galéria megtekintése

Három nap alatt 150 halott Nigériában

1 komment

NOL

Tombol a Boko Haram. A szervezet már nem csak az ország északi, hanem középső részén is lecsap. Josban először egy piacon, nem sokkal később egy kórháznál robbant bomba. Eddig 118 halottról tettek bejelentést a hatóságok. Mindent vér és búzaszemek borítanak.

Gomolygó füst a merényletek helyszíne felett
Gomolygó füst a merényletek helyszíne felett

Hétfőn kilenc embert öltek meg motorosok Sawa közelében, kedden 118-an haltak meg a josi merényletben, szerdán pedig Alagarnoban mészároltak a Boko Haram emberei - 17 embert ölve meg.

Alagarnoba - mely egyébként nincs messze az iskoláslányok elrablási helyétől - a csoport tagjai éjfél körül érkeztek és négy órán át házakat fosztottak ki, ételeket és járműveket vittek el a faluból - írja a BBC.

A Boko Haram legtöbb áldozatot követelő merénylete kedd délután volt. Akkor az első jelentések szerint összesen 118 ember vesztette életét egy kettős pokolgépes merényletben a Nigéria középső részén fekvő Jos városában. Az első autóba rejtett pokolgépet egy piacon robbantották fel, majd fél órával később detonálták a másodikat is a szomszédban lévő kórház előtt, a piac és a központi buszpályaudvar között. Ez a második robbanószerkezet a helyszínre rohanvást érkező mentők között gyilkolt. Az áldozatok ettől függetlenül főleg nők, akiknek egy része a felismerhetetlenségig megégett. Helyszíni jelentések szerint a piacon és a kórház előtt szanaszét hevernek a leszakadt végtagok. A kettős merénylet helyszíne felett most sűrű fekete füst gomolyog. A második pokolgép áldozatait búzaszemekbe öltöztette a detonáció ereje, ezt a robbanószerkezetet ugyanis egy olyan buszon rejtették el, amely gabonát is szállított.

Az előzetes vizsgálatok szerint az első pokolgépet egy bűntudatos öngyilkos merénylő robbantotta fel, aki először elhagyta a kocsiját, de valamivel később – helyi idő szerint délután három előtt öt perccel – visszatért, hogy felrobbantsa – mondta el Chris Olakpe, Plateau State szövetségi állam rendőrfőkapitánya. (Jos Plateau State fővárosa.) Olakpe figyelmeztetett, hogy merényletek után az emberek óvatosan közelítsenek a helyszín felé, mert könnyedén egy következő áldozataivá válhatnak. Az nigériai országos katasztrófa-elhárítás figyelémeztett, hogy az áldozatok száma még nőhet.

 

A kettős merényletért egyelőre senki nem vállalta magára felelősséget, de a mód a szélsőséges iszlamista szervezet, a 276 chiboki diáklány elrablásáról is hírhedt Boko Haram jegyeit viseli magán.

Jos régóta a keresztények és a muzulmánok egyik nagy ütközőzónája Nigériában, és bár korábban is volt példa halálos erőszakra, az elmúlt két évre relatíve csend volt a jellemző. Ez a közelmúltig tartott, addig, amíg a Boko Haram ténykedése újra fel nem szította az indulatokat a városban. Bár a vallási vezetők mind a két oldalon nyugalomra szólítják az embereket, a kosi fiatalok egy része napok óta blokád alatt tart több jelentős közlekedési útvonalat is. A Boko Haram Josban utoljára négy éve, 2010 karácsonyán robbantott nagyot. Az a merénylet 80 halálos áldozatot hagyott maga után.

Halomba hordott ruhák az egyik pokolgép után
Halomba hordott ruhák az egyik pokolgép után
MTI/EPA

Nigériában a parlament egyébként ma szavaz arról, meghosszabbítsák-e az ország három északkeleti szövetségi államában, Boróban, Yobéban és Adamawában hónapokkal ezelőtt kihirdetett szükségállapotot. Ezt a hadsereg elvileg a Boko Haram ellenei harcra használja, de a diáklányok elrablásából ítélve kevés foganatja van.

A kettős merénylet utáni részvétnyilvánításában Goodluck Jonathan elnök ígéretet tett arra, hogy az abujai kormány folytatja a terrorizmus elleni harcot. Jonathan a kegyetlen és a gonosz jelzőkkel ítélte el a merénylőket, illetve a mögötte álló személyeket, és azt mondta, az emberi szabadságra támadtak, de ez egyelőre nemigen vigasztalja a sokkból lassan eszmélő Nigériát. A sajtó arról ír, hogyan nyílhatott lehetőségük a merénylőknek egy ilyen nagyszabású akció végrehajtására azután, hogy Nigéria a környező országokkal összefogva totális háborút hirdetett a Boko Haram ellen. 

Idén Nigériában öt hónap alatt több mint 2000 halálos áldozata volt a szélsőségesek erőszakcselekményeinek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.