galéria megtekintése

Erős kéz, könyörtelen döntések: ilyen volt Theresa May első munkanapja

8 komment


Körösi Ivett

Az elmúlt fél évszázadban egy miniszterelnök sem hajtott végre olyan radikális kormányátalakítást, mint a szigetország második női vezetője.

Theresa May nem vesztegeti az idejét. Az 1960-as évek óta nem zajlott olyan mértékű kormányátalakítás a szigetországban, mint amelyet a frissen kinevezett brit kormányfő vitt véghez az első teljes munkanapján.

Theresa May mosolyogva érkezett meg a Downing street 10 elé. Azonnal munkához látott
Theresa May mosolyogva érkezett meg a Downing street 10 elé. Azonnal munkához látott
Paul Hackett / Reuters

Csütörtöki intézkedései közül Michael Gove Brexit-párti igazságügyi miniszter menesztése keltette a legnagyobb visszhangot, ahogy arra is fény derült, hogy George Osborne egykori pénzügyminiszter sem önszántából távozott egy nappal korábban: May nem tartott igényt David Cameron egykori kormányfő hű, uniópárti szövetségesének munkájára.

 

– Világos stratégiával kívánja fenntartani az egyensúlyt az uniós kiválást támogató és ellenző oldal között, s csökkenteni akarja a különbségeket köztük, hiszen most már mindenkinek egy a célja – nyilatkozta a BBC-nek Sir Malcolm Rifkind, John Major egykori külügyminisztere. A neves konzervatív politikus méltatta a kormányfőt „könyörtelen" döntéseiért, amelyek „erőskezű" vezetőről árulkodnak.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ezzel szemben keményen bírálta Mayt. A német politikus közleményében azt írta, hogy a kormányfőnek fontosabb volt a Konzervatív Párt belső ellentéteinek elsimítása, mint az ország jövője.

May csütörtökön biztosította a nemzetközi vezetőket, hogy véghezviszi a brit nép akaratát, és kivezeti az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A „válás" ellenére azonban London bízik benne, hogy pozitív végkimenetelű tárgyalások zajlanak majd az unióval – mondta a brit miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, akit figyelmeztetett: a szigetországnak időre van szükség a felkészülésre.

Sűrű napirendjébe azért belefért, hogy fogadja a külföldi vezetők, így Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel telefonos gratulációit. A német kancellár és a brit miniszterelnök egyetértettek abban, hogy a két ország sok próbát kiállt barátságának szellemében kell folytatni az együttműködést minden területen, így az uniós kilépési tárgyalásokon is – idéz egy német kormányzati közleményt az MTI. Első hivatalos útjainak egyike is Németországba vezethet, Merkel ugyanis meghívta Berlinbe Theresa Mayt.

Boris Johnson: szóval üt-ver

Sokan először rossz viccnek gondolták külügyminiszteri kinevezését. Mások a diplomáciai szokásokat felrúgva felháborodottan reagáltak arra, hogy Theresa May brit kormányfő a Brexit-kampány egyik vezető arcát, a brit EU-kilépést hozó népszavazás után visszavonulót fújt Boris Johnsont nevezte ki a Foreign and Commonwealth Office élére. – Végighazudta a Brexit-kampányt, most meg sarokba van szorítva – „üdvözölte” keresetlen szavakkal új brit kollégáját a francia külügyminiszter, Jean-Marc Ayrault. A szocialista politikus hozzátette, Párizs hiteles és megbízható partnerrel akar tárgyalni. A teljes képhez tartozik, hogy a Londont 2008–2016 között főpolgármesterként irányító, 2012-ben sikeres nyári olimpiát lebonyolító tory politikusnak új pozíciójában semmi köze sem lesz a kilépési tárgyalásokhoz. A New Yorkban született, amerikai állampolgársággal is bíró Johnsonról Frank-Walter Steinmeiernek is markáns véleménye volt. A szociáldemokrata német külügyminiszter álnoknak, meggondolatlannak és szörnyűnek nevezte azt, ahogy az 52 éves történész és életrajzíró viselkedett a Brexit-kampányban. A második házasságában élő Johnson az elmúlt években elsősorban verbális kisiklásaival, durván személyeskedő megjegyzéseivel hívta fel magára figyelmet. Két hónappal ezelőtt az EU-t a kontinenst vérrel egyesíteni akaró Napóleonhoz, illetve Hitlerhez hasonlította. A franciául kiválóan, de bevallása szerint barbár akcentussal beszélő volt brüsszeli tudósító Hillary Clintont olyan festett szőkének nevezte, akinek acélkék szemei és barátságtalan nézése egy zárt osztály szadista ápolónőjét idézik. (Dési András)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.