galéria megtekintése

Tömegmészárlás Bagdadban

1 komment

NOL

Több bombamerényletben több tucat ember vesztette életét szerdán Bagdadban.

Az első robbantás a Szadr City nevű, főleg síiták lakta városnegyed zsúfolt piacán történt, ahol legkevesebb 64 ember halt meg. A BBC azt írja, hivatalos források szerint itt rengeteg nő és gyerek vesztette életét, köztük egy menyasszony is, aki épp egy kozmetikai szalonban szépült az esküvőjére.

Zsúfolt piacon robbantottak fel egy bombákkal megrakott terepjárót
Zsúfolt piacon robbantottak fel egy bombákkal megrakott terepjárót
Wissmal-Okili / Reuters

Egy szemtanú az Associated Press hírügynökségnek azt mondta, a merénylő egy zöldségeket és gyümölcsöket szállító kisteherautóval érkezett, leparkolt, majd a tömegen átvágva sietve elhagyta a helyszínt. A 45 éves Karim Salih mennydörgésszerű robbanásra emlékszik: „A robbanás erejétől több métert repültem, majd elveszettem az eszméletemet” – mondja.

 

Egy másik szemtanú azt emelte ki a Reutersnek, hogy a támadás áldozatainak túlnyomó többsége szegény ember volt, akik napi 5-10 dollár körül kerestek. A BBC iraki tudósítója arról számolt be, hogy a bombamerénylet után a túlélők dühödten a kormányt kezdték hibáztatni, amiért nem képes megvédeni őket a terroristáktól. Bagdad jelenleg elhúzódó politikai válságtól szenved, a parlament gyakorlatilag működésképtelen a megosztottság miatt.

A merényletekért a szunnita dzsihádista terrorszervezetet, az Iszlám Államot tették felelőssé. Az síitákat eretneknek tekintő szunniták szélsőségesei gyakran vesznek célba kereskedelmi központokat, kormányépületeket és a biztonsági erőket.

Néhány órával az első merénylet után két autóba rejtett bomba is robbant az iraki főváros más-más pontjain, összesen 15 embert gyilkolva meg.

Az ENSZ szerint Irakban az idei év első négy hónapjában már 1885 civil vesztette életét az erőszakos villongások közben.

Az ország északi, korábban különböző síita félkatonai szervezetek által ellenőrzött területét 2014 óta az Iszlám Állam uralja. Bagdad fenyegetettsége miatt februárban az iraki biztonsági erők elkezdtek falat építeni a főváros köré, remélve, hogy az majd megállítja a merénylőket. A biztonsági létesítményen azonban az őrök lefizetésével nem nehéz átjutni, mivel az alacsony olajárak és az Iszlám Állam elleni védekezés miatt megcsappant államkasszából az amúgy is belső harcaitól lebénult kormány nem képes tisztességes fizetéseket adni a védelmi erőknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.