galéria megtekintése

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

25 komment

NOL

Felkorbácsolta a kedélyeket a 61. Eurovíziós Dalfesztivál győztes dala. Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt.

Orosz politikai körökben keményen kivágta a biztosítékot, hogy tizenkét év után ismét Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, mégpedig egy olyan dallal, amely a krími tatárok ellen Sztálin által elrendelt etnikai tisztogatásokról szól. Moszkvában azon akadtak ki, hogy a 32 éves énekesnő, Jamala előadásában elhangzó győztes szerzemény egyértelmű politikai áthallásokat hordoz, a Krím két évvel ezelőtti orosz annektálására utal. Erre hivatkozva korábban meg is próbálták kizáratni a versenyből, mondván, a dal nyilvánvaló  politikai üzenetet fogalmaz meg, ami a versenyszabályzat szerint tilos.

Jamala a győzelem pillanataban. Nem akart felejteni
Jamala a győzelem pillanatában. Nem akart felejteni
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

S miközben Petro Porosenko ukrán elnök Twitteren gratulált a győztesnek, megjegyezve, Jamala az egész ukrán nép nevében szólt, hozzátéve: győzött az igazság, mint mindig, addig Oroszországban forrnak a kedélyek. Franc Klincevics, az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a RIA Novosti hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nem az ukrán énekesnő és a dala nyert, „a politika felülemelkedett a művészeten”. Szerinte ha semmi sem változik Ukrajnában egy éven belül, nem biztos, hogy érdemes Oroszországnak részt vennie a versenyben. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova Facebook-oldalán arról írt, a következő győztes dal majd biztos Szíriáról fog szólni, és meg is írta előre a győztes dalszöveget: „Aszad a vér, Aszad a legrosszabb, adjatok díjat, s mi rendezzük a versenyt”.

 

Az orosz kulturális bizottság elnöke, Jelena Drapeko a TASSZ orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, az ukrán győzelem az oroszok ellen folytatott nyugati „információs háború” eredménye, ahogy azok a hírek is, amelyek szerint orosz sportolók doppingolnak, hogy orosz gépek sértik meg más országok légterét, hogy minden, amit tesznek, rossz. „Oroszország démonizálásának lehetünk szemtanúi” – jegyezte meg.

Az orosz parlament külügyi bizottságának vezetője, Alekszej Puskov Twitteren azt írta, a verseny egy politikai hadszíntér lett, és szerinte Oroszországnak jövőre „Odessza mártírjairól”, azaz az Ukrajnában meghalt szeparatista katonákról szóló dallal kéne indulnia.

Azt egyébként, hogy az 1944 című szám a közelmúlt eseményeinek is emléket állít, Jamala is elismerte. A Guardiannek adott interjújában arról is mesélt, a Krím félsziget elfoglalása hogyan érintette. „Képzeld el, hogy két éve nem mehetsz haza. Skype-on tartod a kapcsolatot a 90 éves nagyapáddal, aki beteg, de nem látogathatod meg. Mégis mit kéne tennem: aranyos dalokat énekelgessek, és felejtsem el az egészet? Persze, hogy ez nem működik” – mondta.

Az oroszok már csak azért is elárulva érezhetik magukat, mert Jamala csak az utolsó pillanatban, a közönség szavazataival nyerte meg a 61. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombaton Stockholmban, a nemzetközi zsűri korábban még az ausztrál Dami Imet látta a legjobbnak. (Ausztráliában az Eurovíziós Dalfesztivál nagyon népszerű, a kontinensnyi ország pedig gondolt egyet, és 2015-ben belobbizta a versenyzőjét a megméretésbe.) Az orosz sajtóban nyíltan csalásról írnak és beszélnek, mivel az orosz versenyző, Szergej Lazarev nagy esélyesként érkezett, és a közönségszavazást meg is nyerte, a szakmai zsűri pontjainak kiosztása után viszont csak a harmadik lett. A közösségi média is visszhangzik az versenyt kísérő üzengetéstől: „Szóval az emberek Oroszországra, a zsűrik Ausztráliára szavaztak, és Ukrajna nyert” – írta valaki Twitteren. Más azt tette szóvá, mégis hogy fog levezényelni egy ilyen eseményt Ukrajna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.