéria megtekintése

Hatalmi játék határok nélkül

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 09. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Hosszú évek óta készülnek az oroszok olyan hadműveletekre, mint amilyeneket most Kelet-Ukrajnában végrehajtanak – állítják nemzetközi szakértők.

Sokak szerint nemcsak a hibrid háború sokfelé használt eszközét alkalmazzák, hanem azt az elméletet is, amelyet egy hajdani cári vezérkari tiszt, Jevgenyij Messzner (1891–1974) dolgozott ki. A hibrid háborúk, az aszimmetrikus hadviselés elméletével foglalkozik, és erről írta doktori értekezését is Somkuti Bálint. Tőle kérdeztük: mi történik Kelet-Ukrajnában?

Internetes háborús játékot reklámozó orosz statiszták Moszkvában
Internetes háborús játékot reklámozó orosz statiszták Moszkvában
Sergei Karpukhin / Reuters

Somkuti szerint ez a típusú hadviselés egyidős a történelemmel. Jó példa erre a magyarországi török hódoltság kora. Akkor a béke évtizedeiben is állandóak voltak a kisebb-nagyobb rajtaütések, harcok. Az aszimmetrikus háború azt is jelentheti, hogy az „erősebbik fél” egyértelműen megnyeri a katonai összecsapást, de elveszti a propagandaháborút. Aszimmetrikus háborúskodást provokálhatnak nemzetközi bűnözői hálózatok (kolumbiai kábítószerkartellek), nemzetközi terrorszervezetek (al-Kaida) vagy tőkés csoportok is. Ez már olyan hadviselés, ahol esetleg egyetlen lövés sem dördül el, az elszenvedett károk mégis egy klasszikus háborúéval összemérhetők.

 

Oroszország szinte lövés nélkül kebelezte be a Krím félszigetet. Somkuti szerint a folyamat katonai precizitással zajlott, sajátos „fordított színes forradalom volt”. A Krímben nem voltak reguláris alakulatok, de feltűntek olyan „zöld emberkék” jelzés nélküli uniformisban, akik a felszerelésük alapján vélhetően az orosz különleges erők (szpecnaz) tagjai voltak.

A kelet-ukrajnai hadműveletek, amelyekben egyszerre vesznek részt irreguláris erők, zsoldosok és nehézfegyverzettel felszerelt alegységek, új fejleményt jelentenek a hadviselés elmúlt négyszáz évéhez képest.

A magyar szakértő zavarosnak látja a helyzetet. Folyamatosan érkeznek az ellentmondó hírek, sokszor nehéz megállapítani, hogy egy T–72 mintájú harckocsi honnan származik. Ilyen eszközei egyaránt vannak az orosz és az ukrán haderőnek is, de a harckocsit Fehéroroszországban, Csehországban és Lengyelországban is gyártották.

Ez a típusú hadviselés egyidős a történelemmel
Ez a típusú hadviselés egyidős a történelemmel
Shamil Zhumatov / Reuters

Új elem a bonyolult légvédelmi rakétakomplexumok alkalmazása –utal a szakértő az ukrán katonai gépek és a maláj utasszállító lelövésére. Somkuti kifejezte meglepetését, hogy az aszimmetrikus vagy szavai szerint negyedik generációs hadviselés egyik fontos eleméről, a kibertámadásokról még nem érkeztek hírek. – Aminek most tanúi vagyunk, az ugyanolyan, ha nem erőteljesebb változás a hadtörténelemben, mint amilyen a gépesített összfegyvernemi hadviselés megjelenése volt a múlt században. Az ukrajnai összecsapásokban nincs szabály, nincs tiltott célpont és nincsenek államhatárok.

Az elemző ott lát lehetőséget hasonló háborúkra, ahol gyenge a központi hatalom, és nem elég erős az egységes nemzettudat. Az egyetlen megelőzési mód a jó kormányzás. Egyébként az ilyen hibrid háború akár évtizedekig is elhúzódhat. Az egyik legmegdöbbentőbb eleme az ukrajnai harcoknak a totális propagandaháború. A megtévesztés minden eszközét bevetik, a média tele van szándékos hamisításokkal. A lakosságot összeesküvés-elméletekkel, rémhírekkel bombázzák. Ezek gyakran külföldről kerülnek vissza, s mindenki annak hisz, akinek akar, két teljesen logikus, ám egymásnak ellentmondó narratíva létezik.

A lázadás orosz teoretikusa

Sokak szerint egy évtizede készül Oroszország arra, hogy alkalmazza Jevgenyij Messzner elméletét. Az egykori cári tiszt, aki Adolf Hitlert is szolgálta, a háború után Argentínában élt. Ott született legismertebb könyve, a Lázadás – A harmadik világháború. Ebben azt írta, a jövő háborújában nem frontális támadásokkal, hanem a megtámadott ország lelkének szétzúzásával, pszichológiai eszközökkel kell győzni. Messzner írt bandaháborúkról is, s az általa vizionált hadviselés nagyon hasonló ahhoz, amit ma látni Kelet-Ukrajnában. (M. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.