galéria megtekintése

Harcba indulnak az orbáni modell ellen

13 komment


Miklós Gábor

Parlamenti többségére támaszkodva újraírhatja a lengyel alkotmánybíróság működését szabályozó törvényt a Jog és Igazságosság Párt (PiS). Konfrontáció készül Németországgal is. A demokrácia védelmében újra megszólalt a már visszavonult Lech Walesa is: ha kell, visszatér.

A PiS által beterjesztett törvénymódosítás célja, hogy a bíróság jelenlegi összetételében ne ítélkezhessen. A testület ugyanis korábban alkotmányellenesnek minősítette öt új alkotmánybírónak a PiS-többség által történt rendkívüli megválasztását. A mostani tervezet korlátozná az alkotmánybíróság (ab) jogköreit, és kitelepítené a testületet a fővárosból. A helyről még nincs megállapodás.

Kaczynski-ellenes tüntetők a varsói alkotmánybíróság előtt
Kaczynski-ellenes tüntetők a varsói alkotmánybíróság előtt
Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Az alkotmánybíróság elleni lépés egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek miatt a lapok máris az orbáni modell gyors lengyelországi bevezetéséről értekeznek. Az alkotmánybíróság átszabása és jogosítványaitól való megfosztása a végrehajtó hatalom egyik legfontosabb kiegyensúlyozó, ellenőrző szervét számolná fel. A közmédia birtokba vétele is folyik. Csak idő kérdése, hogy kiderüljön, milyen további lépésekkel bontják le a korábbi intézményrendszert.

 

A hatalom azonban egyelőre akadályokba ütközik. Amikor Piotr Glinski kulturális miniszter be akart tiltatni Wroclawban egy Elfriede Jelinek osztrák Nobel-díjas írónő műveiből összeállított darabot, a színház és a helyi önkormányzat együtt mondott nemet. A miniszter pornográfiát kiáltott, a művészek és a helyi politikusok ellenben a kultúra alkotmányos szabadságára hivatkoztak. A történet azért is vert fel port, mert jelzi, milyen irányban halad a lengyel belpolitika.

A PiS Jaroslaw Kaczynski pártelnök elképzelései és eszméi alapján építi fel a hatalmát. Kaczynski egyeduralkodó a pártjában. A kormány- és az államfő egyaránt az ő kottájából énekel. Nemrég a TV Republika nevű szélsőjobboldali tévében fejtegette, hogy az alkotmánybíróság a volt kommunista vezetők leszármazottainak gyűjtőhelye, azért kell vele végezni, mert akadályozná az általa óhajtott reformokat. (A reformok mibenlétéről ugyanakkor nem árult el részleteket.) A bíróság elnökének le kellene mondania, mert szembekerült a szejmmel, amelyet a nemzet választott – tehát a népszuverenitással.

A pártelnök a Lengyelországot érő külföldi bírálatokat agressziónak mondta. Olyannak, mint ami Magyarországot érte 1956-ban, Csehszlovákiát pedig 1968-ban. „De mi megvédjük magunkat!” – fejtegette. Nincs joguk a németeknek bírálniuk Lengyelországot (értsd pártja kormányzását), mert még mindig adósak a háborús jóvátétellel. Kaczynski a német nép általános és kifizetetlen anyagi és erkölcsi felelősségére utalt a lengyeleket ért sérelmek kapcsán. „Jogi értelemben ezek az ügyek aktuálisak, az ENSZ-ben soha nem rögzítették, hogy lemondtunk volna a háborús jóvátételről. Jogi értelemben nyitva áll az út” – mondta a teljhatalmú pártvezér. Ezzel jelezte korábbi németellenes vonala felélesztését, míg az oroszellenes frazeológiát külügyminisztere vette elő. Kaczynski egy következő mondatában az ellenzéket Lengyelország honi ellenségévé minősítette, amely külföldön jelenti fel a hazáját. 

Lech Walesa
Lech Walesa
Fotó: Stringer / Reuters

Az ellenzéki politikusok még nem találtak ellenszert a PiS gőzhengerére. Nyilvánvalóan nem készültek fel a Kaczynski-párt abszolút többségére. A liberális és baloldali közvélemény érzi a veszélyeket, és sokan hajlandók tüntetni a demokrácia védelmében, szombaton Varsóban ötvenezren vonultak az utcára. Igaz, a nacionalista-klerikális jobboldalnak is vannak népes tömegei.

A közvélemény-kutatások máris változást jeleznek: a legtöbben ma a Nowoczes­na.pl (Modern Lengyelország) nevű új liberális pártra szavaznának, többen, mint a PiS-re, és többen, mint a korábbi kormánypártra, a Polgári Platformra. Ez azonban aligha rendíti meg Kaczynskit. Adam Michnik egykori ellenzéki politikus, a legnagyobb lap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője azt nyilatkozta a lengyel tévében, hogy a PiS elnökét nem érdeklik sem a jó ételek, sem a lányok, sem a fiúk. Egyedül a hatalom és a bosszú foglalkoztatja. Talán ezért ígérte meg Lech Walesa volt elnök, a Szolidaritás alapítója, hogy ha kell, ismét élére áll a demokrácia védelméért folyó harcnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.