galéria megtekintése

Tízmillió dollár ütötte a volt FIFA-alelnök markát

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 02. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Az Európai Unió szóvivője élesen bírálta a nemzetközi labdarúgást átható korrupciót. A sportért is felelős biztos, Navracsics Tibor Michel Platini UEFA-elnökkel tárgyalt. Csányi Sándor MLSZ-elnök azt mondta, nem találkozott az FBI által beszervezett FIFA-vezetővel.

Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős EU-biztos, Navracsics Tibor hétfőn Lausanne-ban találkozott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és Michel Platinivel, az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA elnökével.

A nemzetközi labdarúgó-szövetséget, a FIFA-t a múlt héten megrázó korrupciós botrány miatt Navracsics és Platini találkozója különösen érdekes lehetett, ám a biztos megkeresésünkre sem kívánt erről nyilatkozni.

Sepp Blatter az újraválasztását követő sajtótájékoztatón
Sepp Blatter az újraválasztását követő sajtótájékoztatón
Ennio Leanza / MTI/EPA

 

Fogy a türelem

Az EU hivatalos véleményét így Brüsszelből tudjuk: „A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) már elég időt és lehetőséget kapott a reformra, és most itt az ideje a változásnak” – mondta Joseph Blatter FIFA-elnök újraválasztására reagálva az Európai Bizottság illetékes szóvivője. „A sportban nincs helye a korrupciónak” – szögezte le Nathalie Vandystadt, hozzátéve, hogy a szervezet szavahihetősége forog kockán. „Szurkolók millióinak fogyott el a türelme, és ők jobbat érdemelnek” – hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokság bojkottjára való felhívás nincs a napirenden. E lehetőséget korábban brit részről vetették fel.

Blattert múlt pénteken választották újra. Azt megelőzően az amerikai FBI kezdeményezésére a FIFA több magas rangú tisztviselőjét vették őrizetbe korrupció gyanújával, és a svájci hatóságok a 2018-as oroszországi, valamint a 2022-es katari világbajnokság odaítélését is vizsgálják.

Jack Warner
Jack Warner
Andrea De Silva / Reuters

Katarban mindezt az arabellenes előítéletekkel magyarázzák. A Reuters szerint Khaled al-Attijah külügyminiszter rasszizmusnak minősítette a kritikát, miközben a vb-rendezés szerinte összarab érdekeket szolgál. Egy korábbi miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy azért Kataron verik el a port, mert a 2018-as vb-t rendező Oroszországgal ellentétben kicsiny, mohamedán és arab.

Közben Blatter ellen fordult a FIFA korábbi alelnöke, a mostani botrány egyik központi alakja, a több bűncselekménnyel gyanúsított trinidadi Jack Warner is. Warner az FBI-ügynökké vált amerikai Chuck Blazer által rögzített egyik tárgyaláson arra a felvetésre, hogy aggasztó a labdarúgást körülvevő korrupció, azt felelte: „Ha ilyen ájtatos vagy, alapíts egyházat! A mi dolgunk az üzlet!” Most a hamburgi Stern magazinnak adott interjúban azt mondta, senki sem hozott akkora szégyent a sportágra, mint Blatter.

A Warner elleni nyomozás eközben újabb nagyhal nevét fedte fel: az amerikai ügyészek szerint Jerome Valcke, a FIFA főtitkára volt az, aki több tételben tízmillió dollárt utalt a trinidadi sportvezetőnek. Az összeg, amely a gyanú szerint a dél-afrikai vb odaítélésének „honoráriuma”, központi eleme a Warner elleni eljárásnak. A FIFA szóvivője sietett kijelenteni: az átutalásokat a FIFA pénzügyi bizottságának akkori elnöke, Julio Grondona engedélyezte – aki megcáfolni biztosan nem fogja az állítást, tekintve, hogy tavaly elhunyt.

A magyar vonal

A Magyar Labdarúgó Szövetség tegnap Telkiben rendezett díjkiosztógálája után Csányi Sándor elnök a Népszabadság kérdéseire válaszolva elmondta, hogy ő nem találkozott Chuck Blazerrel. Szerinte a lapunk hétfői számában említett „magyar vonal” Peter Hargitayra vonatkozhat. Csányi pénteken a végül vesztes jordán jelöltre, Ali bin Al Husszeinre szavazott. Arra, hogy vajon azért voksolt-e így, mert Blatter „sáros” lehet, azt válaszolta, már nem kíván ezzel foglalkozni, de annyit megemlített, hogy az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja. Az UEFA-tagok többsége Blatter ellen szavazott, de voltak kivételek is – például Michel Platini hazája, Franciaország.

Csányi Sándor a Telkiben megrendezett díjátadón
Csányi Sándor a Telkiben megrendezett díjátadón
Illyés Tibor / MTI

Zűrös ügyek

Peter Hargitay Blatter fontos munkatársa. Mint megírtuk, Chuck Blazer a 2012-es londoni olimpia alatt találkozott vele, és feltehetően rögzítette beszélgetésüket. A most 64 esztendős PR-szakértőnek Magyarországon is voltak zűrös ügyei. Az 1990-es évek elején megvásárolta a Tőzsde Kurír nevű üzleti hetilapot, amelynek bankszámláján 1993-ra jelentős összeg gyűlt fel. Ekkor váratlanul megjelent az addig jórészt külföldön tartózkodó Hargitay, és levette a hetilap számláján lévő teljes összeget, így sem a dolgozók bérére, sem az egyéb kifizetésekre nem maradt pénz.

Amikor az egykori Tőzsde Kurír idősebb munkatársai később elkezdtek nyugdíjba vonulni, megdöbbenésükre kiderült: Hargitay idejében a lap kiadója ugyan levonta a dolgozók munkabéréből a járulékokat, ám azt nem fizette be az adóhatóságnak. Nem tudjuk, mindez összefüggésben van-e azzal, hogy Magyarország 1997-ben kérte Hargitay kiadatását az Egyesült Államoktól, ahol éppen kábítószer-csempészet gyanújával tartották fogva. A bíróság azonban felmentette, és az USA hatóságai végül nem adták ki.

Zsarol az UEFA

Új nemzetközi torna tervével állt elő Allen Hansen, az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA végrehajtó bizottságának dán tagja. A kétévente megrendezendő eseményre az európai válogatottak mellé a többi kontinens legerősebb nemzeti csapatait is meghívnák, ezzel megteremtenék a négyévenkénti világbajnokság üzleti konkurenciáját. A már korábban is felmerült elképzelés felmelegítése most a FIFA átfogó reformja érdekében történő nyomásgyakorlás része. Az UEFA végrehajtó bizottsága mindenesetre még a héten tárgyal róla berlini ülésén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.