galéria megtekintése

Ezeréves viszály enyhül az egyházi csúcson

3 komment

Munkatársunktól

Történelmi jelentőségű eseményre kerül sor jövő pénteken Kubában, ahol a katolikus és az orosz ortodox egyház feje találkozik egymással. A Vatikánban és Moszkvában megerősítették, hogy Ferenc pápa Mexikó felé megáll Havannában, hogy tárgyaljon Kirill pátriárkával.

Ferenc pápa és Raúl Castro Havannában
Ferenc pápa és Raúl Castro Havannában
Carlos Garcia Rawlins / Reuters


A keresztények üldözése az a probléma, amely arra késztette a két egyházat és a két egyházfőt, hogy félretegye az ellentéteket – indokolta a váratlan találkozót Hilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külkapcsolatokért felelős vezetője. Sürgős közös erőfeszítéseket igényel, hogy a Közel-Keleten, Észak- és Közép-Afrikában, valamint más régiókban is szélsőségesek gyilkolják a keresztény lakosságot – idézték a beszámolók az orosz egyházi méltóságot.

A pápa és a pátriárka a kétoldalú kapcsolatokról, a nemzetközi politikáról is tárgyal a havannai repülőtéren, majd közös közleményt adnak ki a találkozóról.

 

A megbeszélés történelmi jelentőségű: az 1054-es egyházszakadás óta ez lesz az első legfelső szintű kapcsolatfelvétel a két egyház között, és jelentős lépés lehet a keleti és a nyugati kereszténység közötti viszály enyhítéséhez. Az ellentéteiket a hitbeli viták mellett az államhoz való viszonyuk és aktuális problémák is okozzák. Nézeteltérés forrása például a Rómához kötődő keleti katolikus egyházak státusza: Moszkvában azzal vádolják a Vatikánt, hogy a pravoszláv hívők katolizálására törekszik.

Kirill pátriárka 2008-ban kitüntette Raúl Castrót
Kirill pátriárka 2008-ban kitüntette Raúl Castrót
Jose Goitia / Reuters

Különbözően ítélik meg a kelet-ukrajnai válságot is, igaz, ebben az ügyben a pápa mindig nagyon diplomatikusan nyilatkozik.

Az egyházi csúcs lehetősége régóta foglalkoztatja a sajtót, s azóta megélénkültek a találgatások, hogy kiderült: Ferenc pápa és Kirill pát­riárka egy időben látogat Latin-Amerikába. „Randevújukat" nagy titoktartás közepette szervezték, a hírek szerint azért, hogy az ellenzőknek (mindkét oldalon) ne maradjon idejük a megbeszélés megakadályozására. Ahogy a ­Newsru.com­ orosz hírportál írja, a moszkvai patriarchátus még másfél hete is tagadta, hogy valami készül. – A két egyházfő különböző országokat keres fel – közölték. A L'Espresso olasz lap ugyanakkor nemrég arra emlékeztetett, hogy a találkozó megszervezésében Raúl Castro kubai vezető is szerepet játszhatott. Tavaly májusi moszkvai látogatásán ugyanis meghívta Kubába Kirill pátriárkát, hazatérőben pedig megállt Rómában, ahol tárgyalt Ferenccel.

Pannonhalma is esélyes volt

A pápa és az orosz pátriárka találkozójának lehetséges helyszínei között sokáig Magyarország is szerepelt. Miután 1994 márciusában itt járt az orosz ortodox egyház akkori feje, II. Alekszij pátriárka, felvetődött az ötlet, hogy 1996-ban a pannonhalmi apátságban (annak alapításának ezeréves évfordulóján) lehet a történelmi kézfogás, de az orosz pravoszláv egyház Szent Szinódusának elutasítása miatt ez elmaradt. Az első Fidesz-kormány idején, 2001-ben Semjén Zsolt a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként azt mondta: néhány éven belül létrejöhet II. János Pál pápa és II. Alekszij találkozója, jó eséllyel Magyarországon. Aztán 2013 novemberében a La Repubblica olasz lap azt írta: az olaszországi Bari, Bécs és a pannonhalmi apátság is esélyes az „egyházi csúcstalálkozó" helyszínére. Akkor arra számítottak, hogy az esemény 2014-ben, VI. Pál pápa és Athenagorász konstantinápolyi pátriárka találkozójának ötvenedik évfordulóján lehet. Hilarion metropolita azonban a Reuters szerint tegnap elmondta: Kirill pátriárka kezdettől fogva ellenezte, hogy Európában legyen a csúcs, mert „a keresztények közötti konfliktusok és megosztottság tragikus története" ezzel a földrésszel kapcsolatos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.