galéria megtekintése

Sorra húzzák le a rolót a szórakozóhelyek a bulinegyedben

0 komment


Szőcs Levente

Szórakozóhelyek tucatjai húzták le a rolót a bukaresti Colectiv klubban történt október végi, eddig ötvenhárom halálos áldozatot követelő tűz után. A tulajdonosok többsége az ellenőrzések végét és a kormányt megbuktató elégedetlenség lecsillapodását várja, pedig a román főváros „bulinegyedét" a tűz mellett más is fenyegeti: a földrengés.

Kőhajításnyira a kormányellenes tüntetések fő helyszínétől, az Egyetem (Universitatii) tértől, körülbelül hatvan hektáron terül el az óváros – pontosabban ami megmaradt belőle a kommunista diktatúra államosítása és rombolása után. Itt található Bukarest bulinegyede, ahol a több mint százéves házakban egymást érik az éttermek és klubok. A Bazaar nevű hely előtt nagy halom színesre festett sütőtök. – Nyugodtan elvihet egyet, úgyse használjuk már semmire – szól oda a bejáratnál beszélgető két férfi közül az idősebb. Ő a klub társtulajdonosa. A tragédiát követő napon lett volna a halloweenbuli...

A Bazaar fölötti romos emeleti rész mintha egy másik épülethez tartozna. A tulajdonosok szerint utoljára 1994-ben végeztek ott részleges állapotfelmérést, de szerkezeterősítő munkálatokra esély sincs: ők csak bérlők, másrészt „az idióta törvény szerint" az összes tulajdonos beleegyezése szükséges a munkálatokhoz. Ha megismételnék az állapotfelmérést, biztosan I. fokú földrengésveszélyt állapítanának meg – mondják. A tulajdonos szerint „itt minden épület ilyen". Bukarestben sűrűn vannak földrengések, bár régen nem volt nagyobb, ezért a geológusok szerint bármikor bekövetkezhet egy újabb.

Barátaikat gyászolják a fiatalok – szinte minden bukaresti bulihely veszélyes
Robert Ghement / MTI/EPA

 

A főpolgármesteri hivatal szerint a Bazaar klubnak is otthont adó Covaci utca 10. szám alatti, 1890-ben épült ingatlan állapotfelmérése megtörtént, és a verdikt szerint az épület valóban földrengésveszélyes. A törvény szerint az ilyen épületekre ki kellene függeszteni egy körülbelül fél méter átmérőjű vörös „pöttyöt", amely figyelmeztet a veszélyre.

A Bazaaron ennek nyoma sincs, és a negyedben egyébként is ritka ez a jel. Pedig az önkormányzat szerint itt kétszáz földrengésveszélyes épület van. A legutóbb szeptemberben frissített listán számtalan klub, valamint két színház és két mozi is szerepel. Egy friss felmérés szerint a románok a tűztől és a földrengéstől félnek a leginkább, de utóbbival egyelőre nem foglalkoznak. Több klubnak sötét az ablaka.

A környékbeli bártulajdonosok úgy döntöttek, bezárnak, amíg elvonul a „vihar". Akadt, aki nyilvánosan vállalta, hogy éveken át veszélyeztette az ügyfelei életét, mások félig-meddig titokban próbálnak javítani az eddig semmibe vett biztonsági feltételeken. A Moyo klubból például épp ottjártunkkor hordták ki a falakról lebontott faburkolatot, amely kísértetiesen hasonlít a Colectiv klubéhoz.

A jelek szerint nem régóta tervezett munkáról van szó: a cipekedők nem igazi munkások, hanem egy őrnek kinéző idősebb férfi mellett két elegánsan öltözött fiatal hölgy. Egy másik helyen a bejárati ajtót kivették és újrarakták. Most kifelé nyílik, hogy adott esetben a tülekedő tömeg ne ragadjon bent. Az ajtó fölött világító „Exit" feliratot is frissen szerelték fel.

A Colectiv klubban történt tragédia nyomán derült ki az is, hogy az iskolák több mint 90 százaléka mellett az ország legmodernebb futballstadionja, a bukaresti Nemzeti Aréna sem rendelkezik tűzrendészeti engedéllyel. Itt eddig több mint 150 eseményt rendeztek, egyeseket több mint 50 ezer nézővel, sőt tűzijátékkal! Az időközben lemondott Victor Ponta elrendelte a szórakozóhelyek ellenőrzését, aminek a felesége, Daciana Sarbu cukrászdája is áldozatul esett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.