galéria megtekintése

A választók megfélemlítésére játszanak

2 komment

R. Hahn Veronika

Várhatóan a 18 százaléknyi, ma még bizonytalan választópolgár dönti majd el a hat hét múlva esedékes nagy-britanniai népszavazáson, hogy az Európai Unió tagja marad-e a szigetország.

Legalábbis a YouGov közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok: a folytatás hívei 42, a kilépés támogatói 40 százalékon állnak.

EU-ellenes matrica egy walesi házon
EU-ellenes matrica egy walesi házon
Phil Noble / Reuters

Az elmúlt napok kampányfellépései inkább a választók megfélemlítését szolgálták – állapította meg a brit média. A British Museumban tartott beszédében David Cameron miniszterelnök a két világháború és a balkáni konfliktus tapasztalatára hivatkozva érvelt a maradás mellett. Mint mondta, az „elszigeteltség sohasem használt az országnak. Akárhányszor fordítottunk hátat Európának, előbb-utóbb megbántuk, és nagy árat fizetve kellett visszatérnünk”. A tory kormányfő azt is kifejtette, hogy az esetleges Brexit mennyire veszélyeztetné a terrorizmus elleni harcot, hiszen „egy hálózat legyőzéséhez egy másik hálózatra van szükség, és az érvényben lévő európai intézkedések kulcsfontosságú eszköznek számítanak”.

 

Londoni főpolgármesteri kötelezettségei alól felszabadult Boris Johnson viszont az EU elhagyására biztató kampányba vetette bele magát. A következő hetek döntőek lesznek a kiváló szónokként ismert konzervatív politikus jövője szempontjából: míg a Brexit ugródeszkát jelentene végső ambíciója, a Konzervatív Párt vezetői és a brit kormányfői tisztség eléréséhez, a maradás hátráltatná a karrierjét. A karizmatikus „BoJo” az EU-t az „instabilitás erejének” nevezte. Szerinte a közösség „katasztrofálisan” kezelte a volt jugoszláviai válságot, amelyet csak a NATO tudott rendezni, és feszültségeket szított, köztük az ukrajnai konfliktust. Kritikáját visszautasították az érintettek: Jack Straw volt külügyminiszter és Carl Bildt, az EU egykori balkáni különmegbízottja is Vlagyimir Putyin orosz elnök védelmezőjének nevezte Johnsont.

A két tábor a politikai érvek mellett a statisztikai adatok fegyverét is folyamatosan beveti. A „maradáspárti” pénzügyminiszter, George Osborne a tárca felmérése alapján arra figyelmeztetett, hogy a pénzügyi szektorban több ezer munkahely válhat a Brexit áldozatává. Ugyanakkor a távozás mellett szólóknak szolgáltathatnak hivatkozási alapot a Statisztikai Hivatal friss számai, amelyek szerint 699 ezer – vagyis minden tizenötödik – iskolásnak legalább az egyik szülője egy másik EU-tagország állampolgára. Ez a szabad munkaerő-áramlás következménye, és a rendszer bírálói szerint hosszú távon tarthatatlan nyomást helyez a brit oktatásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.