galéria megtekintése

Forradalmi tabudöntés Mexikóban

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.

Ortutay L. Gyula
Népszabadság

Csaknem százéves tabu dől meg hamarosan Mexikóban. A közép-amerikai ország szenátusa a hétvégén szabad jelzést adott, és már csak az utolsó, a képviselőház-beli második voksolás hiányzik a történelmi fordulathoz, hogy a latin-amerikai ország 76 év elteltével megnyissa energetikai szektorát, így a kőolajbányászatot is a külföldi beruházók előtt.

A szavazás kimenetele nem kétséges, a kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI) és a jobboldali vállalkozóbarát PAN honatyái egyetértésével biztos a többség a törvényhozásban. A baloldali erők ezúttal is az ország kiárusításáról beszélnek és tüntetéseket ígérnek, miként decemberben, amikor módosították a mexikói alkotmánynak azt a három pontját, amely tiltotta a külföldi tőke részvételét.

A olaj- és energiaszektor reformja azért válthat ki heves érzelmeket, mert a 76 éve nemzeti szuverenitást szimbolizáló hagyományt, a kőolaj- és földgázkitermelés állami monopóliumát adják fel. Az ország máig legnagyobb tiszteletben tartott elnöke, Lázaro Cárdenas még 1938-ban államosította a kőolajkitermelést, kiebrudalva a külföldi, így a British Pearson és az American Doheny cégeket.

Egy oaxacai indián a nemzeti olajvállalat privatizációja ellen tüntet: „Ma hallgatunk, hogy meghallgassanak”
Egy oaxacai indián a nemzeti olajvállalat privatizációja ellen tüntet: „Ma hallgatunk, hogy meghallgassanak”
Edgard Garrido / Reuters

 

Azóta is megünneplik a mexikóiak március 18-át, „az olaj kisajátításának napját”, amelyhez egykor a lakosok ékszereik, háziállataik felajánlásával járultak hozzá, hogy a kormány kifizethesse a külföldi cégekkel szembeni tartozását.

Enrique Pena Nieto elnök azzal indokolja a reformot, hogy a mexikói gazdaság csak így képes a XXI. század kihívásának megfelelni. Nem csupán az energetikai szektorról van szó, az utóbbi fél évben a törvényhozás már módosította a jelenleg két személy – egyikük a világ második leggazdagabb embere, Carlos Slim – által birtokolt távközlés (telefon és televízió) játékszabályait, az állami költségvetést, részben az adózást és az oktatás finanszírozását is.

Az elnök ígérete szerint, amikor a reformcsomag valamennyi eleme működik, akkor mindenki érezni fogja a hasznot, lesz elegendő pénz a szegénység felszámolására. Talán túlzónak tűnhet az előrejelzés, ám Pena Nieto szerint az utóbbi évek 2,5 százalékos GDP-növekedési átlaga 2018-ra megduplázódhat. A nyitást a hazai és a külföldi magántőke előtt a mexikói olajtermelés visszaesése kényszerítette ki.

Az állami olajmonopóliumot képviselő Pemex az idők folyamán dinoszaurusszá vált, 150 ezer, erős szakszervezettel védett, viszonylag jól kereső munkavállalót tart el, miközben tavaly közel tízmilliárd dollár veszteséget könyvelhetett el. Az évszázad eleje óta hiába háromszorozták meg a befektetéseket, csaknem egyharmaddal visszaesett a kőolaj-kitermelés, miután a mexikói technológiával elérhető sekélyebb tengerben lévő kutak teljesítménye csökkent. Ennek következménye, hogy a világ hetedik olajkitermelőjeként, Mexikó már gázszükségletének 30 százalékát és a feldolgozott kőolajtermékek majdnem felét importálja.

Most abban bíznak, hogy a mélytengeri olajfúrásokban gyakorlott külföldi cégek segítségével felpöröghet a kitermelés. A Pemex számításai szerint Mexikó jelenlegi bizonyított olajtartalékai közel 14 milliárd hordót érnek el (ami a mostani kitermelés mellett 15-16 évre elegendő), ám a feltételezett tartalékok akár 115 milliárd hordóra is tehetők, igaz, ennek mintegy fele a Mexikói-öböl mély vizű részein van. A jelenleg még végleges jóváhagyásra váró energetikai reformnak a kulcspontja – tekintettel a hazafias érzelmekre –, hogy a kőolajkincs továbbra is a nemzeti tulajdon részét képezi.

Ám a Pemex 51 százalékos többséget megtartva fogadhat partnereket koncessziós szerződések keretében. A remények szerint a mexikói gazdaság liberalizálásával 2018-ra 500 ezer új munkahely létesülhet, 20 százalékkal nőhet a kőolaj-kitermelés és 40 százalékkal a gázé. A külvilág, így az amerikai Exxon-Mobil és a Chevron, miként a Royal Dutch Shell és a spanyol Repsol is jelezte már érdeklődését, továbbá a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap is kedvezően fogadta Pena Nieto kormányának reformjait.

Jeremy Martin, az Institute of the Americas energiaprogramjának igazgatója szerint minimum hét-tíz évre van szükség, hogy a magántőke, így a külföld beruházásai érdemi változást eredményezzenek a mexikói energiatermelésben, hiszen egy mélytengeri fúráshoz a tervezés és az infrastruktúra kiépítése önmagában évekbe kerül.

A legendás elnök

Az 1936 és 1940 között az ország élén álló Lázaro Cárdenas nevéhez fűződött Mexikó agrár- és oktatási reformja, és a 71 éven át megszakítás nélkül kormányzó párt megerősítése is. Legendássá vált arról is, hogy az egyetlen mexikói államfő, aki testőrök nélkül járt-kelt, nem gazdagodott meg a politikából, és elnöki mandátuma után elvállalta a védelmi tárca vezetését. Fia és unokája is politikai pályára lépett, előbbi Mexikóváros főpolgármestere és a baloldali alternatívát kínáló, ellenzéki PRD megalapítója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.