galéria megtekintése

Eskütétel videokonferencián

0 komment

NOL/MTI

Hétfőn a ciszjordániai Rámálláhban letette a hivatali esküt a közelmúltig egymással rivalizáló két szervezet, a Fatah és a Hamász támogatásával megalakult palesztin egységkormány. A két szervezet azután szakította meg az együttműködést, hogy 2007-ben a Hamász erőszakkal magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben. A megosztottság néhány hónappal ezelőttig tartott, a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság (PA) – amelynek a Fatah a vezető frakciója – és Izrael közötti béketárgyalások kudarca után azonban a két fél újra felvette a fonalat. Ez nem azt jelenti, hogy az egységkormány megalakulása gördülékenyen ment volna, a szivárgó hírek szerint legalábbis a tárcák elosztásáról gyakorlatilag az eskütétel előtti pillanatokig kemény viták folytak.

A plesztinok Abbász és a néhai vezetőjük, Jasszer Arafat portréival ünnepeltek Hán Júniszban
A plesztinok Abbász és a néhai vezetőjük, Jasszer Arafat portréival ünnepeltek Hán Júniszban
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Rami Hamdallah miniszterelnök kabinetjének 17 tagja van, a palesztinok pedig hangsúlyozzák, hogy technokrata kormányról van szó, amelynek egyik tagja sem a Hamász vagy a Fatah tisztségviselője. Az Izrael által életbe léptetett utazási korlátozások miatt a gázai miniszterek egyébként nem utazhattak el a ciszjordániai eskütételre, hanem videókonferencián követték, ami Rámálláhban történt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap felszólította a nemzetközi közösséget, hogy utasítsa el a kapcsolatfelvételt a palesztin egységkormánnyal, hétfőn pedig azt mondta, minden egyes rakétáért, amelyet a Gázai övezetből kilőnek a zsidó állam felé, a Palesztin Hatóság felel. A Hamászt Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja. John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon fejezte ki aggodalmát Abbásznak a Hamász részvétele ­miatt a most esküt tett kabinetben.

 

A Fatah és a Hamász megállapodása szerint az egységkormány az év végéig marad hivatalban, majd általános választásokon döntenek az új palesztin kormányzatról. Izrael nem szeretné, ha a létét el nem ismerő Hamász is indulhatna ezeken a választásokon.

Netanjahu egy hétfpői két és fél órás kormányülés után bejelentette, hogy Izrael nem teszi lehetővé Kelet-Jeruzsálemben a palesztinok szavazását, pedig 2007-ben egy kelet-jeruzsálemi postahivatalban leadhatták voksukat a palesztin kormányra a városban élő palesztinok. Netanjahu szerint Abbász igent mondott a terrorra és nemet a békére, és folytatja a békét elutasító politikáját. Abbász szövetséget kötött a Hamásszal, amely több mint ezer ártatlan izraeli életének kioltásáért és több ezer Izraelre lőtt rakétáért felelős. Az izraeli tízes tévécsatorna szerint azonban a kabinet hétfőn nem döntött a palesztin vámbevételek visszatartásáról és más előzőleg kilátásba helyezett gazdasági szankciókról, és ez azt jelzi, nem akarják előidézni a Palesztin Hatóság összeomlását.

Vasárnap izraeli és palesztin emberi jogi aktivisták Catherine Ashtonhoz, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez fordultak, járjon közben annak a 125 börtönben lévő palesztin tisztségviselőnek az érdekében, aki öt hete folytat éhségsztrájkot, mert vádemelés nélkül tartják fogva, jóval az izraeli törvényekben rögzített határidőn túl is. A százhuszonötből hetvenöt foglyot kórházba vittek és erőszakkal táplálnak. A politikusok és politikai aktivisták mellett akadémikusok is éhségsztrájkolnak az adminisztratív fogva tartás ellen. Többségük csak vizet és vitaminokat vesz magához, de egy részük elutasítja a vitaminokat is, a víz mellé csak cukrot vagy sót fogad el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.