galéria megtekintése

Futball helyett tűzoltás

Nem utazik a vb-re a kormányfő, aki hirtelen több százmillió eurót próbál előteremteni

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 07. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Nagy a baj, és ez abból is látszik, hogy Pedro Passos Coelho portugál kormányfő váratlanul lemondta utazását Brazíliába, a labdarúgó-világbajnokságra, ahol a portugál válogatott mérkőzését nézte volna meg.

 A futballrajongó nemzet miniszterelnöke azért marad otthon, hogy kezelje az alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult válságot. A krízis egyszerre politikai és pénzügyi: a taláros testület visszadobta a kormány három megszorító intézkedését, mire az EU–IMF-páros közölte, hogy visszatartja a portugál mentőcsomag utolsó (2,6 milliárd eurós) részletét.

Lisszabon belvárosában. Jól bevásároltak az EU–IMF-mentőcsomaggal
Lisszabon belvárosában. Jól bevásároltak az EU–IMF-mentőcsomaggal
Rafael Marchante / Reuters

Akár egy jó csatár, a jobbközép lisszaboni kormány feje támadásba lendült. „Hogyan fordulhat elő, hogy egy átláthatóságon és demokratikus érettségen alapuló társadalomban ekkora hatalmat ruházunk át valakire, akit nem demokratikusan választanak?” – bírálta Passos Coelho szokatlan keménységgel az alkotmánybírókat, akik már nem először semmisítették meg a kormány tervezett megszorításait. Most például az állami alkalmazottak fizetéseit és nyugdíjait, illetve szociális juttatásait nem engedték megnyirbálni, csakhogy emiatt legalább 700 millió eurós lyuk keletkezett a portugál költségvetésben.

 

– Nem volt meglepő az alkotmánybíróság döntése, többször is keresztülhúzta már a kormány gazdasági terveit. Túlzott beavatkozás ez az állami politikába – mondta lapunknak Augusto Mateus közgazdász, volt szocialista gazdasági miniszter. Szerinte el kell végre dönteni, hogy mi a bíróság szerepe, meghúzva a határt a gazdaságpolitika és az alkotmányosság között. Gyorsan reagált az ítéletre az Európai Bizottság: a portugál kormány „mielőbb vezessen be alternatív intézkedéseket” – üzenték meg Brüsszelből. Pedro Passos Coelho kénytelen volt elismerni, hogy a 78 milliárd eurós mentőcsomag utolsó adagját addig esélyük sincs megkapni, amíg ki nem találják, hogyan lehet másképp beszedni a kieső összeget.

A lakosság nem reménykedik, hiszen a korábban alkotmányellenesnek ítélt tervek helyett is újakkal (adóemelések, költségcsökkentések) állt elő a kabinet. Felszámolni nem akarja az alkotmánybíróságot – sietett hozzátenni a miniszterelnök –, de a bírókat jobban meg kell válogatni. A kormányzó szociáldemokrata (csak a nevében baloldali, valójában jobbközép) párt máris elkezdte összegyűjteni a fizetéscsökkentésekkel kapcsolatos hazai és külföldi bírósági ítéleteket, hogy ezeket összehasonlíthassa. Sőt egyes képviselők azt is felvetették, hogy pontosan meg kellene ismerni az alkotmánybírók politikai gondolkodásmódját.

Különösen kínosan érinti Passos Coelhot, hogy az EU és az IMF felfüggesztette a mentőcsomag utolsó részletének átutalását, miután egy hónapja még diadalittasan jelentette be: Portugália „tiszta kiszállással”, áthidaló hitel kérése nélkül hagyja el a mentőprogram védelmét. A miniszterelnök gazdasági sikerként tálalta ezt, elemzők azonban már akkor figyelmeztettek, hogy inkább belpolitikai használatra szánt üzenetről van szó. Már csak azért is, mert a portugál államadósság – főként a hatalmas hitelcsomag miatt – még mindig a GDP (bruttó hazai termék) 130 százalékára rúg.

– Kezd magához térni a gazdaság, a lakossági fogyasztás vagy a beruházások terén vannak kedvező jelek. A strukturális problémák viszont nem oldódtak meg – válaszolta a Népszabadság kérdésére a 64 éves Augusto Mateus. Két fő feladatot említett: biztosítani a portugál vállalatok versenyképességét és megreformálni, hatékonyabbá tenni az állam működését. Ám a lisszaboni vezetés legsürgetőbb teendője bebizonyítani, hogy a büdzsében keletkezett lyukat mihamarabb sikerül betömnie. E nélkül aligha tudja az év végére a GDP négy százalékára, 2015 végére pedig 2,5 százalékára levinni a költségvetési hiányt, amint ezt az EU–IMF szakértőinek már „könnyelműen” megígérte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.