galéria megtekintése

Harminchét kilót fogyott az szlovák hatósági zaklatás miatt

Jana Teleki hosszú sóhajjal fogad. - Őszintén csodálom Malina Hedviget, akit nem tört meg a hosszas rendőri meghurcoltatás, nem ment rá az egészsége. Közös a sorsunk, hiszen a csallóközi fiatalasszony a jogállamnak még csak véletlenül sem nevezhető Szlovákiából szeretteivel Magyarországra emigrált, én pedig a férjemmel Prágába – szakad ki belőle.

A nyitrai születésű Teleki kálváriája tizenhat éve kezdődött. Magyar nemzetiségű, kisvállalkozó férjével a közép-szlovákiai Vágbesztercén (Povazská Bystrica) laktak, ahol Aspekt néven regionális lapot alapított. Ebben oknyomozó riportokban leplezte le Vladimír Meciar egyik szekértolójának, a helyi polgármesternek és társainak mutyijait. Akik szinte fillérekért jutottak önkormányzati lakásokhoz, más ingatlanokhoz, milliós megrendelésekhez.

„Az lenne az igazi morális kártérítés, ha megérném könyvem megjelenését
„Az lenne az igazi morális kártérítés, ha megérném könyvem megjelenését"
Fotó: Dusan Tarko

Válaszként ismeretlen tettesek felgyújtották a gépkocsijukat, két rendőr pedig csak másnap tartott helyszíni szemlét, tovább nem nyomoztak. A polgármester kiszolgálói pedig azt a féligazságot híresztelték, hogy a férje nemcsak magyar, hanem zsidó is, ezért mielőbb ki kell innen őket ebrudalni. Cégeiben szinte hetente jelentek meg mindenféle ellenőrök. Jana Teleki a lapjában ekkor szatirikus verset írt a helyi kiskirályok összefonódásairól, a polgármester basáskodásáról. Mire ő rágalmazás és a jó hírnevének megsértése miatt beperelte. A járásbíróság első fokon pénzbírságra ítélte. A bíró viszont a polgármester húga volt.

Az asszony fellebbezett. – Azóta a megyében és Pozsonyban összesen huszonhét bíró és tizenkét ügyész tologatta összevissza az aktáimat. Jogerős ítéletet sürgető leveleimre rendszerint azt válaszolták, új körülmények merültek fel bűnügyemben, a járásbíróság perújrafelvételt indítványozott. Édesanyám belehalt a zaklatásba, szívelégtelenségben hunyt el. Jómagam is kardiológushoz, illetve évek óta onkológushoz is járok, harminchét kilót fogytam. A legidősebb fiam inkább nevet változtatott, hogy legalább vele szemben ne gáncsoskodjanak, folytatja az asszony.

 

Teleki tavaly elhúzódó ügyéről nyilatkozott a pozsonyi Markíza tévének. Mire a rendőrök is feljelentettek a „bűnügyi szervek megrágalmazásának alapos gyanújával". A nyitrai onkológiai rendelőből szállították el a kommandósok a pozsonyi rendőr-főkapitányságra, ahol a fűtőtesthez láncolták, amíg megérkezett a nyomozótiszt, aki aztán megbilincseltette, állítólag azért, nehogy megszökjön. – Várandósan, fehérvérűségben, szívbetegségben szenvedve, járni is alig tudtam... – suttogja az asszony.

Ekkor határozták el, hogy Prágába költöznek, a férje azonban továbbra is Szlovákiában működteti egyetlen megmaradt, szerény megélhetésüket előteremtő tulajdonát, egy papírkereskedelmi hálózatot. „Amikor összeházasodtunk, úgy döntöttem, hogy az ő nevét veszem fel. Mire az anyakönyvvezető rám ripakodott, hogy szlovákként csakis Telekiová lehetek. Én ragaszkodtam az elhatározásomhoz, mire ő azt sziszegte, hogy akkor a nemzetiségemet magyarra változtatja. A férjem iránti tiszteletből, aki szilárdan mellettem áll, beleegyeztem ebbe" – mondja Teleki.

Nemrég jogerős ítélettel minden gyanú alól felmentették. A képviseletét több mint egy évtizede ellenszolgáltatás nélkül vállaló ügyvédje révén félmillió eurós kártérítésre perelte a szlovák államot. „Hetente többször sugárterápiára, a kislányommal pedig pszichiátriai kezelésre járok. Főleg éjszakánként könyvet írok a hozzám hasonló stációkat megjárt szlovákiai sorstársaimról, akiknek az életét az ottani igazságszolgáltatásban garázdálkodó érdekcsoportok szintén tönkretették. Az lenne az igazi morális kártérítés, ha megérném könyvem megjelenését".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.