galéria megtekintése

Félelmükben fogkefével mentek el szavazni

0 komment


Szőcs Levente

Romániában reggel 7 órakor megkezdődött a szavazás a Victor Ponta miniszterelnök és kihívója, Klaus Johannis nagyszebeni polgármester között eldöntendő elnökválasztás második fordulójában. Miután az első fordulóban sok külföldön élő román nem szavazhatott a rossz szervezés miatt, több európai nagyvárosban már pirkadat előtt ezrek gyűltek össze a szavazókörök előtt, sőt, olyanok is akadtak, akik a diplomáciai képviselet előtt éjszakáztak, hogy biztosan leadhassák a voksukat.

Münchenben már urnanyitás előtt több száz méteres sorban álltak a szavazásra várók a közösségi oldalakon megosztott felvételek tanúsága szerint. Többen fogkefével felszerelkezve már szombat beálltak a sorba a konzulátus előtt.Torinóban a helyszínen tartózkodók becslései szerint reggel 7 órakor legalább 1500-an várakoztak a román konzulátus előtt. Párizsban ennél is többen, 2-3 ezren álltak sorban reggel 9 órakor, hogy leadhassák a voksukat. Iulia Badea Guéritée, a Courrier International munkatársa szerint a francia fővárosban legalább egy kilométer hosszan kígyózik a sor a román konzulátus előtt.

A felmérések szerint Ponta lesz az új elnök
A felmérések szerint Ponta lesz az új elnök
Bogdan Cristel / Reuters

A londoni Brent Civic Centerben mintegy ötszázan gyűltek össze reggel 9 óráig. Többen transzparensekkel érkeztek, és szavazásra buzdító jelszavakat skandáltak. Az egyik helyszínen tartózkodó fiatalember, Mihai Pribeagu azt írta Facebook-oldalán, hogy november 2-án hat órát várakozott a müncheni konzulátus előtt, és végül mintegy kétezer társával együtt nem került sorra.

 

Az eljárást lassítja, hogy a nem romániai lakhelyükön szavazóknak ki kell tölteniük egy nyilatkozatot arról, hogy másutt nem voksoltak. A kettős szavazás megelőzésére szolgáló iratot az első fordulóban a helyszínen kellett kitölteni, ezúttal viszont letölthető a külügyminisztérium honlapjáról és kitölthető akár otthon is. A „könnyítést" azután engedélyezte a szaktárca, hogy az első forduló után Európa és Románia több városában utcai megmozdulásokon tiltakoztak a külföldön élők szavazásának ellehetetlenítése ellen, és követelték több szavazókör nyitását azokban az államokban, ahol számottevő román közösség él. Hétfőn lemondott Titus Corlatean külügyminiszter, de a helyére kinevezett Teodor Melescanu sem rendelkezett több szavazókör nyitásáról.

Párizsban egy kilométer hosszan áll a sor
Párizsban egy kilométer hosszan áll a sor
Gonzalo Fuentes / Reuters

A november 2-i, első forduló Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő tízszázalékos előnyével zárult (a voksok 40 százalékát kapta), viszont a külföldi szavazatok 80 százaléka a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjére, Klaus Johannis nagyszebeni polgármesterre adta a voksát. Az ellenzék szerint a baloldali kormány tudatosan akadályozza a szavazást a külföldi szavazókörzetekben, mivel a határon túli románok hagyományosan a jobboldali pártokra voksolnak. Becslések szerint mintegy 3,5 millió román állampolgár tartózkodik életvitelszerűen külföldön, közülük 160 ezren szavaztak az első fordulóban.

Johannis a szavazás után
Johannis szavazás előtt
Radu Sigheti / Reuters

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Az új elnök december 22-én foglalja el hivatalát, amikor lejár Traian Basescu államfő második ötéves mandátuma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.