galéria megtekintése

EU-s erőket küldenének a külső határokra

5 komment


Horváth Gábor

Önálló határőrizeti és partvédelmi jogosítványokat kapna egy új brüsszeli javaslat értelmében a Frontex. Görögország beleegyezett a külső segítségbe, a magyar kormány közben továbbra is a kvótarendszer elleni harcra koncentrál.


Az Európai Unió közös rendészeti szervet hozhat létre a külső határok védelmére. A Frontex struktúrájára épülő új szervezet akkor vehetné át egy határszakasz őrzését, ha az adott ország nem lenne képes saját eszközeivel megoldani a feladatot. A javaslat mögött azonban egyelőre nem áll erős többség,

a tagállamok egy része attól tart, hogy ezzel feladná a területe fölötti szuverenitása egy részét.

A visegrádi országok prágai csúcstalálkozóján egy nappal korábban Orbán Viktor is azt mondta, maradjon minden ország saját hatáskörében határainak védelme.

 

A 28 tagállam belügyminisztereinek brüsszeli vitája azonban arra utal, hogy a görögországi helyzet ­miatt legalábbis megfontolásra méltónak tartják a közös határőrizeti szerv felállítását. Német- és Franciaország egyetért abban, hogy a nemzeti határőrizeti szervek közötti koordiná­ciót végző Frontexet egészítsék ki határ- és partvédelmi alakulatokkal.

A pénteki tanácskozást megelőzően­ Athén elfogadta a Frontex segítségét. Görögországnak nincsenek a schengeni zónán belüli határai más EU-tagállamokkal, így az tűnik a legegyszerűbbnek, ha a repülő- és kompjáratok utasai esetében állítják vissza az útlevél-ellenőrzést. A svéd belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy senkit sem lehet erővel rákényszeríteni a határőrizetre. Ha egy tagállam nem képes ellátni a feladatot és nem fogad el segítséget, el is hagyhatja a schengeni zónát.

„Vagyis nem kötelező elfogadni a Frontex segítségét, ám valójában mégiscsak az"

– mondta Anders Ygeman.

Leszboszra érkezett szír menekültek pénteken reggel
Leszboszra érkezett szír menekültek pénteken reggel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Miközben a görög Leszbosz szigetére továbbra is nagy számban érkeznek menekültek, az olasz parti őrség a héten már több ezer embert mentett ki a Földközi-tengerből. Római bejelentés szerint csupán szerdán 11 hajóból csaknem kétezer embert segítettek a szárazföldre.

A magyar kormány ezalatt továbbra is a kötelező kvótarendszer elleni harccal van elfoglalva. Trócsányi László igaz­ságügy-miniszter lapunknak nyilatkozva azt mondta, politikai okokból is elfogadhatatlan a kvótarendszer, mert „vonalzóval és körzővel a kézben döntenének emberek sorsáról", ugyanakkor az efféle „mérnökösködés" súlyos jogi aggályokat is felvet.

Az EU Bíróságához csütörtökön benyújtott, tíz pontból álló magyar kereset szerint hibák sorát követte el az EU belügyminiszteri tanácsa, amikor a kötelező kvótákról határozva módosította a dublini rendeletet és a menekültügyi eljárásra vonatkozó szabályokat. Erre a testületnek ilyen formában nincs felhatalmazása – érvel a kereset.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A miniszter szerint a tanács az eljárási szabályokat is megsértette, ráadásul szembemegy az Európai Tanács júniusi, az önkéntes kvótákról szóló állásfoglalásával. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában közölte, hogy elfogadhatatlannak tart minden olyan szerveződést, amely „kilökné" a magyarokat a szabad európai mozgás lehetőségéből. Emlékeztetett rá: a visegrádi együttműködés tagállamai Prágában megalapították a Schengen barátai nevű kört.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.