galéria megtekintése

„Hagyjuk a dagályos érveket”

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Az európai álom csak az elité – mondja Hubert Védrine volt francia külügyminiszter. Szerinte az Európa-pártiak ügyetlen érvei sem segítenek.

Hubert Védrine
Hubert Védrine
Kurucz Árpád

– Az emberek úgy érzik, hogy az EP-választások nem érintik őket, az Európa-pártiak pedig ügyetlen érvekkel állnak elő – nyilatkozta lapunknak Hubert Védrine volt francia külügyminiszter, aki a budapesti Francia Intézetben tartott előadást. A diplomata szerint a közvélemény sosem osztozott az európai álomban. Ezt bizonyítja: az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a részvételi arány az európai parlamenti választásokon.

Régóta zsákutcában van Európa ügye, a polgárok nem akarnak továbblépni az integráció útján. – Az EU alapító tagállamaiban a lakosság soha nem volt lelkes. Ha létezett is európai álom, csak egy szűk elit körében élt tovább – fogalmazott Védrine. Ahányszor csak a politikai elit kitalált valamit, a közvélemény ellenállt. Példaként említette a szocialista politikus a maastrichti EU-alapszerződést, amelyet épphogy jóváhagytak a franciaországi népszavazáson, valamint az európai alkotmányt, amely viszont csúfosan megbukott.

 

– Fogalmuk sincs a szavazóknak, miért állna érdekükben beválasztani valakit az Európai Parlamentbe. Ha az Európa-pártiak érveiműködnének, akkor az emberek tömegesen mennének voksolni – tette hozzá a volt külügyminiszter. Az Európa garantálja a békét érv szerinte semmit sem ér: melodramatikus, dagályos és abszurd. A valóságban nem Európa teremtett békét, hanem a szovjetek Sztálingrádnál és az amerikaiak a partraszállással. Léteznek jóindulatú, de felesleges érvek is, miszerint Európa a fiatalság, Európa a jövő. – Jelentenek ezek bármit is? – tette fel a kérdést Védrine.

Szavazásra buzdítani a technokrata érvekkel sem lehet: Európára kell szavazni, mert Európa építette az autóutakat. – Először is, az embereket ez hidegen hagyja. Másodszor, sosem hálából szavaznak. A nemzeti parlamenti választásokon sem lehet azzal előállni, hogy szavazzon rám, mert olyan sokat segítettem önnek – magyarázta a Népszabadságnak a diplomata. Sok politikus azért is beszél szlogenekben,mert nem ért az európai ügyekhez. Amikor előjönnek az Európa egyenlő béke szöveggel, ezt őszintén mondják, és komolyan is gondolják, ám Védrine szerint ez, ha lehet, még rosszabb.

Azokkal sem ért egyet a külügyi tárca volt irányítója, akik arra panaszkodnak, hogy a köztévékben nem beszélnek eleget Európáról. Mint felidézte, amikor az uniós alkotmányról rendezték a népszavazást Franciaországban, egész álló nap Európáról vitáztak a televízióban, és azt bizonygatták, hogy igennel kell szavazni. Ettől még többen voksoltak nemmel.

– Nem jó módszer az sem, ha azokat támadjuk, akik valami ellen akarnak voksolni. Ha manapság a szélsőségek előretörése kapcsán azt ismételgetjük, hogy ez rettenetes, ez a fasizmus, a harmincas évek, csak feldühítjük a választókat – hangsúlyozta Hubert Védrine. Aki protest szavazatot ad le, valójában sokkolni és tiltakozni akar. A politikában még hisz, hiszen elmegy szavazni. Inkább azt kellene elmagyarázni ezeknek az embereknek, hogy elpocsékolják a szavazatukat, mert olyan politikusokra voksolnak, akiknek gőzük sincs, hogy mit kellene tenni. Vagyis nem a szavazat megbotránkoztató, hanem abszurd jellegére kellene rámutatni.

Európára bármit rá lehet aggatni, és ez teljes zűrzavart szül. – Mindenki a saját várakozásait vetíti ki az Európai Unióra: kapjon nagyobb fizetést, legyen tisztább a levegő, Kína tartsa tiszteletben az emberi jogokat, és így tovább – sorolta Védrine. A választóknak ugyanakkor elképzelésük sincs arról, hogy mi függ az Európai Tanácstól (az uniós miniszterelnökök testületétől), az Európai Parlamenttől vagy éppen a nemzeti kormányoktól. Ez a mostani EP-választási kampányból sem derült ki.

Leszerepelhetett a holland Szabadságpárt – Orbán az RMDSZ mellett korteskedett

A vártnál némileg gyengébben szerepelt, és a pártok versenyében csak a harmadik helyen végzett a Geert Wilders vezette idegengyűlölő szélsőjobboldali Szabadságpárt a hollandiai európai parlamenti választáson a csütörtök késő este közzétett exit poll eredmények szerint. A holland köztévében ismertetett adatok azt mutatják: a PVV a voksok 12,7 százalékával a kereszténydemokraták (CDA) és a Demokraták 66 nevű liberálisok mögé szorult.

Így nem pusztán nem növelte mandátumai számát, de a 2009-eshez képest eggyel kevesebb képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, jelentette az MTI. A muzulmánok bevándorlása ellen fellépő Szabadságpártnak a választás előtti közvélemény-kutatási adatok még 13,9 százalékos támogatottságot előlegeztek meg. Hollandia mellett Nagy-Britanniában startolt még tegnap az európai parlamenti választás; a hivatalos végeredményt a többi tagállamban is lezajlott voksolás végéig, vasárnap estig nem hozzák nyilvánosságra. Egyes felmérések szerint az EU-ellenes brit Függetlenségi Párt (UKIP) – 31 százalékos támogatottsággal – kapja a legtöbb szavazatot a szigetországban. A UKIP fő célja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, és a más tagállamokból érkezők szabad betelepülésének megszüntetése. A kormányzó Konzervatív Párt a közvélemény-kutatások alapján a harmadik helyre csúszhat az ellenzéki Munkáspárt mögött.

A tagállamok többségében vasárnap szavaznak, mindösszesen az EP 751 mandátumáról. Mint bukaresti tudósítónk jelentette, Orbán Viktor kormányfő a vasárnapi választáson való részvételre buzdította az erdélyi magyarokat, miután Szatmárnémetiben tárgyalt Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével. – A mai nap közös üzenete, hogy a magyar emberek menjenek el minél nagyobb számban szavazni – idézte a két politikus nyilatkozatát az RDMSZ közleménye. Orbán hangsúlyozta: egymást kölcsönösen támogatják, hiszen túl azon, hogy magyarok, ugyanahhoz az európai politikai családhoz is tartoznak. – Kiélezett küzdelem körvonalazódik az Európai Néppárt és az európai szo cialisták között, ezért a Fidesz és az RMDSZ azért dolgozik, hogy erős néppárti frakció legyen a következő öt évben is – mutatott rá Orbán. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.