galéria megtekintése

„Bosszút állunk minden egyes vércseppért"

0 komment

NOL

Navaz Sarif, Pakisztán miniszterelnöke háromnapos gyászt jelentett be a keddi, pesavári vérengzés áldozatainak emlékére. Ahogy a brutális támadás után mondta, "bosszút állunk minden egyes vércseppért, amit ma gyermekeink testéből kiontottak". A miniszterelnök eltörölte a terrorista cselekedetek miatt kiszabott halálbüntetések elhalasztását.

Zohra Bensemra / Reuters
Rózsaszín virágokkal borított koporsók köré gyűlt a gyászoló tömeg, az előző napi gyertyafényes virrasztás után. A többségében pakisztáni kormánykatonák gyermekeit lemészároló tálib fegyveresek legkevesebb 137 áldozatot szedtek a pesavári katonai iskolában kedden.

A pakisztáni hadsereg Haibár és Észak-Vazirisztán térségében légicsapásokat hajtott végre, az eddig nem tisztázott, hogy válaszreakció volt-e az iskolai mészárlásra. Az ottani milicisták ellen júniusban kezdődött offenzíva.

Fayaz Aziz / Reuters

 

Sarif szerdán parlamenti ülést is összehívott Pesavárban, ami a hivatalos válasz megvitatásán túl annak a jele is volt, hogy az egész nép kiáll a szélsőségességek ellen – mondta a BBC-nek Pervez Rasi tájékoztatási miniszter.

A hadsereg szerint a keddi támadást hét tálib terrorista hajtotta végre, mindegyikükön robbanószerekkel telerakott mellény volt. A drótkerítést kettévágva jutottak be az iskolába, ahol az előadóban csaptak le, amelyben a diákok épp vizsgáztak. Ezek után teremről teremre haladva diákokat és tanárokat egyaránt lőttek. Az öldöklés nyolc órán át tartott, a hadsereg szerint összesen 125-en sérültek meg, mielőtt mindegyik támadót lelőtték volna. Több száz embert sikerült közben kimenekíteni.

A 15 éves Mohammed Ali Khant temeti édesanyja
Zohra Bensemra / Reuters
„Azt hiszem, egy időre elájultam. Azt hittem, álmodom, mozogni akartam, de úgy éreztem, mintha lebénultam volna. Aztán rájöttem, hogy valójában két másik fiú esett rám. Mindketten halottak voltak" – emlékszik vissza Mohamed Hilal tizedik osztályos tanuló, akit háromszor találtak el, szerencséjére csak a kezén és lábán.

Egy 45 éves matematikatanár, akit szintén három találat ért, azt mondta a BBC-nek: nem hiszi, hogy valaki is túlélte a támadást 18 fős osztályából.

Az afganisztáni tálibok is elítélték a történteket

Ártatlan emberek, gyerekek és nők szándékos megölése sérti az iszlám alapelveit – mondta az afgán tálibok szóvivője.

Az afganisztáni és a pakisztáni tálibok szervezetileg ugyan elkülönülnek egymástól, de együttműködnek. Mindkét csoport országa kormányának megdöntésére és iszlamista állam létrehozására törekszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.