Az egyház szerint megérdemelték a klubtűzben megégett fiatalok

Miközben a 48 halálos áldozattal járó bukaresti klubtragédia a kormány bukásához vezető utcai megmozdulásokat váltott ki, a román társadalom egy része az áldozatokat hibáztatja. Még súlyosabb, hogy álláspontjukat a többségi ortodox egyház papjai is támogatják, sőt, iskolai hittanórákon terjesztik – írja az Adevarul.

A lap szerint a román főváros több iskolájában az elmúlt napokban azt „tanították" a hittanórákon, hogy a Colectiv klubban október 30-án halálra égett fiatalok megérdemelték a sorsukat, „amiért klubokba jártak és rockzenét hallgattak".

Hogy meggyőzőbb legyen, Ioan Iscu, az elitiskolaként számon tartott AD Xenopol gimnázium hittanára olyan nyomtatványt osztott ki a diákjainak, amely szerint a rock sátáni zene, és célja eltávolítani a jó keresztényeket a vallástól. – Megpróbáljuk tisztázni néhány kevésbé ismert aspektusát a rockzenének, attól a vágytól hajtva, hogy megvédjük – különösen a fiatalokat – a rockzene hallgatásának rendkívül veszélyes következményeitől – áll A rockzene a fiatalok életében című röpirat bevezetőjében. A dokumentum kitér arra is, hogy a „rock-propaganda" része egy átfogóbb tervnek, amely olyan új korszakot készít elő, amelyben a monoteista vallások helyét átveszi egyetlen új vallás, a New Age.

Fotó: Inquam Photos / Reuters

– A rockzene hallgatásakor tisztátalan lelkek hatása alá kerülsz, eluralkodik rajtad a káosz és az erőszakra és öngyilkosságra való hajlam – figyelmezteti a diákokat a röpirat, amely szerint, ha Paul McCartney, Mick Jagger vagy John Lennon rajongói tudnák, hogy mi várja őket, soha többé nem hallgatnák a zenéjüket.

Mihaela Iacoban, az iskola igazgatója megerősítette, maga is tudomást szerzett a nyilvánosságra került „didaktikai segédanyagról", egy felháborodott kilencedikes tanuló édesanyjától. Iacoban elfogadhatatlannak nevezte a hittanár gesztusát, és közölte, hogy értesítette a helyzetről az illetékes tanfelügyelőt. (Utóbbit az egyház javaslatára nevezi ki az oktatási miniszter.) A vallástanár egyébként azt válaszolta az őt kérdőre vonó igazgatónak, hogy a diákoknak kiosztott nyomtatvány az ortodox pátriárka álláspontját tükrözi. Az igazgató szerint az eset azért is felháborító, mert az iskola két diákja is megsérült a Colectiv klubban, egyiküket súlyos állapotban egy nagy-britanniai kórházban kezelik.

Az elmúlt napokban több hasonló olyan esetről is beszámoltak szülők, rokonok, amikor hittanárok "megérdemelt istencsapásaként" mutatták be diákjaiknak a Colectiv klubban történt tragédiát. Adrian Vancica, az egyik népszerű televíziós show szereplője szerint a bukaresti Tudor Vianu középiskolában nemcsak a klubok ellen izgatott a vallástanár, de a kormányellenes tüntetők ellen is. Az érintett oktatóról, Leonard Ioan Prunoiuról az iskola diákjai egy internetes fórumon azt írták: többnyire nem a vallással foglakozik az órákon, hanem a homoszexualitásról és a védőoltásokról vallott radikális nézeteit terjeszti. Corina Vint, az iskola igazgatója újságíróknak azt válaszolta: semmit sem tehet, nincs honnan tudnia, mi hangzik el a hittanórákon.

Horia Onita, a román Országos Diákszövetség elnöke szerint nem elszigetelt esetekről, hanem rendszerszintű problémáról van szó. – Naponta kapok hasonló jelzéseket az egész országból – mondta a diákok képviselője az Adevarulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.