galéria megtekintése

240 ezerbe kerül egy zsák liszt, éhhalál fenyeget 50 ezer embert

4 komment

NOL

Több mint 240 ezer forintba kerül egy zsák liszt az Iszlám Állam (IS) által ellenőrzött Falludzsában. Az iraki hadsereg által hétfőn ostrom alá vett városban humanitárius katasztrófa fenyeget, ugyanis az ott rekedt mintegy 50 ezer civil az éhhalál küszöbén áll. A harcok súlyosbodása előtt néhány száz családnak sikerült megszöknie Falludzsából, ők számoltak be most a sajtónak a borzasztó életkörülményekről.

„Egyesek annyira elkeseredtek, hogy végeztek magukkal. A gyerekek is trauma jeleit mutatják, halálra vannak rémülve” – mesélt a BBC-nek a kétségbeejtő falludzsai helyzetről az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa, Caroline Gluck. „Kevés az élelem és a gyógyszer. Vannak, akik a szemetesben turkálnak, hátha találnak valami ennivalót.”

Falludzsába 2014-ben vonult be az Iszlám Állam. Ez volt az első iraki nagyváros, amelyet sikerült elfoglalnia a szervezetnek, így szimbolikus jelentőséggel bír. Szakértők szerint ezért kétség sem fér hozzá, hogy az a mintegy 1000-1500 harcos, aki a Bagdadtól nyugatra fekvő várost védi, a végsőkig kitart majd.

 

Egyes híradások szerint egyebek között öngyilkos merényletekkel és autóba rejtett pokolgépekkel védekeznek az iraki kormányerők hétfőn kezdődött ostroma ellen. Félő, hogy a civileket – akiket nem engednek elmenekülni – pajzsként használják majd a védekezés során. Humanitárius szervezetek szerint azonban nemcsak a harcok jelentenek veszélyt a helyiekre, hanem az élelmiszer és a gyógyszerek hiánya is.

Az Iszlám Állam állásait lövik az iraki kormányerők
Alaa Al-Marjani / Reuters

„Akik a városban vannak, nem tudnak elmenekülni, és azok sem tudnak nekik segíteni, akik kijutottak. Nincs élelmiszer. Egy zsák liszt egymillió dinárba kerül (kb. 240 ezer forint), vagy még többe” – panaszkodott egy imám, akinek idejében sikerült elmenekülnie, s egy barzindzsai menekülttáborban helyezték el.

Hozzá hasonlóan néhány száz családnak sikerült elmenekülnie az Iszlám Állam egyik iraki fellegvárának számító Falludzsából. Azonban sokaknak ez az út is számos veszélyt rejtett magában. Caroline Glucknak egy hatfős család arról számolt be, hogy négy napig rejtőztek a folyóban, arra várva, hogy az iraki kormányerők biztonságba helyezzék őket. A négy nap alatt semmi mást nem tudtak enni, mint a folyó partján talált füvet. „Az emberek hatalmas kockázatot képesek vállalni, hogy elhagyják Falludzsát. Ez is mutatja, hogy milyen kétségbeejtő a helyzet” – mondja Gluck.

Bár létrehoztak egy forródrótot, amelyen keresztül a menekülni vágyó civilek értesíthetik a hadsereget, és segítséget kérhetnek az iraki erőktől, egy ilyen akció mostanra életveszélyessé vált: folyamatosak a légicsapások, a harcok egyre hevesebbek, az Iszlám Állam pedig halállal fenyegeti a menekülő civileket.

Nekik még sikerült időben elhagyni a körbezárt várost
Reuters

„Főképp két okból maradnak az emberek Falludzsában. Egyrészt rettegnek, hiszen bombák, rakéták és lövedékek zúdulnak az utcákra. Másfelől, egy háromgyermekes családanya azt mesélte: amikor kitudódott, hogy a szökést tervezgetik, az Iszlám Állam harcosai megjelentek az otthonukban, megverték a férfiakat, és halálosan megfenyegették a családot” – mondta Becky Bakr Abdullah, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) munkatársa. Az NRC információi szerint az elmúlt másfél hétben mindössze egy család hagyta hátra Falludzsát.

„Humanitárius katasztrófa bontakozik ki. Az emberek két tűz közé kerültek, és nincs lehetőségük elmenekülni” – mondta az NRC főtitkára, Jan Egeland. A már biztonságban – menekülttáborban – élő civilek azt követelik, hogy a kormány nyisson egy humanitárius folyosót.

A legfrissebb jelentések szerint a város visszaszerzéséért hat hónapja küzdő kormányerők több külső kerületet visszafoglaltak, ám a neheze még hátravan. Többen attól tartanak, hogy Falludzsa lesz a következő Ramadi. A Falludzsától 50 km-re fekvő várost 2015 decemberében foglalta vissza a kormány. Mire a katonák kitűzték a zászlót, Ramadi romokban állt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.