galéria megtekintése

Hatalmas botrány lett a cseh miniszterelnök-helyettes rasszista kijelentéseiből

7 komment


Szilvássy József

Élesen bírálta Andrej Babis miniszterelnök-helyettest Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, aki szerint koalíciós partnere átlépte a populizmus és a náci színezetű megnyilvánulások közötti határt. Az ellenzékiek felszólították őt, hogy azonnal menessze a kormányalelnököt.

Andrej Babis múlt csütörtök délelőtt a kelet-csehországi Varnsdorfban többek között romák lakta szociális bérlakásokat is megtekintett. Nyilatkozata szerint meglepődve tapasztalta, hogy mennyi férfi, valamint iskolás korú gyermek ténfergett a környéken.

Babis egy 2011-es képen. Szerencsétlen kifejezések
Babis egy 2011-es képen. Szerencsétlen kifejezések
Petr Hlosek / Reuters

Ezt a látványt igy kommentálta: „Voltak olyan idők, amikor minden roma dolgozni kényszerült. Aki erre nem volt hajlandó, azt elkapták és hopp, máris a dél-csehországi Letyben találta magát, ahol a második világháború idején nem koncentrációs, hanem átnevelő tábor működött" -- vélekedett. Bohuslav Sobotka szerint a kormányalelnök valójában a nácik hazugságait vette át és a közelgő megyei, illetve részleges szenátusi választások előtt Donald Trump módszereivel igyekszik maga mellé állítani minél több polgárt: „Ildomos lenne, ha Andrej Babis úr megismerkedne a cseh történelemmel, a fasiszták kegyetlenségeivel, akik Dél-Csehországban koncentrációs tábort működtettek, ahonnan a világháború alatt romák százait hurcolták el Auschwitzba. Mintegy kilencven százalékuk nem tért vissza. Ajánlom a miniszterelnök-helyettesnek, hogy miután megismerkedett ezekkel a tényekkel, keresse fel az egykori koncentrációs tábor helyét, és hajtson fejet a fasizmus áldozatainak emlékműve előtt" -- posztolta Fabecook-oldalán Sobotka.

 

Az ellenzék követelésére a kormányfő azt válaszolta, hogy Babis ügyét az általa vezetett ANO pártban kell tisztázni. Miroslav Kalousek szerint viszont megengedhetetlen, hogy a kormánynak olyan tagja legyen, aki tagadja a holokausztot. „Ha a miniszterelnök keddig nem meneszti őt, akkor bizalmatlansági indítványt nyújtunk be Andrej Babis ellen" -- szögezte le a legerősebb cseh ellenzéki párt, a TOP 09 elnöke. A

Babis szombat este elismerte, hogy szerencsétlenül fejezte ki gondolatait, de felháborította, amit látott. „A zsidó és a roma holkausztot határozottan elítélem. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a kulturális tárca vezetőjével végre méltó körülményeket teremtünk a dél-csehországi koncentrációs tábor helyszínén. Erre idáig egyetlen kormány sem volt képes" -- hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

A dél-csehországi Písek melletti Letyben, az egykori koncentrációs tábor emlékművéhez közel a rendszerváltás óta sertéshizlalda működik, amely éktelen bűzt áraszt. A prágai kabinet éveken keresztül tárgyalt a a magántulajdonban levő AGPI társasággal a telek felvásárlásáról, elsősorban a sertéstelep felszámolásáért járó kártérítés összegéről vagy áthelyezésével kapcsolatos kiadások fedezéséről. Jirí Dienstbier emberjogi és kisebbségügyi miniszter többször úgy nyilatkozott, hogy az alku nehezen születik meg, mert a sertéshizlalda tulajdonosa egyre nagyobb összeget kér kárpótlásként. Babis szombaton bejelentette, hogy a kormány mindenképpen előteremti a megszabott összeget és rövid időn belül máshova helyezik át a sertéstelepet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.