galéria megtekintése

Húsz évig is eltarthat a menekülthullám

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 05. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

A világ sosem volt még ilyen békés, az emberek ilyen gazdagok. A közel-keleti fegyveres konfliktusokról érkező felvételek azért olyan megrázóak, mert a világ elszokott az ilyesmitől.

Az emberiség történelmének hajnalán a népesség 15 százaléka halt erőszakos halált – ma ilyesmi a háborús zónákban is elképzelhetetlen, pedig a dárda és az íj óta nagyot fejlődtek a fegyverek. 1990 óta gyakorlatilag megfeleződött a mélyszegénységben élők száma, ellenben világátlagban példátlanul magasra, 71,5 évre nőtt a várható élettartam. Túl fogjuk élni a mostani menekültválságot.

Az éjjel buszokat indítottak a határhoz
Az éjjel buszokat indítottak a határhoz
Szabó Miklós

Az Európai Uniónak több mint félmilliárd lakosa van. A 28 tagállam „békeidőben” is évente több százezer bevándorlót szív fel. A probléma inkább az, hogy akkor duplázódott meg a számuk, amikor a kontinens kilábalóban van a 2008-as gazdasági válságból, heves megrázkódtatást élt át az euró meggyengülése és Görögország csődje miatt. Továbbá választások következnek két kulcsállamban.

 

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár azt szeretné, ha választóik nem az ő, hanem az Európai Unió gondjának tartanák a háború elől menekülő emberek számának megugrását. Pont, mint a magyar kormányfő, ám ő az ellenkező következtetést vonta le: míg Hollande és Merkel a terhek megosztása, a kvótarendszer mellett áll ki, Orbán Viktor szerint az egész a németek baja, oda akarnak menni a migránsok, oldják meg ők.

Amikor a miniszterelnök Brüsszelben arról beszélt, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekültkérdést, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azt felelte neki: igen, például ott vagy te. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök hivatala kiszivárogtatta az új javaslatot: az unió újabb 120 ezer, közte 54 ezer Magyarországon regisztrált menekültet osztana el a tagállamok között. Erre célozhattak Brüsszelben, amikor azt mondták, Magyarország jobban járna a kvótarendszerrel, amelyet a V4 prágai csúcstalálkozója is elvetett.

A visegrádi országok segítséget ígértek Budapestnek, de ami konkrétum, az a kvótarendszer elleni diplomáciai támogatás.

Orbán győzött: nem maradt magára, helyette sikerült elmélyítenie a kelet–nyugati törésvonalat az unióban.

A magyar kormány az elmúlt néhány napban szócsatába keveredett Németországgal, Franciaországgal és Ausztriával. Meg fogjuk fizetni az árát. Európai potentátok már a szabad utazást garantáló schengeni zónából való kizárásunkkal, az uniós pénzek leállításával fenyegetőznek.

A kormány az osztrák kormányra bízta, hogy a menekültek átléphetik-e a határt
A kormány az osztrák kormányra bízta, hogy a menekültek átléphetik-e a határt
Szabó Miklós

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint a migráció világjelenség, amely húsz évig velünk marad. Martin Dempsey tábornok azt mondta,

naponta 42 ezer család kerekedik fel. Részben, mert a háborús állapotok miatt muszáj, mint Szíria vagy Afganisztán egyes körzetei – másrészt mert megtehetik.

Ez nem csak Európára nézve jár tanulságokkal. Bangladesből Ausztráliába, Latin-Amerikából az USA-ba, Afrika más országaiból a Dél-afrikai Köztársaságba tartanak az emberek.

Huszonöt éve azt sem tudták volna, hogy el lehet oda jutni, mostanra viszont az interneten ellenőrizhetik a vasúti menetrendeket, okostelefonjukkal kapcsolatban maradhatnak egymással.

Nem a világvége jött el, csupán új emberekkel, technológiákkal, helyzetekkel van dolgunk.

Az EU azt is kibírná, ha tényleg, mint Orbán Viktor fenyegetett vele, tízmillióan jönnének. Hely, ennivaló és munka van elég. Csak sajnos politikai önzésből is túltermelésben vagyunk.

A migránskrízisről szóló összes cikkünket itt gyűjtjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.