galéria megtekintése

Tiszta fehér Szlovákiát akarnak a cukiskodó szélsőségesek

Szép fehér napot! – köszöntött Marián Kotleba, a szlovák szélsőségesek vezére a pozsonyi demonstráción, amelyet a menekültek befogadása ellen szerveztek június végén Pozsonyban. Két héttel később az észak-szlovákiai Zsolnán (Zilina) már náci karlendítéssel és „Tiszta fehér és uniómentes Szlovákiát!” kiáltott az emelvényen. A rendőrök mindkét helyen pókerarccal szemlélték ezt, holott a Vodca (Vezér) nem ismeretlen számukra.

Kotleba a múlt század végén alapította a Slovenská pospolitost (Szlovák Testvériség) újnáci szerveződést, amely a Jozef Tiso-féle fasiszta szlovák államot tartotta példaképének. Több magyar-, roma- és zsidóellenes menetelést szerveztek dél-szlovákiai városokban is, Rozsnyón leköpdösték Kossuth Lajos szobrát.

Sok feljelentésre az ügyészség éveken át azzal válaszolt, hogy a meggyanúsított személyek nem lépték át a szólásszabadság határát, kellő bizonyítékok híján nem vádolhatók gyűlöletkeltéssel, nemzetellenes uszítással sem. Végül 2005-ben a szervezetüket betiltották, Kotlebát pedig elbocsátották a besztercebányai (Banská Bystrica) sportgimnáziumból, ahol addig informatikát tanított. Nem sokkal később azonban visszavették rendszergazdának.

Két évvel később a híveivel megalapította a Mi Szlovákiánk Néppártot (LS NS) amelynek hivatalos célja „a cigánybűnözés visszaszorítása, a társadalmon élősködők börtönbe zárása, mert a jóléti állam csak így teremthető meg". Tavaly a szélsőséges szlovák párt kétszáz tagja a hármas romagyilkosság színhelyén, a Révkomáromhoz közeli Ógyallán (Hurbanovo) nagygyűlést tartott, amelyen pártfogásba vették a tettest, mert szerintük már képtelen volt elviselni a romák törvénytelenségeit, amelyek felett a kormány szemet hunyt. „Jól tették, hogy kezükbe vették a saját sorsukat, ha pedig valaki újra megkeseríti az életüket, csak hívjanak bennünket, mi megmutatjuk az erőnket" – harsogta a szónok.

 

Alena Kluknavská szlovák politológus a pozsonyi Sme napilapban rámutatott, hogy Marián Kotleba újabban radikális igazságtevőként hangoskodik a közéletben. Idegengyűlöletét és rasszista ideológiáját azzal palástolja, hogy minden megnyilatkozásában a tisztességes, dolgos emberek érdekeit képviseli, akiket szerinte a semmittevők kizsákmányolnak, elszívják a közpénzek jelentős részét.

A Szlovák Testvériségben kezdték, most a Szlovák Néppárt híveiként menetelnek
A Szlovák Testvériségben kezdték, most a Szlovák Néppárt híveiként menetelnek
Somogyi Tibor

Szirénhangjaival elsősorban a súlyos megélhetési gondokkal szembesülőket kábította el. Másfél évvel ezelőtt csaknem egész Szlovákia megdöbbenésére, Besztercebánya megye elnökévé választották. Első intézkedésként leszedette az uniós zászlót a megyeházáról.

Hívei a fasiszta Tiso-rezsim gyakorlatát követve, az egykori Hlinka-gárda mintájára létrehozták az LS NS félkatonai szervezetét, a Vzdor-t (Dac). Három éve bontottak zászlót Közép-Szlovákiában, mára több mint két tucat helyi szervezetük van, a keleti régióktól kezdve egészen Pozsonyig. Ideológiai példaképük a görög Arany Hajnal, amely a mentőcsomagok rabszolgaságától, Brüsszel diktátumától akarja megszabadítani az országot. A Dac hívei nemrég Kassát óriásplakátokkal borították el, amelyeken Lenin-idézet virított: „A tőke és a börzék hatalma a lényeg, a parlament és a választások csak a bábuik."

A pozsonyi Denník N napilap munkatársai leplezték le, hogy a Vzdor aktivistái idén júniusban elsősorban a Nagytapolcsányi (Topolcany) járásban – ahol Robert Fico kormányfő született – és más helyeken is erdei iskolákat szerveztek. A tizenéves tanulók előtt az állami rendőrség és a kormány gyávaságát szapulták, azt harsogva, hogy ők majd rendet teremtenek az országban. Vaktöltényekkel, pisztolyokból és gépfegyverekből is lövöldözhettek a nebulók. A pozsonyi oktatásügyi tárca csak az oknyomozó riport megjelenése után kezdett vizsgálatot, amelyet még mindig nem zárt le. Két hete a közép-szlovákiai Gyetván egyik aktivistájuk rátámadt egy roma lányra, akit későbbi vallomása szerint menekültnek nézett. Az áldozat – aki egyébként orvostanhallgató – kettős állkapocstörést szenvedett.

Marián Kotleba taktikája világos: az LS HS egyre „cukibb” arculattal és szociális demagógiával szeretne bejutni a pozsonyi parlamentbe. Nincs messze az ötszázalékos küszöbtől. A Vzdor viszont militáns alakulatként főként a munkanélkülieknek ígér rendet, fegyelmet, „tiszta fehér Szlovákiát”. Így toboroz újabb híveket.

Robert Fico – a jövő márciusi választásokra és az általa vezetett kormánypárti Smer-SD nacionalista szimpatizánsaira gondolva – még egyszer sem ítélte el megnyilvánulásaikat és tetteiket. Legfeljebb nagy általánosságban félnótásokként emlegeti őket. – A kormányfő és más politikusok azzal riogatják a lakosságot, hogy terroristák érkezhetnek a menekültekkel, holott a rasszista eredetű terror már jóval az érkezésük előtt felütötte a fejét, és vészesen terjed Szlovákiában – mondta Jana Luptáková emberjogi aktivista, a megvert roma lány ismerőse.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.