galéria megtekintése

Elsöpörték a diktatúrát Mianmarban?

1 komment

NOL

A tegnap megtartott, 25 év óta első szabad választásokon a nem hivatalos eredmények, bejelentések szerint nagyarányú győzelmet aratott a regnáló katonai diktatúra mögötti párt ellenzéke.

A tegnap megtartott, 25 év óta első szabad választásokon a nem hivatalos eredmények, bejelentések szerint nagyarányú győzelmet aratott a regnáló katonai diktatúra mögötti párt ellenzéke, a Nemzeti Liga a Demokráciáért. Állítólag van rá esély, hogy az elérhető parlamenti helyek 70%-át megszerzik.

Ellenzéki szimpatizánsok ünnepelnek a Nemzeti Liga a Demokráciáért jangoni főhadiszállásánál
Ellenzéki szimpatizánsok ünnepelnek a Nemzeti Liga a Demokráciáért jangoni főhadiszállásánál
Soe Zeya Tun / Reuters

Erre szükségük is volna a többséghez, mert a parlamenti helyek negyedére a katonák delegálnak jelölteket. A katonák hatalma továbbra is jelentős marad, az ellenzék ikonikus vezetője, Ang Szán Szu Csí például nem lehet az aktuális alkotmány szerint elnök, mert elhunyt férje és gyermekei „külföldiek”. (Ang Szán Szu Csí Nobel-békedíjas ellenzéki politikus 1980 óta küzd hazája békés demokratizálásáért, a jelek szerint sikerrel.)

 

A katonák az ország számottevő, különböző hátterű kisebbségeinek veszélyességével indokolták diktatúrájukat, velük a jelenlegi ellenzéknek, ha győz majd, mindenképpen ki kell egyeznie. (BBC)

Hétfő délelőtti híradások szerint abból a 16 választókerületből, amelyben már van végeredmény, 15-öt hivatalosan megnyert az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért.

Ang Szán Szu Csí öröme - korai?
Ang Szán Szu Csí öröme – korai?
Jorge Silva / Reuters

Úgy tűnik tehát az első részeredmények alapján, hogy valóban elsöprő győzelemre esélyesek. A következő részeredmények várhatóan csak lassan fognak csordogálni.

Többségből kisebbségbe

A hadsereg támogatásával hatalmon lévő USDP eddig a parlament felső- és alsóházában is magabiztos többséggel uralkodott. A 2010-es választásokon a felsőház 224 képviselője közül az USDP 129-et adott, a hadsereg pedig 56 képviselőt delegált (!). 2012-ben az arány alapvetően nem változott, 129+56 fős többséggel kormányoztak eddig.

Az alsóházban hasonlóak voltak az arányok: a 440 képviselői helyből az USDP és a hadsereg 2010-ben 259+110, 2012-től 212+110 helyet töltött be az Interparlamentáris Unió adatai szerint. (Reuters)

A választások sikeres lebonyolításához nagyban hozzájárult a kormány és a nyolc lázadó etnikai csoport között létrejött tűzszüneti megállapodás. A fővárosban, Nepjidában októberben tartott aláírási ünnepség kétéves tárgyalássorozatot zárt le.

A délkelet-ázsiai ország 1948-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától, az etnikai lázongások azóta állandóak.

A mostani megállapodás egyáltalán nem országos, és nem nevezhető a szó szoros értelmében békeszerződésnek, a kormánynak a nyakatekert tárgyalási folyamatok során minden egyes ellenfelével tárgyalóasztalhoz kellett volna ülnie és megállapodásra jutnia, mielőtt a folyamat egy újabb szintjére jutottak volna. Így bár Nepjida 15 lázadó csoporttal tárgyalt, hét különösen aktív nem írta alá az egyezményt, tehát a most megkötött felemás szerződés egyáltalán nem garancia a konfliktusok szüneteltetésére.

Az autonómiát követelők közül éppen a legnagyobb katonai csoportok, köztük az Egyesült Wa Állam Hadserege és a Kachin Függetlenségi Szervezet maradtak távol. Utóbbi katonai alakulata, a Kachin Függetlenségi Hadsereg az északkeleti Kachin államban nagy terület fölött gyakorolja az uralmat, és rendszeresen összecsap a burmai hadsereggel. Azokat a csoportokat viszont, amelyek aláírták a tűzszüneti megállapodást, a kormány törölte a „jogellenes társulások” listájáról, ami egy jelentős lépés afelé, hogy ezek a kisebbségek is jobban beleszólhassanak az állami ügyekbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.