galéria megtekintése

Fotók: itt gyűjti rólunk az adatokat az amerikai kormány

3 komment


Kőműves Anita
NOL

Friss fotók készültek az amerikai titkosszolgálatok féltve őrzött, titokzatos irodaépületeiről és monumentális szerverparkjairól. Jogvédők és civil szervezetek készítik őket, mert úgy vélik: a közvélemény akkor érti meg igazán az amerikai titkosszolgálat kiterjedtségét, ha azt látja is. 

Az elmúlt évben a világsajtót uraló egyik legfontosabb sztori az NSA megfigyelési botránya volt. Ennek során a jelenleg Oroszországban bujkáló egykori titkosszolgálati alkalmazott, Edward Snowden leleplezte: az amerikai kormány azt figyel meg, akit csak akar.

A megfigyelés végrehajtója pedig a teljesen semleges nevű Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency - NSA). Az NSA-ról korábban annyira nem lehetett semmit sem tudni, hogy Amerikában gúnyosan úgy kezdték emlegetni: No Such Agency. Ez magyarul körülbelül annyit tesz, "nincs is ilyen ügynökség." A titokzatossághoz az is hozzá tartozik: épületét tilos fotózni.

A sajtónak tehát illusztrálnia kell egy fontos történetet, de nincs más, mint két kép Edward Snowdenről, illetve egy, az NSA által közreadott fotó az ügynökség székházáról. Ezeket már mindenki nagyon sokszor látta, de nem csak ez a probléma. A titokzatos kormányszervről készült fotóról nem tudni, mikor készült, nem ad róla valós képet, hogyan néz ki a Snowden-sztori másik "főszereplője." Gyakori vélekedés szerint valamikor a hetvenes években készülhetett.

 
Az NSA-ról készült, mindenhol látott fotó

Az, hogy az olvasók nem látják, pontosan miről van szó, a megértést is hátráltatja. Egy fotós, Trevor Paglen épp ezért engedélyt kért, hogy helikopterrel a Washington környékén található, információgyűjtéssel foglalkozó szervek fölé repüljön és lefényképezze azokat. 

Így készült el még februárban az alábbi, éjszakai fotó az NSA marylandi épületéről, amely a jelenlegi állapotot mutatja. Fotóit Paglen hivatalosan is szabadon felhasználhatóvá tette, hogy azokat minél többen láthassák.

Az NSA épülete. Fotó: Trevor Paglen

Szerdán az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű, az információszabadságért és digitális jogokért küzdő szervezet, a Greenpeace és a Tenth Amendment Center (Tizedik Alkotmánykiegészítés társaság - TAC) tett közzé egy újabb fotót, amelyet egy léghajóról készítettek. A képen az NSA adatközpontja látható, amelyet Utah államban építenek. A hatalmas méretű szerverparkot azért építik, hogy legyen hol tárolni és feldolgozni azt az óriási mennyiségű adatot, amelyet az ügynökség nap mint nap begyűjt. 

Az egykori NSA-alkalmazott Snowden által ellopott dokumentumokban többször található arra utalás, hogy olyan hatalmas mennyiségű adatot "halásznak le" az internetről, hogy azzal nem tudnak megbirkózni. Az NSA-nak ugyanis az a módszere, hogy minden összeszed, majd abból kiválogatja, amit érdekesnek tart. Minden egyebet gyorsan törölni kényszerül, mert nem tudja hol tárolni.

Paglen két másik ügynökséget is lefotózott. Az National Recionnaissance Office (NRO) fejleszti és működteti az amerikai kémműholdakat, költségvetése alapján ez a harmadik legnagyobb amerikai hírszerző szerv – írja a The Intercept cikke. Központja a virginiai Chantillyben van.

Az NRO épülete. Fotó: Trevor Paglen

A harmadik szerv a National Geospatial-Intelligence Agency (NGA). Ez a szervezet gyűjti, elemzi és terjeszti más ügynökségeknek a térképekből és fotókból kinyert információt. Központja a virginiai Springfieldben van. A Snowden-dokumentumok szerint tavaly 4,9 milliárd dollárt igényelt az államtól, ami kétszerese annak, amit egy évtizeddel ezelőtt kapott. 

Az NGO épülete. Fotó: Trevor Paglen

Paglen közölte: azért készítette a képeket, hogy a nagyközönség is lássa, ezek az ügynökségek valósak és léteznek, és hogy ugyanúgy magukénak érezzék őket, mint a sarki könyvtárat, ahová bemennek panaszkodni, ha túl rövid a nyitvatartási idő. Azt akarta, hogy az emberek lássák: ezek az ügynökségek titokzatosan működnek, de fizikailag léteznek, tőlük nem is messze. Ott halad el mellettük az autópálya, amelyen hazamennek munkából. Azt akarta, hogy látszódjon, az üvegablakok mögött átlagamerikaiak dolgoznak nap mint nap, ők azok, akik a megfigyelést végzik. 

"Elkezdhetjük meglátni Amerikai hatalmas méretű hírszerzési infrastruktúráját" – írja a képekhez írt szövegben. 

A The Atlantic cikke felhívja rá a figyelmet: olyan kevés kép készült ezekről az épületekről, hogy azok elkészítésével Paglen politikai állásfoglalását is terjeszteni tudja. "Paglen NSA-ja egy kicsit sötétebb, egy kicsit alattomosabb, mint a jól ismert fénykép napfényes irodaháza. Paglen fotójának más a célja, mint az NSA által közreadott képnek" – írják. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.