galéria megtekintése

Ingyenes európai vonatjegyért lobbiznak

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.

Halmai Katalin
Népszabadság

Korlátlan európai utazásra feljogosító ingyenes havibérletet adna minden diáknak két német fiatalember, akik az EU-ban lobbiznak ötletük megvalósíthatóságáért. Az Európai Bizottság egyelőre hallani sem akar róla.

Jesse és Céline a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze. Jesse amerikai diák, aki Európában utazgat, Céline francia egyetemista, aki hazafelé, Párizsba igyekszik a tanévkezdésre. A rövid nyári találkozásból mindent elsöprő szerelem szövődik, amelyet Richard Linklater rendező Mielőtt... című, 21 évet felölelő filmtrilógiája mesél el az amerikai Ethan Hawke és a francia Julie Delpy főszereplésével.

Közhely, hogy az utazás szerelmeket, barátokat, különleges kalandokat, életre szóló változásokat hozhat. Megtanít a másság tiszteletére, alázatra szoktat és kíváncsivá tesz.

A két német fiatalember, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer mindemellett úgy gondolja, hogy az Európai Unió létét veszélyeztető nacionalizmus és bezárkózás hatékony ellenszere szintén az utazás lehet. Segít lebontani az előítéleteket, oldani az egymás iránt táplált félelmeket, megerősíteni az egy közösséghez való tartozás érzését. Közös honlapjukon tették közzé javaslatukat, hogy az EU minden diáknak biztosítson egy hónapra szóló ingyenes Interrail vonatbérletet a kontinens harminc országába.

 
Fiatal pár egy párizsi pályaudvaron. Le kell bontani az előítéleteket
Fiatal pár egy párizsi pályaudvaron. Le kell bontani az előítéleteket
Benoit Tessier / Reuters

Interraillel 1972 óta lehet utazni Európában. Vannak néhány napra és több hétre szóló bérletek is, az ifjúsági kedvezménnyel csökkentett havijegy ára körülbelül 450 euró: ezzel korlátlanul lehet jönni-menni, országhatárokat átszelni a meghatározott időkereten belül. S bár az útiköltség a külföldi utazásra fordított kiadásoknak a töredéke, ingyenjeggyel bizonyára a jelenleginél többen fölkerekednének, hogy megismerjék a szomszédos vagy távolabbi országokat.

A 23 éves Forrai Tamás, aki Párizsban és az angliai Nottinghamben végezte egyetemi tanulmányait, azt mondja, hogy sok évfolyamtársa vette igénybe az Interrail-bérletet. „Francia ismerőseimnek hihetetlenül megváltozott a véleménye Magyarországról, miután eltöltöttek ott néhány napot. Imádták az országot, a fesztiválokat. Nagyon jó ötletnek tartom az ingyenes Interrail-bérletet, az EU imázsa miatt is. Mindig azt hallani, hogy Brüsszel erre meg arra költi a pénzt: ez végre a fiatalok számára is kézzelfogható előnyökkel járó támogatás lenne” – érvel. Ám Herr és Speer egyelőre hiába döngeti az Európai Bizottság kapuját. Megkeresésünkre a testület szóvivője annyit közölt, hogy kedvezményes vonatjegyek ügyében nem a bizottság, hanem a szolgáltatók, vagyis a vasúttársaságok az illetékesek. A brüsszeli bizottság nem tervezi, hogy az uniós költségvetésből finanszírozzon ingyenes utazásra jogosító bérletet; különben is, az EU sokat tesz az Európán belüli mobilitás előmozdítása érdekében.

Való igaz, hogy a hihetetlenül népszerű Erasmus-program, amely uniós támogatással valósul meg, az elmúlt években több millió fiatal számára tette lehetővé a külföldi tanulást. Egy felmérés szerint a 2011–12-es tanévben az uniós egyetemisták körülbelül egytizede, több mint félmillió diák folytatott egy másik országban tanulmányokat, 50 százalékuk Erasmus-ösztöndíjjal. Azóta az Európai Unió jelentősen megnövelte a programra fordítható támogatás összegét.

Kérdés, hogy mennyibe kerülne a diákok ingyenes utaztatása, vagy legalábbis azoké, akik igénybe vennék a kedvezményt. Az ötletgazdák 170 millióra teszik a harminc év alatti európaiak számát...

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a parlament közlekedési bizottságának alelnöke mindenesetre támogathatónak ítéli a diákoknak járó ingyenes Interrail-bérlet ötletét. A politikus máris írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, azt kérve, hogy gondolkodjanak együtt: mikor és milyen formában lehet a kezdeményezést megvalósítani. Ujhelyi hozzátette, hogy felveszi a kapcsolatot a vasúti cégekkel és szervezetekkel, továbbá megvizsgálja a fölvetés megvalósíthatóságát az európai intézmények és a turisztikai szektor közötti, speciális együttműködési program keretében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.