galéria megtekintése

Háborúvá fajult a családi viszály Le Penéknél

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 06. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Durva sértéseket vág egymás fejéhez a francia Nemzeti Front alapítója, Jean-Marie Le Pen és lánya, Marine, a pártelnök. Egy harmadik Le Pen, a fiatal Marion visszarettenni látszik a családi és politikai harctól.

Háború dúl a családi klánban a francia szélsőjobboldalon. – Szégyellem, hogy a Nemzeti Front elnöke a nevemet viseli, és azt szeretném, ha mielőbb elveszítené – közölte Jean-Marie Le Pen, a párt alapítója és tiszteletbeli elnöke, miután a saját lánya, Marine Le Pen felfüggesztette a tagságát, sőt a tiszteletbeli elnöki poszttól is megfosztaná.

Noha a Nemzeti Front (FN) volt és jelenlegi vezére már hetek óta nem beszél egymással, most igazi mély ütéseket visznek be. Jean-Marie Le Pen megjegyezte, hogy a lánya úgy szabadulhatna meg a családnevétől, ha összeházasodna az élettársával „vagy talán Philippot úrral”. Florian Philippot, az FN alelnöke meleg, miközben a pártalapító szerint a homoszexualitás „biológiai és társadalmi anomália”.

Apa és lánya nemcsak egymáshoz szólni, hanem már egymásra nézni sem akar: a május elsejei ünnepségen Jean-Marie a tömeg elé lépett, ünnepeltette magát, és oda sem fordult Marine-hoz, akinek várnia kellett, hogy elkezdhesse a beszédét.

 

A május elsejei incidensről is kérdezni akarta a pártalapítót a Nemzeti Front végrehajtó bizottsága, a 86 éves politikus azonban meg sem jelent az ülésen, ahol végül felfüggesztették őt a párttagságából. Marine Le Pen korábban „csak” annyit kért az apjától, hogy ne nyilatkozzon az FN nevében, de most radikális megoldásokat választott.

Családi idill: a papa ünnepelteti magát, lánya hiába vár, hogy beszélhessen
Családi idill: a papa ünnepelteti magát, lánya hiába vár, hogy beszélhessen
Philippe Wojazer / Reuters

Három hónapon belül összehívják a párt rendkívüli kongresszusát, hogy a tiszteletbeli elnökséget is elvegyék az idős politikustól. A családi viszály tétje természetesen a hatalom megszerzése. Marine Le Pen már a francia politikai élet fő megmérettetésére, a 2017-es elnökválasztásra készül, ahol jó eséllyel bekerülhet a második fordulóba.

Ez az eddigi sikerek megkoronázása lenne: a szélsőjobboldali mozgalom tavaly megnyerte az európai parlamenti választásokat, az önkormányzati voksoláson tizenegy városban szerezte meg a polgármesteri széket, és a szenátusba is bejuttatta két jelöltjét.

Jól szerepelt az idén márciusi helyhatósági választásokon is, mert pontosan azokat a témákat lovagolta meg, amelyek a szavazók elégedetlenségét okozzák: munkanélküliség, bevándorlás, iszlám. Ám a pártimázst csiszolni kell még egy kicsit a támogatottság növeléséhez, és a szókimondó Jean-Marie Le Pen éppen ennek az útjában áll.

A 46 éves elnök asszony igyekszik lemosni az FN-ről az „antiszemita” és a „veszélyes” jelzőket, erre viszont ügyet sem vet az apja, aki a minap elismételte egy interjúban, hogy a gázkamrák a történelem részletkérdései, és védelmébe vette a második világháborúban a nácikkal kollaboráló Philippe Pétain tábornokot is.

Nem lesz olyan könnyű letaszítani a színpadról a Nemzeti Frontot az 1972-es megalapítástól egészen 2011-ig irányító Jean-Marie Le Pent. A párton belül még mindig viszonylagos népszerűségnek örvend, és nem is mindenki mer szembeszállni vele. Ott van például a család reménysége, a 25 éves Marion Maréchal-Le Pen (Jean-Marie unokája és Marine unokahúga), aki elvileg jelöltként indul a decemberi regionális választásokon. De most, a családi dráma kirobbanása után – a nagyapjához  állítólag közel álló – Marion meglebegtette, hogy visszalép, mert nem szeretné, ha eszközként használnák fel a belső torzsalkodásban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.