galéria megtekintése

Évforduló az adu nélküli elnökkel

0 komment


Szőcs László

Az esetleges terrorfenyegetettség miatti félelem, no meg a rengeteg meghívott vendég miatt szinte a margóra szorítva érezhetik magukat a kis normandiai települések lakói az 1944 júniusi, második világháborús partraszállás hetvenedik évfordulóján.  Franciaország az Egyesült Államok és Oroszország közé ékelődve tör köztes szerepre, de ehhez Francois Hollande elnöknek már nincs ütökártya a kezében.

A korabeli kódnevén Kard elnevezéssel illetett partszakaszra a vendéglátó Francois Hollande francia államfő a világpolitika olyan irányítóit várta, mint Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit vagy Stephen Harper kanadai kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Sőt az egykori háborús ellenfelek közötti, immár sok évtizedes kiengesztelődés jegyében Angela Merkel német kancellár is a vendéglistán szerepel, ahogyan átkelt a Csatornán II. Erzsébet angol királynő is. Mégpedig több mint 650 egykori brit veterán, a 156 ezer egykori szövetséges katona életben maradt képviselői társaságában, akik közül a legfiatalabbak is a kilencvenhez közelítenek már.

Stefan Wermuth / Reuters

A világháború menetét alepvetően megváltoztató, a náci Németország és szövetségesei vereségét felgyorsított, noha ezrek életét követelt 1944-es partraszállásra látványosan emlékeznek pénteken. Így nyolcszáz főre főzött Michelin-csillagos díszebéddel vagy a brit 16-os légiszállítású rohamdandár ejtőernyőseinek bemutatójával. A leglátványosabb elem azonban alighanem a 19 állam-, és kormányfő részvétele, főleg az ukrán válság miatt, amely fél éve feszélyezi a nyugati hatalmak és Oroszország viszonyát. A hidegháború legrosszabb évtizedeiben, a negyvenedik évfordulóig, 1984-ig amerikai elnök el sem látogatott a megemlékezésre, akkor azonban az újraválasztására készülő Ronald Reagan megtette. Egyáltalán, Francois Mitterrand elnöksége (1981-1995) idején kezdték megadni az eseménynek a mostani rangját, az oroszok pedig 2004-től kezdve vesznek részt magas szinten. Utólag különösnek tűnik, de következetesen távol tartotta magát győzelmi ünnepségektől a partraszállás egykori aktív érintettje, Dwight D. Eisenhower, akinek pedig 1954-ben elnökként is lehetősége lett volna rá, hogy ezen triumfáljon.

 

Most a NATO-szövetséges, ám az oroszokkal fegyverüzletet kötő Franciaország készül köztes szerepre az évforduló kapcsán. Ennek jegyében Hollande két vacsorára is készülhet csütörtökön, először Obamával egy párizsi étteremben, majd késő este Putyinnal az Élysée-palotában. Két vacsorapartnere a normandiai protokollminimumon túlmenően nemigen keresi egymás társaságát.

- Párizs egyfajta egyensúlyi szerepre törekszik, valamikori nagyhatalmi szerepének ma már inkább csak az emlékét felvillantva mutatja meg igényét külpolitikai önállóságára, értékelte ezt lapunknak Fejérdy Gergely történész, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa. Ugyanakkor a francia politika kutatója úgy látja, abból, hogy, mint Hollande mondta, a hetvenedik évfordulót ötéves elnöki mandátuma egyik kiemelkedő eseményévé akarja avatni, jól látszik, az elnök összes ütőkártyája kiesett a kezéből.

Hollande belpolitikailag tovább gyengült a pártja, a szocialisták súlyos európai parlamenti választási vereségével és a szélsőségesek előretörésével. Egy egy héttel ezelőtti felmérés szerint a franciák csak három százaléka szeretné 2017-et követően is az elnöki székben látni.

Az egyébként történelmileg is igen ellentmondásos francia-orosz viszonnyal kapcsolatban csak további kérdőjeleket vet fel a Mistral helikopterhordozók oroszországi leszállításának terve, amelyet Párizs azzal tetéz, hogy több száz orosz tengerészt is kiképezne. Mindezt akkor, amikor az amerikaiak újabb Moszkva-ellenes szankciókra próbálják rávenni európai szövetségeseiket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.