galéria megtekintése

Embervadászat a Gázai övezetben

4 komment

NOL

A pénteki hetvenkét órás tűzszünet után újra megy a harc Izrael és a Hamász között. Az izraeli hadsereg két napon át hatalmas erőkkel kereste az egyik eltűnt katonáját, aki azonban a vasánap hajnali hivatalos bejelentés szerint az életét vesztette egy légicsapásban. Benjamin Netanjahu miniszterelnök leállt veszekedni az amerikaiakkal. Több tűzszünet nem lesz.

Az eltűnt izraeli katonát keresi a hadsereg Gázában
Az eltűnt izraeli katonát keresi a hadsereg Gázában
Baz Ratner / Reuters

Meghalt Hadar Goldin, az a 23 éves izraeli hadnagy, akit a gyanú szerint a palesztin szélsőségesek raboltak el pénteken a Gázai övezetben – jelentette be vasárnap hajnalban az izraeli hadsereg kétnapos intenzív keresés és az ügyben indított vizsgálat után. Goldinnak egy rafahi támadás alatt veszett nyoma, és valószínűleg nem sokkal később egy maguk az izraeliek által végrehajtott légicsapásban vesztette élét. Egy korábbi hasonló eset főszereplőjéről, Oron Saul izraeli őrmesterről szintén kiderült, hogy halott, pedig az ő elrablásáról a Hamász bejelentést is tett. Goldin miatt – akinek az ikertestvére, Cur is a hadseregben szolgál – Barack Obama amerikai elnök is elítélte a palesztin szélsőséges szervezetet.

Izrael és a Hamász konfliktusának a kimenetelét egy-egy ilyen emberrablás nem dönti el, de a 2006-ban foglyul ejtett Gilad Salit példájából ítélve a palesztin szélsőségesek sokat el tudnak érni a túszul ejtett izraeli katonákkal. Salitot több mint ezer palesztin fogolyért engedték el 2011-ben, öt évvel az elrablása után.

 

Az izraeli hadseregben van egy félig-meddig titkos rendelet, a Hannibál-direktíva, amely kimondja, hogy ha egy katonát túszul ejtenek, akkor a fő cél a kiszabadítása lesz akár erőszakkal és akár akkor is, ha egy ilyen akcióban a foglyul ejtett katonák megsérülnek. Benni Gantz izraeli vezérkari főnök szerint a direktíva azt nem engedi meg, hogy a hadsereg végezzen valamelyik saját katonájával csak azért, hogy megakadályozzon egy emberrablást. Néhány kivételtől – például Salitétól – eltekintve Izrael soha nem ült le tárgyalni terroristákkal izraeli túszokért adandó váltságdíjról.

Korábban, szombat délután a Hamász is azt állította, hogy Goldin halott lehet. A foglyul ejtőivel együtt abban a támadásban ölhették meg, amely egy palesztin öngyilkos merénylet után hajtottak végre az izraeliek. A Hamász néhány embere péntek reggel felrobbantotta magát egy rafahi alagútban, amelyet izraeli katonák éppen amúgy is meg akartak semmisíteni. Két izraeli katona vesztette életét a támadásban. „Mostanáig fogalmunk sem volt egy izraeli katona eltűnéséről, de megtörténhet, hogy elrabolták és a harcosainkkal együtt megölték– állítja a Hamász katonai szárnyának, az Izzedin al-Kasszám Brigádoknak a közleménye.

A Gázai övezetben szombaton is intenzív harcok folytak. Péntek hajnalra Izrael és a Hamász ugyan megállapodott egy 72 órás humanitárius tűzszünetről, de ez már reggel tíz körül, alig két órával az életbe lépése után összeomlott. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a szombati harcokban eddig 55 ember halt meg – többségük a Rafahra mért légicsapásokban –, amivel a 25 napja tartó izraeli hadművelet, a Protective Edge áldozatainak a száma már 1655-nél jár. A Gázai övezetben szombat hajnal óta támadás ért többek között 40 lakóházat, három mecsetet és az egyetemet is. Az utóbbiról az izraeliek azt mondták, hogy a Hamász az épületet fegyverraktárnak és labornak használta.

Rafahban és környékén most nincs áram, a támadások miatt a városi kórházat is evakuálni kellett. A határ túloldalán fekvő Egyiptom eközben viszont már a konfliktus utánra készül, legalábbis 27 megawattról 34-re növelte azt az árammennyiséget, amelyet a Gázai övezetnek ad, és felszólította Izraelt, hogy saját költségen javítsa meg a lebombázott vezetékhálózatot. Az izraeli támadások miatt a 360 négyzetkilométeres palesztin földsáv lakóinak több mint a fele, egymillió ember tengődik áram nélkül.

Egy gázai mecsset romjait nézik rakétatalálat után palesztin civilek
Egy gázai mecset romjait nézik rakétatalálat után palesztin civilek
Suhaib Salem / Reuters

Izrael eddig 65 embert veszített a konfliktusban, három kivételével katonákat, akik a Gázai övezet ellen július 17-én elindított szárazföldi offenzívában estek el. A három civilt azok a Hamász-rakéták ölték meg, amelyre válaszul Izrael a Protective Edge elindítása mellett döntött. Egyikük egy thai vendégmunkás volt.

A 72 órás tűzszünet úgy szólt, hogy alatta Izrael Kairóban tárgyalásokat kezd a Hamásszal egy hosszan tartó fegyvernyugvásról. Ezeket a tárgyalásokat a tűzszünet összeomlása miatt nem tartják meg, az egyiptomi fővárosba el sem utazott az izraeli küldöttség. (A palesztinoké igen.) Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök a kudarc ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy az egyiptomi tűzszüneti javaslat jelenti a valódi esélyt a konfliktus rendezésére és a vérfürdő megállítására. Erre a javaslatra Izrael egyszer már rábólintott, de a Hamász nem fogadta el.

A Háárec írja, hogy Izrael nem akar több tűzszünetet, a kormány biztonsági kabinetje legalábbis egy ötórás szombati ülésen úgy döntött, hogy fegyvernyugvás keresése helyett inkább majd egyoldalúan kivonul a Gázai övezetből, ha erre elérkezettnek látja az időt. A Protective Edge keretében elindított szárazföldi offenzíva célja a Hamász Izraelbe is átnyúló alagútrendszerének a felszámolása, amelyen keresztül a csempészet mellett a palesztin szélsőségesek több halálos támadást is elindítottak már.Peter Lerner IDF-szóvivő a Reutersnek szombaton azt mondta, hogy az izraeli hadsereg már közel van a cél eléréséhez. Az iizraeli hadsereg 24 órán belül bejelentést fog tenni arról, hogy végzett az alagutak megsemmisítésével.

A konfliktus kitörése előtt az izraeliek  állítólag 31 olyan alagútról tudtak, amely átnyúlik  zsidó állam területére, később pedig találtak még többet is. (A Spiegel a héten az ismert izraeli újságíró, Ben Caspit egyik cikkére hivatkozva azt írta, hogy korábban csak három, a határokon átnyúló alagút létezésével voltak tisztában.)

A rengeteg civil áldozat és a nemzetközi felháborodás ellenére a Protective Edge élvezi az izraeli társadalom támogatását. A 10-es csatorna televízió megbízásából készített felmérés szerint az izraeliek 86 százaléka nemcsak támogatja a Hamász elleni hadműveletet, de folytatni is akarja. A Háárec szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a kormánya akár bele is bukhatna a leállításába.

Netanjahu egyébként is unja a közvetítési kísérleteket. Főleg azokét az amerikaiakét, akiknek a nevében John Kerry külügyminiszter is előállt egy tűzszüneti javaslattal, amelyet Izrael utasított el. Az AP szerint Netanjahu pénteken fel is hívta Dan Shapiro amerikai nagykövetet, akit ingerülten kérdőre vont a kormányával és a Protective Edge-dzsel kapcsolatban megfogalmazott washingtoni bírálatok miatt. Naivitással vádolva a Fehér Házat állítólag azt mondta, „elvárja", hogy a Barack Obama elnök vezette demokrata adminisztráció őt támogassa a konfliktusban, és figyelmeztetett, nehogy az amerikaiak még egyszer visszamenőleg bírálni merjék, amit csinál. Shapirót később megkérdezték a beszélgetésről, de nem volt hajlandó kommentárt fűzni hozzá.

A Hamász a maga részéről meglehetős közönnyel fogadta az egyoldalú gázai kivonulásról szóló híreket. „A megszállás (értsd: Izrael – a szerk.) dönti el, hogyan fizet meg. Dönthet úgy, hogy marad az övezetben, amiért megfizet. Dönthet a kivonulás mellett, amiért szintén megfizet. És dönthet úgy is, hogy leül tárgyalni, amiért egy más árat fizetne – mondta Szami Abu Zuhri szóvivő.

Ami a hetvenkét órás tűzszünet fiaskóját illeti, szombaton a Hamász politikai vezetője, Háled Mesál azt mondta, hogy valójában szó sem volt fegyvernyugvásról, mert a palesztin szervezet számára elfogadhatatlan volt a feltétel, hogy az izraeli katonák közben is folyamatosan temethessék be az alagutakat. Mesál szerint a Hamász ezt az ügyben közvetítő katariakon keresztül tudatta Kerryvel is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.