galéria megtekintése

20 és 50 euróst a legnagyobb biznisz hamisítani

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 04. számában
jelent meg.

Halmai Katalin
Népszabadság

A pénzhamisítás még mindig jó üzletnek tűnik, ez év első hat hónapjában csaknem félmillió hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból. Az Európai Központi Bank azt ígéri, az újratervezett bankókat már nehezebb lesz másolni.

Néhány hete három leuveni gyógyszertárban is hamis euróval fizetett egy vásárló, a negyedikben azonban a patikus résen volt, nem fogadta el a gyanús bankjegyet, és riasztotta a rendőrséget. Mire az egyenruhások kiértek a helyszínre, meglépett a vevő, akit a belga hatóságok most az üzlet belső kamerájának a felvételei alapján próbálnak azonosítani.

Alul egy valódi, felül egy hamis ötveneurós
Alul egy valódi, felül egy hamis ötveneurós
Lisi Niesner / Reuters

A flandriai kisváros rendőrségének szóvivője szerint az elmúlt hónapban három-négy alkalommal kaptak bejelentést hamis euróbankjegyek forgalomba kerüléséről. Az elkövetők minden esetben ötvenessel próbáltak fizetni.

 

A kiskereskedők szerint elő-előfordul efféle átverés, de szerencsére nem túl sűrűn. Több büfés és gyógyszertár-tulajdonos most mégis bankjegyvizsgálóval szereli fel a pénztárat, hogy ellenőrizni tudja a papírpénz valódiságát.

Az elkövetők általában tömegrendezvényeken, fesztiválokon vagy zsúfolt kávézókban igyekeznek túladni az álbankókon, állítják a rendőrök.

Egy olcsó italt – kólát vagy kávét – rendelnek, és húsz- vagy ötveneuróssal fizetnek, hogy a hamis bankjegyet minél több valódira váltsák.

Néhány napja a belgiumi Gent zenei fesztiválján a rendőrség egy nigériai férfit kapott el, aki hamisított ötvenessel fizetett egy éjjel-nappaliban. A házkutatás során többkötegnyi, az eredetihez a megszólalásig hasonló papírpénzt foglaltak le nála.

Az új vízjel Európa portréjával
Az új vízjel Európa portréjával

A pórul járt kiskereskedőket és vendéglátósokat kevéssé vigasztalhatja az Európai Központi Bank (EKB) friss jelentése, amely viszonylag csekélynek ítéli a készpénzforgalomból kivont hamis euróbankjegyek számát. 2015 első felében 454 ezer darabot azonosítottak belőlük, s ez valóban töredéke a használatban lévő 17 milliárd bankónak, amelynek névértéke mintegy ezermilliárd euró. A 454 ezer bankjegy kevesebb, mint amennyit a tavalyi év második felében vontak ki a forgalomból, de több, mint ahányat 2014 első hat hónapjában. Hiába a kártyás és online fizetés megállíthatatlan terjedése, még mindig túl sok készpénzt tartunk magunknál ahhoz, hogy a bűnözők ne tudják kihasználni az emberi hanyagságot és figyelmetlenséget.

Az EKB statisztikája szerint továbbra is a húsz- és ötveneuróst hamisítják a leggyakrabban, összességében ez a két címlet adja a hamisítványok 86 százalékát. A privát bankjegynyomtatóknak nem éri meg öt- vagy tízeuróssal bíbelődniük, a százas, a kétszázas meg az ötszázas viszont feltűnést kelt, és szinte biztos, hogy a pénztáros alaposan megvizsgálja a valódiságukat. Így lett

a húszas és az ötvenes nagyüzemi előállítása az egyedül fenntartható bizniszmodell a pénzhamisítók számára.

Hosszú évekkel ezelőtt a bankjegyhamisítás a komplett pénzjegynyomdával felszerelkezett szervezett bűnbandák territóriuma volt. Peter Vanden Houde, a ING Bank belgiumi leányvállalatának vezető közgazdásza a minap egy cikkében a Kanadai Központi Bank tanulmányát idézte, amely szerint a hamisítványok 99 százaléka ma színes nyomtatón és másológépen készül. Az eszközök elterjedésével párhuzamosan, „demokratizálódott” a törvénytelen bankjegynyomtatás, vélte a szakember.

A fentieknek némileg ellentmond, hogy olasz szakértők szerint a valutaunió országaiban készpénzforgalomba kerülő hamis euróbankjegyek fele Nápolyban és környékén készül. Az ottani rendőrség júliusban egy teljes gyárat foglalt le, ahol kilencmillió euró értékben nyomtattak papírpénzt, a hivatalos nyilatkozók szerint „roppant jó minőségben”.

„Tapintással, szemügyre vétellel, mozgatással” általában elkerülhető, hogy a hamis bankót valódinak tekintsük – állítja az EKB, amelynek többek között az is a dolga, hogy gondoskodjon az euróbankjegyek megbízhatóságáról és a bankjegytechnológia folyamatos fejlesztéséről. A Frankfurtban székelő intézmény azt ígéri, hogy a papírpénz új sorozatát, amely Europé (a görög mondabeli Európa) névre hallgat, az eddigieknél is nehezebb lesz lemásolni. Az új öt- és tízeurós bankjegy már forgalomban van, és november 25-én jön az újratervezett húszas is. A bank különösen büszke arra, hogy a kék színű bankó hamisíthatatlanságát olyan új biztonsági elemek biztosítják, mint a szép Európa hologramon és vízjelen is megjelenő portréja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.