galéria megtekintése

Frakkot ölt az IRA volt parancsnoka is

Londonban és Windsorban királyi pompával készülnek az ír elnök történelmi látogatására

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

Valószínűleg lámpással sem lehetne találni olyan britet, aki vitatná Michael D. Higgins ír köztársasági elnök nagy-britanniai meghívásának időszerűségét.

A hetvenkét éves politikus az ír függetlenség óta az első dublini államfő, aki teljes királyi pompával övezett hivatalos fogadtatásban részesül Nagy-Britanniában. Ám sokkal többen vannak a nehezen felejtők, akik nehezteléssel veszik tudomásul, hogy a kedden kezdődő látogatáson II. Erzsébet kezet ráz Martin McGuinness észak-ír tartományi miniszterelnök-helyettessel is.

A Sinn Féint képviselő veterán politikus az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik parancsnokaként híresült el a három évtizedes zavargásokban. A 3600 halálos áldozatot követelő konfliktus a királyi családot személyesen is sújtotta: az IRA 1979-ben felrobbantotta Lord Mountbatten, Fülöp edinburghi herceg unokatestvérének hajóját, amikor az családjával együtt Észak-Írországban vakációzott. A tragédiában a lorddal együtt négyen életüket vesztették.

A történelmi kézfogás, amely megelőzte a windsori vacsorát: II. Erzsébet és Martin McGuinness északír miniszterelnök-helyettes 2012-ben Belfastban
A történelmi kézfogás, amely megelőzte a windsori vacsorát: II. Erzsébet és Martin McGuinness északír miniszterelnök-helyettes 2012-ben Belfastban
Reuters

 

Az északír politikai rendezés során elért komoly változást tükrözi, hogy míg a királynő 2011-es dublini útján a Sinn Féin visszautasította az elnöki rezidenciára szóló meghívást, a párt második embere, McGuinness most frakkot öltve kész részt venni a windsori lakomán.

A párt vezetőjéhez, Gerry Adamshez hasonlóan, képviselővé választása után ő sem tette be a lábát a londoni parlamentbe, mert nem volt hajlandó felesküdni a királynőre. Ám 2012-benmár nyilvánosan kezet fogott a királynővel, amikor II. Erzsébet történelmi látogatást tett Észak-Írországban, most pedig az ír rádiónak nyilatkozva elismerő szavakkal méltatta az uralkodót, aki szerinte mindent elkövetett a megbékélés érdekében.

Ennek az „új barátságnak” a megkoronázása most a windsori látogatás. A Sinn Féin vezetője egyébként azt kérte az északír politikusoktól, hogy a párt bevonását az ír elnöki vizitbe tekintsék „a tolerancián és az egyenlőségen alapuló közös jövő iránti elkötelezettségük jelének”.

Ugyanakkor a BBC rámutat: McGuinness az ír elnökségért is harcba szállt 2011-ben, és a Sinn Féin ambíciói ma már túlnőnek Észak-Írország határain. A párt a harmadik legnagyobb politikai erő az Ír Köztársaság területén is, ezért mindenképp bizonyítaniuk kell, hogy komolyan gondolják a megbékélést: ha el is veszítenek ezzel néhány elszánt északír voksot, annál jóval többet nyerhetnek a sziget déli részén.

Ami a brit–ír kapcsolatokat illeti, Dan Mulhall, az Ír Köztársaság londoni nagykövete a minap újságírók előtt azt hangoztatta: „a független Írország és a legközelebbi szomszédja közötti kapcsolatokra hosszú ideig a történelmi emlékek súlya nehezedett”.

A 2011 őszén hivatalba lépett Michael D. Higgins négynapos programja nemcsak a leküzdött akadályokat tükrözi, hanem a jövőbe is mutat. Az állami, hivatali látogatás keretében – amelyre Higginst a felesége, Sabina, valamint Enda Kenny ír kormányfő is elkíséri – az elnök már az első napon beszédet mond a westminsteri parlamentben.

A négynapos út alatt hangsúlyozzák az ír származású polgárok aktív részvételét a nagy-britanniai mindennapokban is. Feltehetőleg több millió ír háttérrel rendelkező ember él az Egyesült Királyságban. A 2011-es népszámlálás során több mint 530 ezren vallották magukat írnek, közülük négyszázezren születtek az Ír Köztársaságban. A költőként is ismert Higgins programjában a kultúra kiemelt szerepet játszik, ellátogat Stratford-upon-Avonbe is, ahol a Royal Shakespeare Company tevékenységébe pillanthat be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.