galéria megtekintése

„Elsötétült a világ” – vallomások a New York-i merénylet után

0 komment


Dési András

Amikor a hatalmas detonáció nyomán autója a levegőbe emelkedett, David Martinez előtt lefutott élete filmje. – Aztán elsötétült a világ, és amikor magamhoz tértem, már a kórházban feküdtem – idézte a CNN a szombat esti New York-i robbantás 29 sebesültjének egyikét.

A 8,4 millió lakosú keleti parti metropolisba – nem sokkal a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek 15. évfordulója után és az ENSZ-közgyűlés kezdete előtt – ismét beköltözött a félelem. Szombat este fél kilenc tájban pokolgép robbant New York – éttermekkel, üzletekkel, galériákkal zsúfolt – Chelsea negyedében. – Az emberek kiabálva, sikítva menekültek, sokan a földre vetették magukat, s próbáltak biztonságos helyre kúszni. Vérfoltok és üvegtörmelék borította az utcát – számolt be egy másik szemtanú, Danilo Gabrielli.

Egy közelben lakó férfi, Sam ­Smith a mellkasában érezte a robbanást, az ötvenéves férfi csak jó másfél óra múlva nyerte vissza a hallását.

 

Nem sokkal később pár utcával odébb a rendőrök egy gyanús tárgyat találtak: egy kuktát, amelyből színes drótok lógtak ki. Mint emlékezetes, a 2013-as bostoni maratonon elkövetett – három halálos áldozatot és 264 sebesültet követelő – terrormerényletben a csecsen származású fivérek, Dzsohár és Tamerlán Cernajev kuktákból kialakított pokolgépeket használt.

Bill de Blasio polgármester (jobbra) és Andrew Cuomo kormányzó (második jobbról) a chelsea-i robbantás helyszínén
Bill de Blasio polgármester (jobbra) és Andrew Cuomo kormányzó (második jobbról) a chelsea-i robbantás helyszínén
Justin Lane / Reuters

Bill de Blasio, New York főpolgármestere szerint szándékos robbantás történt, a demokrata párti városvezető szerint egyelőre nincs bizonyíték terrorista kapcsolatra. Ezzel szemben Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója viszont azt nyilatkozta, hogy egy szándékos robbantást a hatóságok mindenképpen terrorista cselekménynek tekintenek.

New York új rendőrfőnökének mindenesetre alaposan fel van adva a lecke: a 31 éves szolgálati múlttal bíró James O'Neillnek szombaton volt az első munkanapja új pozíciójában. A világvárosban mindenütt növelték az utcai rendőri jelenlétet.

Az Iszlám Állam a katonájának nevezi a minnesotai késelőt

Az Iszlám Állam szerint szombaton este egyik „katonájuk” késelt meg több embert a minnesotai St. Cloudban, a Crossroads Mall bevásárlóközpontban. A támadót egy szolgálaton kívüli rendőr lelőtte. Szemtanúk szerint egy biztonsági cég egyenruháját viselő férfi nyolc embert sebesített meg késével, s közben Allahot éltette. Mielőtt beledöfött volna, egyik áldozatától megkérdezte, hogy az illető muzulmán-e. A tettesnek volt már dolga a rendőrséggel, igaz, mindhárom ügy kisebb súlyú közlekedési kihágás volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.