galéria megtekintése

A bosszúszomjas Seselj hazatérhet

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 05. számában
jelent meg.

Fehér Rózsa, Vajdaság
Népszabadság

Megfeneklett a Vojiszlav Seselj, a Szerb Radikális Párt elnöke ellen Hágában folytatott eljárás. Az sincs kizárva, hogy az egykori csetnikvajda ideiglenesen hazatérhet, amíg a folytatásról döntenek, de ennek a fejleménynek Seselj egykori párttársai, az azóta államfővé, valamint miniszterelnökké lett és jócskán megjuhászodott Tomiszlav Nikolics és Alekszandar Vucsics örülne a legkevésbé.

Seselj a hágai tárgyalóteremben - sem ott, sem Belgrádban nem tudnak vele mit kezdeni?
Seselj a hágai tárgyalóteremben - sem ott, sem Belgrádban nem tudnak vele mit kezdeni?
Reuters

Mint emlékezetes, a magát ártatlannak valló csetnikvajda 2003. február 24-én önként adta magát a hágai nemzetközi törvényszék kezére. A Szerb Radikális Párt alapítója rendkívül erős küldetéstudattal vonult Hágába: feltett szándéka volt, hogy bebizonyítja ártatlanságát. és rámutat a nemzetközi törvényszék szerinte illegitim és részrehajló voltára. Önmaga látta el saját jogi védelmét, és a tárgyalásokra elképesztő alapossággal készült fel.

Három célom van. Az első, hogy megdöntsem Tomiszlav Nikolics hatalmát. A második, hogy megdöntsem Alekszandar Vucsics hatalmát. És a harmadik: hogy megdöntsem Tomiszlav Nikolics és Alekszandar Vucsics hatalmát

 

Az ügyet nemrég egy harmadik bíró, a szenegáli Madiaye Niang vette át, miután a törvényszék – helyt adva Seselj panaszának – részrehajló magatartása miatt eltávolította Frederik Harhoff bírót.

Madiaye Niang azért kért most halasztást a törvényszéktől, hogy megismerkedhessen a hatalmas peranyaggal. Miután nem lehet tudni, mikorra teremtődnek meg a feltételek a folytatásához, ideiglenesen szívesen hazaküldenék a megromlott egészségi állapotú – rákkal operált és kemoterápiát kapó – Seseljt. A hágai törvényszék közvetett módon ezzel elismerte tehetetlenségét.

Nehéz lenne kiretusálni: Nikolics és Seselj közös plakátja pártszakadás előtt
Nehéz lenne kiretusálni: Nikolics és Seselj közös plakátja pártszakadás előtt
Ivan Milutinovic / Reuters

Az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolt, 59 éves Seselj most épp 12 millió eurós kártérítést követel a törvényszéktől a szerinte indokolatlan fogva tartásért. Tizenegy és fél éve tartja vizsgálati fogságban a bíróság. Ő a leghosszabb ideje ítélet nélkül fogva tartott ember az ICTY történetében.

Az ideiglenes szabadlábra helyezésnek persze feltételei vannak, de Seselj nem kér a „belgrádi áruló rezsim” garanciáiból, és nem vállalja a korlátozásokat sem: nem hajlandó nyomkövetőt viselni, nyilvánosan bírálná a jövőben is a hágai törvényszéket, részt venne a közéletben, és az ideiglenes szabadlábra helyezés helyett tartós felmentést követel valamennyi vádpont alól.

A szerbiai kormány a héten úgy döntött, hogy vállalja a kezességet Seseljért, de csak akkor, ha a vádlott jogilag kötelező érvényű formában is kijelenti, hogy betartja az ideiglenes szabadlábra helyezés feltételeit. Zoran Kraszics, a Szerb Radikális Párt alelnöke azonnal riposztozott: Seselj egyetlen feltételt hajlandó elfogadni, mégpedig azt, hogy az ítéletig nem hagyja el Szerbiát. A többiről viszont hallani sem akar.

Nem tudni, hogy Seselj egykori párttársai – köztük Alekszandar Vucsics miniszterelnök és Tomiszlav Nikolics államfő – rettegnek-e a csetnikvajda esetleges hazatérésétől, és hogy visszatérése felkavarná-e a politikai állóvizet Szerbiában.

Egy szívesen látott vendég a szerb elnöki palotában: Nikolic államfő pár napja fogadta Orbán Viktort (MTI/EPA/Koca Sulejmanovic)
Egy szívesen látott vendég a szerb elnöki palotában: Nikolic államfő pár napja fogadta Orbán Viktort (MTI/EPA/Koca Sulejmanovic)

Vucsics 2006-ban még ott volt a Seselj mellett tüntetők között, és a radikális párt akkori főtitkáraként azt hangoztatta, hogy pártelnöke egész Szerbiáért harcol Hágában. Azóta persze jóval mérsékeltebb irányvonalat visz, és ezt Seselj fel is rója neki.

Állítólag a Scheveningen börtön folyosóin egyszer kijelentette: „Három célom van. Az első, hogy megdöntsem Tomiszlav Nikolics hatalmát. A második, hogy megdöntsem Alekszandar Vucsics hatalmát. És a harmadik: hogy megdöntsem Tomiszlav Nikolics és Alekszandar Vucsics hatalmát.” Miután e két politikus 2008-ban elhagyta a radikálisokat, és megalapította a Szerb Haladó Pártot, a csetnikvajda minden lehetőséget megragadott, hogy támadást intézzen ellenük.

A legtöbben úgy vélik, Seselj már nem sok vizet fog zavarni hazájában.

Még a teljesen ellenzékbe szorult jobboldali szervezetek vezetői is óvatosan nyilatkoznak: szerintük szükség van ugyan Seselj energiájára, de nem biztos, hogy az ő vezetésével válhatnának ismét parlamenti tényezővé a szerb nacionalista erők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.