galéria megtekintése

Menekültválság: mindenki a pénzt hiányolja

6 komment


Miklós Gábor

Százhetvenötmilliárd dollár segélypénzt hiányolt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az isztambuli humanitárius fórumon hétfőn. A világban 125 millió ember szorul humanitárius segélyre – mondta Ban, akinek kezdeményezésére rendezték a konferenciát, meglehetősen hiányos összetételben. Így is hatvannál több államfő, miniszterelnök érkezett Isztambulba. A világ vezető gazdasági hatalmait felvonultató G7-csoport vezetői közül csupán Angela Merkel német kancellár jött el.

Merkel és Erdogan az isztambuli fórumon
Merkel és Erdogan az isztambuli fórumon
Ozan Kose / Reuters

Európa szempontjából elsőrendű kérdés, mennyire tartós a korábbi megállapodás, amelyet Ahmet Davutoglu lemondásra kényszerített török kormányfő kötött az EU-val. Ez rögzítette, hogy az EU-tagállamok törökországi táborokból befogadnak szíriai menekülteket, s Törökország visszafogadja azokat a főleg afgán, pakisztáni migránsokat, akik török területről érkeztek az unióba, s ott menekültjogért folyamodtak. Az alku része volt, hogy felgyorsítják a török csatlakozási tárgyalásokat, s június­tól a biometrikus útlevéllel rendelkező török állampolgárok vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezetbe. A német Bild Zeitung szerint ez 2017 előtt nem valósulhat meg.

 

A török sajtóval és az ellenzéki újságírókkal szembeni állami erőszak Merkel szerint aggasztó. A kancellár ezt közölte hétfőn Erdogannal is. – Világossá tettem, hogy független igazságszolgáltatásra, független sajtóra és erős parlamentre van szükség. Mély aggodalmat kelt, ha a török parlament minden negyedik képviselőjétől megvonják a mentelmi jogot – idézte a Reuters Merkelt, aki hozzátette: Ankarának teljesítenie kell az EU követelményeit, hogy polgárai vízummentesen utazhassanak az unióba.

Az ENSZ éléről 2016 végén távozó Ban Ki Mun azért választotta Törökországot a csúcs helyszínéül, mert ma itt 2,5 milliónál több menekült él. Törökország eddig a maga adatai szerint tízmilliárd dollárt költött a menekültekre, Erdogan felszólította a nemzetközi közösséget, hogy osztozzanak a terhekben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.