galéria megtekintése

Nem gyűjthet adatokat az NSA

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 02. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Nyolc óra – ennyi idő kell ahhoz, hogy az amerikai titkosszolgálatok szakemberei értesítsék a telekommunikációs cégeket, azok pedig leállítsák az amerikaiak hívásadatainak tömeges gyűjtését.

A The Washington Post szerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szakemberei már napok óta „készenlétben álltak”, hogy kiadják az utasítást: várható volt, hogy a kongresszusi politikai csatározások miatt június 1-jén érvényüket veszítik azok a törvények, amelyek felhatalmazást adnak az amerikaiak telefonhívásainak és internetes böngészéseinek gyűjtésére.

Túlbeszélte a határidőt. Rand Paul republikánus szenátor, a törvényhozási obstrukció egyik főszereplője üres padsorok előtt szónokol
Túlbeszélte a határidőt. Rand Paul republikánus szenátor, a törvényhozási obstrukció egyik főszereplője üres padsorok előtt szónokol
Reuters

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után hozott hazafias törvény (Patriot Act) 215-ös paragrafusát korábban automatikusan hosszabbította meg az amerikai törvényhozás.

 

Két évvel ezelőtt azonban Edward Snowden, az NSA egykori munkatársa nyilvánosságra hozta, hogy az amerikai titkosszolgálatok folyamatosan gyűjtik, ki kit hívott, illetve milyen internetes oldalakat töltött le. (Ez az amerikai állampolgárokra vonatkozik, a külföldiek megfigyelésére egy másik törvény ad felhatalmazást. Annak módosítása nem merült fel.)

Snowden leleplező akciója is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikaiak hozzáállása – 14 évvel a terrortámadások után – megváltozzon. Egyre többen vélik úgy, hogy a nemzetbiztonság mellett a személyi szabadságjogokat és a privát szférát is tiszteletben kell tartani.

Idén már egyértelmű volt, nem lehet vita nélkül, csendben megújítani a programot. A törvényhozás republikánus többségű alsóháza el is fogadott egy olyan törvényt, amely hat hónap átmeneti idő után átadná a telefonhívások adatainak gyűjtését a távközlési vállalatoknak, amelyek azokat a számlázási rendszerükben egyébként is gyűjtik.

Az amerikai hatóságok tőlük kérhetnék ki az adatokat, amikor szükségük van rá, de csak bírói felhatalmazással.

Tüntető egy frankfurti NSA elleni tüntetésen 2013-ban
Tüntető egy frankfurti NSA elleni tüntetésen 2013-ban
Kai Pfaffenbach / Reuters

A szenátus elnöke, a szintén republikánus Mitch McConnell azonban annyira ellene volt annak, hogy elvegyék az NSA-tól az adatgyűjtés jogát, hogy múlt szombaton egy hét szünetre küldte a szenátorokat, nehogy szavazzanak róla.

Úgy számított, ha az utolsó pillanatig húzza az időt, akkor átmenetileg meg lehet hosszabbítani az eredeti 215-ös paragrafust, és több ideje lesz arra, hogy megpróbálja módosítani a képviselőházi javaslatot.

Ám ez nem sikerült, és a viharos vasárnapi ülésen semmit sem sikerült megszavazni, így

az NSA joga az adatgyűjtésre hétfő hajnalban megszűnt.

Ez a gyakorlatban azonban nem jelent problémát: várhatóan a hét második felében a szenátus is elfogadja a fent említett képviselőházi törvényjavaslatot, így az immár csak Barack Obama aláírására vár. Ezzel pedig nem lesz gond, az elnök már korábban jelezte, támogatja az USA szabadság törvénynek (USA Freedom Act) nevezett új szabályozást.

A Fehér Ház és a CIA vezetése is felszólította a képviselőket és a szenátorokat: ne akadályozzák politikai okokból a titkosszolgálatok munkáját. Az utóbbiaknak egy „kiskapu” megengedi, hogy tovább figyeljék azokat, akik ellen június 1-je előtt nyomozás indult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.