galéria megtekintése

Gázt adnak a közeledésre

0 komment


Miklós Gábor

Recep Tayyip Erdogan török elnök lebeszélt egy öngyilkos-jelöltet arról, hogy belevesse magát a Boszporuszba – ez a hír uralja napok óta a helyi médiát. Pedig kiegyezésre készül a török vezetés Izraellel, amely a legundokabb ellenségként jelent meg a kormányzó párt megnyilatkozásaiban. A török regionális politika csődje, s az Oroszországgal kitört konfliktus miatt újra érdekes lett az izraeli kapcsolat.

A korábban szoros török-izraeli katonai, gazdasági és külpolitikai viszony öt éve, a Mavi Marmara-incidens óta van mélyponton. 2010 májusában az izraeli kommandósok megállították a Gázába tartó segélyhajót és a támadás során kilenc török aktivistát megöltek. Addig a két ország nem csak hírszerzési adatokat osztott meg egymással, de a törökök fontos vásárlói voltak az izraeli hadiiparnak: drónokat vettek, izraeli cégek modernizálták az elavult török F-4-eseket, az izraeli pilóták pedig egy Konya közeli légibázison gyakorolhattak.

2013-ban a kapcsolatok rendeződhettek volna, miután Barack Obama nyomására Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő formálisan bocsánatot kért a Mavi Marmara elleni támadásért és jóvátételt – 20 millió dollárt – ígért az áldozatok családjainak. A rendezés azonban késett. Feltehetően azért, mert az izraeliek úgy gondolták, hogy Erdogan rendszere megbukhat a tüntetések, a választási visszaesés és a nemzetközi elszigetelődés nyomán. Most azonban több ok is közeledésre késztet. De megőrizhetik-e eközben az arcukat?

Erdogan nem adta fel új ottomán elképzeléseit, szeretné, hogy országa legyen a szunnita világ vezető hatalma. A képlet éppen másként alakul, de nem mondhat le arról, hogy a palesztinoknak valamit kicsikarjon Netanjahutól. A „gázai blokád” megszüntetését követelik ezért a rendezés feltételeként. Az izraeliek válasza: örülnek, ha Törökország részt vesz az övezet újjáépítésében, de garanciát kérnek, hogy nem jut hadianyag a Hamász kezébe.

 

Egy másik ügy a Hamász jelenléte török területen. Az izraeli sajtó szerint a rendezés feltételeként a törökök kitoloncolták Szalah al-Arurit, a Hamász katonai szárnyának egyik vezetőjét, aki addig onnan irányított terrorakciókat. A törökök erről nem akarnak tudni.

Palesztinbarát tüntetők fogadják 2010-ben a Mavi Marmarát Isztambulban. Csökken a feszültség
Palesztinbarát tüntetők fogadják 2010-ben a Mavi Marmarát Isztambulban. Csökken a feszültség
Reuters

A kapcsolatok rendezését több ok is sürgeti. Törökország váratlanul magára maradt a térségben és nem dacolhat tartósan Washingtonnal, ahonnan állandóan a kiegyezést sürgetik Izraellel. Az Oroszországgal való  feszültség is azt diktálná, hogy rendezze a kapcsolatokat a zsidó állammal. Netanjahunak is fontos egy valamelyest rendezett kormányú szövetséges a térségben, ahol felkelő csapatok, szunnita és síita különítmények és a továbbra is kiszámíthatatlan iráni politika véres zűrzavara uralkodik. Végső soron ez a két állam a régió két (tökéletesnek nem mondható) nyugati típusú parlamenti demokráciája.

A törökök számára a viszály Vlagyimir Putyinnal azt is jelenti, hogy pótolniuk kell a földgázt, amely a Szuhoj gép novemberi lelövése miatt elszállt „török áramlattal” érkezett volna. Erre a legjobb lehetőség az izraeli Leviathan-mező termelése lenne. Különösen, mivel ennek a termelésére nincs a térségben kereslet. A gáz török területen eljuthatna  Görögországba, onnan Nyugat-Európába. A gázügylet annál is fontosabb, mert meggyorsíthatja a ciprusi megbékélést és újraegyesítést is. Január végén hármas izraeli-görög-ciprusi csúcstalálkozót terveznek, ahol nyilván ez lesz a fő téma.

A rendezés tehát a régió két „magányosának” fontos gazdasági és stratégiai érdeke. Gyors megvalósulására nem számítanak, ahogy látványos kibékülésre sem. A feszültség csökkenése önmagában is jó lenne. Vannak rá jelek: újra  nagy számbán készülnek a törökországi üdülőhelyekre az izraeli turisták. Számítanak rájuk, mert az oroszok lemondott foglalásai miatt konganak a tengerparti szállodák.

Leviathan vevők nélkül

A Ciprus és Izrael közötti területen kiaknázott nagy mennyiségű földgáz túl sok az izraeli gazdaságnak- Először a térségben kerestek rá vevőt, ám Jordánia csak keveset képes felvenni. A palesztinok is vásárlóként jelentkeztek, de politikai okok miatt visszaléptek. Egyiptommal Izrael nem akar üzletet kötni, a Sínai-félszigeten uralkodó állapotok – elsősorban a terrorizmus – miatt. Marad Európa, ahová Törökországon keresztül vezet a legrövidebb út.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.