galéria megtekintése

Megosztó jövő

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 11. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az Egyesült Államokban, Mexikóban, Japánban és Ausztráliában hamarosan tesztelni kezdi a YouTube azokat az új szolgáltatásokat és megoldásokat, amelyek alaposan átformálják majd a világ legnépszerűbb videomegosztó portálját. A most debütáló ötletek között vannak nyilvánvalóan előremutató fejlesztések, és akad olyan is, amely biztosan megosztja majd a közönséget.

A YouTube jövője a tévézés jövője
A YouTube jövője a tévézés jövője

A YouTube már ma is a világ legnézettebb „tévécsatornája”: látogatottsága tavaly elérte a havi egymilliárd felhasználót, és azóta is rendületlenül növekszik. Ráadásul az idézőjelet hamarosan el is hagyhatjuk, a Philips máris gyárt androidos tévéket, hamarosan érkezik a Google Android televíziós megoldása.

Az Android meg a YouTube is a Google-é, ebben az ökoszisztémában a tévé hamarosan olyan készüléket fog jelenteni, amelyen az emberek elsősorban internetes tartalmakat, főként YouTube-anyagokat néznek, és akkor még a mindezt szintén lehetővé tevő tabletekről, okostelefonokról nem is beszéltünk.

 

A YouTube jövője tehát bizonyos mértékig a tévézés jövője is, és ez a perspektíva most egy olyan világot mutat, ahol a néző nemcsak közönség, hanem tartalomgyártó és finanszírozó is.

A néző újabban már nemcsak közönség, hanem tartalomgyártó és finanszírozó is.
A néző újabban már nemcsak közönség, hanem tartalomgyártó és finanszírozó is.

Az egyik újdonság a közösségi finanszírozási modellt egyesíti a tartalommegosztással: a YouTube-on ma is bárki (magánszemély, vállalat, zenekar, filmkészítő stb.) létrehozhat saját csatornát, amelyet ezután támogatni is lehet, mikroadományokkal vagy nagyobb összegekkel is.

Nemcsak egy jó filmötletre lehet ilyenformán összeszedni a pénzt, hanem a „YouTube-művészek” nehezebben besorolható videoprojektjeire is.

Lesz majd egy YouTube Creator Studio nevű alkalmazás is – először Androidra, de a közeljövőben iOS-re is –, amely abban segít, hogy a csatorna tulajdonosa mindig tudja, mi történik az „adóján”: folyamatosan kapja az értesítéseket, a naprakész statisztikát, és komment menedzselő rendszert üzemeltethet.

Ha figyelembe vesszük, hogy vannak százmilliós felhasználói tábort mozgató tartalomgenerálók, rögtön átérezzük ennek a súlyát.

Szervezetten lehet a jövőben mások alkotásait feliratozni – ennek a lehetőségnek az ad értelmet, hogy az idegen nyelvű, önkéntesek által feliratozott alkotások szövegei is versenyre kelnek egymással, és ha egy ismert filmhez egy adott felhasználó jobb szöveget ír mindenki másnál, akkor ez a tartalom utána már neki (is) hozza a kattintásokat és a reklámbevételt (amelyen osztoznia kell a jogtulajdonossal).

GYORSUL A VIDEÓ

A legvitatottabb újdonságnak a nagy sebességű (24 helyett másodpercenként 48 vagy 60 képkockás) videotartalom ígérkezik. Ennek egy hagyományos lm esetében kicsi a jelentősége, de a YouTube egyik legnépszerűbb tartalomkategóriáját a pro számítógépes játékosok által közvetített játékmenetek jelentik, és ott bizony számít a sebesség. Ugyanakkor ez egy meglehetősen hardver- és hálózatikapacitás-igényes műfaj, és a többi felhasználó nem feltétlenül örül majd neki, ha a játéknézésfüggők ilyesmivel dugítják el a kábelt vagy a vezeték nélküli kapcsolatot. Igény viszont van rá, így a YouTube részéről a lépés mindenképpen logikus.

I!

ÖSSZEHASONLÍTÁS: A hobbit: váratlan utazás 24 és 48/ képkocka/ másodpercben: youtube.com/ watch?v=yaObWrgHg

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.