galéria megtekintése

Fico nyert, parlamentben a neonácik

Elsöprő erejű politikai földrengés rázta meg Szlovákiát a szombati parlamenti választásokon. Robert Fico miniszterelnök pártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) pirruszi győzelmet aratott, a Marián Kotleba fémjelezte neonácik viszont minden előzetes felmérésre rácáfolva könnyedén átlépték az ötszázalékos bejutási küszöböt. A Híd újra bent van a törvényhozásban, az MKP ismét kimaradt.

Hatalmas meglepetéseket hoztak a szlovákiai parlamenti választások, amelyeket a még nem hivatalos végeredmény szerint a vártnál jóval gyengébb eredménnyel a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyert meg.

Fico a választás éjszakáján. Kétes kísérletek?
Fico a választás éjszakáján. Kétes kísérletek?
David W Cerny / Reuters

Nyolc párt jutott be a pozsonyi parlamentbe. Gyengén szerepelt, de marad a törvényhozásban a Bugár Béla vezette Most-Híd, a Magyar Koalíció Pártja viszont immár harmadszor rekedt a képviselőházon kívül. Ahova viszont országos megdöbbenést keltve bejutott a Marian Kotleba fémjelezte Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) neonáci tömörülés. (Kotleba az a politikus Szlovákiában, aki szereti a „Szép fehér napot!” fordulattal köszönteni a híveit.)

 

A leadott szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján az Irány-Szociáldemokrácia a voksok 28,4 százalékát szerezte meg. Második helyen nagy meglepetésre a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS - 12,0), harmadikon pedig az Egyszerű Emberek és Függetlenek  - Nova (OlaNO - 1l,0) koalíció végzett. További sorrend: Szlovák Nemzeti Párt (SNS - 8,7), Mi Szlovákiánk Néppárt (8,1), a tavaly októberben alakult protesztmozgalom, a Család Vagyunk (Sme rodina - 6,6), Most-Híd (6,5), Háló (Siet - 5,6). A Magyar Közösség Pártjára a választópolgárok 4,1 százaléka voksolt.

A részvételi arány 59,76 százalékos volt – ami némileg meghaladta a 2012-es előrehozott parlamenti választásokét –, a magyarok lakta régiók többségében ennél kevesebben voksoltak.

A szavazatok összeszámlálása után Fico közölte, hogy legalább négy-öt százaléknyival több szavazatot várt ugyan, de győztes párt elnökeként szeretne stabil kormánykoalíciót létrehozni, hogy megakadályozzon mindenféle más „kétes” kísérleteket. Bugár Béla elismerte, hogy a Most-Híd az előzetes várakozásokhoz képest gyengébben szerepelt. „Főleg az eddigi jobbközép ellenzék közötti viszálykodás miatt, amely között olyan párt is volt, amely ellenünk és nem Robert Fico ellen kampányolt” - jelentette ki a pártvezető. Berényi József azt fejtegette, hogy a mostani választásoknak nincs győztese. „Sajnos, a magyar választópolgárok többsége nem értékelte azt, hogy mi egyértelműen elhatárolódtunk Robert Fico pártjától” – mutatott rá az MKP elnöke. Mindkét magyar pártelnök kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a gyenge szereplés miatt lemondanak-e tisztségükről.

Azt, hogy odafent mi van, senki nem találta el
Azt, hogy odafent mi van, senki nem találta el
David W Cerny / Reuters

Boris Kollár, a Család Vagyunk elnöke bejelentette: csak olyan pártokkal hajlandóak szövetkezni, amelyek határozottan megvédik Szlovákiát a gazdasági bevándorlóktól, továbbá a törvény teljes szigorával lépnek fel az elburjánzott korrupció ellen, és nem „Mikulás-csomagokat” osztogatnak, hanem rendszerszintű jóléti intézkedéseket foganatosítanak.

Lapunknak nyilatkozva a neves szlovák politológus, Grigorij Meszezsnyikov kifejtette: „A választópolgárok jelentős része megbüntette Robert Fico társaságát, amely retorikájában szociáldemokrata értékrendet hirdetett, valójában azonban bizniszpárttá süllyedt, amely elsősorban saját holdudvarának gazdagodását segítette, különböző korrupciós botrányok árán is”. Iveta Radicová szerint bebizonyosodott, hogy a makrogazdasági eredmények nem mindig járnak együtt a lakosság életszínvonalának javulásával. „A kormányfő Szlovákia kimagasló eredményeiről áradozott, a polgárok azonban ebből nem sokat, vagy semmit sem éreztek a saját életminőségükön. Ráadásul Robert Fico a migránsügy és a Szlovákiára leselkedő veszély eltúlzásával az országban  idegengyűlöletet is gerjesztett, amellyel helyzetbe hozta a Miroslav Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppártot” – mutatott rá gyorsértékelésében a volt szlovák miniszterelnök asszony, szociológus és egyetemi tanár.

Sulik sietve jelezte, hogy vállalná a kormányalakítási megbízást
Sulik sietve jelezte, hogy vállalná a kormányalakítási megbízást
David W Cerny / Reuters

Martin Slosiarik az Express szlovák kereskedelmi rádióban biztosra vette, hogy a bonyolult parlamenti matematika miatt elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokra kell számítani. „Andrej Kiska államfő elsőként minden bizonnyal Robert Ficót bízza meg kormányalakítással, aki feltehetően a Szlovák Nemzeti Párttal kíván szövetségre lépni, de legalább még egy párt bevonására szüksége lesz. Ha próbálkozásai eredménytelenek lennének, akkor alighanem Richard Sulík következne, aki már bejelentette, hogy vállalnák a felkérést. Neki sem lenne könnyű dolga, mert a jobbközép pártok vezetői között meglehetősen feszült a viszony. Teljesen nem zárható ki ideiglenes szakértői kormány hivatalba lépése és új választások kiírása sem, amelynek azonban azért is csekély a valószínűsége, mert Szlovákia júliustól az EU soros elnöki tisztét tölti be, ezért is működőképes kabinetre van szüksége” – közölte a Focus közvélemény-kutató intézet igazgatója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.