galéria megtekintése

Oroszország megmenti a diktátort

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 11. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Aknavetőket és páncélozott szállító járműveket is szállít Oroszország a szíriai kormányerőknek – derítette ki a moszkvai sajtó. A hivatalos magyarázat szerint a fegyvereladások nem sértik a nemzetközi jogot, csak erősítik az Iszlám Állam terrorja elleni összefogást, amelybe a Kreml Bassár el-Aszad szír elnököt és hadseregét is bevonná.

Nemcsak humanitárius segélyt, hanem katonai eszközöket is szállítanak azok a repülőgépek, amelyek egyre gyakrabban indulnak Oroszországból Szíriába – ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ismerte el csütörtökön. Szavai újabb táptalajt adnak az orosz katonák szíriai jelenlétéről szóló híreszteléseknek.

Orosz matrózok díszsorfala a tartúszi kikötőben
Orosz matrózok díszsorfala a tartúszi kikötőben
Stringer / Reuters

Akár úgy is tűnhet, mintha a Kreml jól felépített kommunikációs stratégiával kezelné a kérdést: kevés tényt tartalmazó, viszont annál több bizonytalanságot ébresztő, többértelmű nyilatkozatokat tesz közzé. Vlagyimir Putyin államfő például a múlt héten – majd néhány nappal később amerikai kollégájának, John Kerrynek Lavrov is – azt mondta, „idő előtti” arról beszélni, hogy Oroszország esetleg katonai erővel is részt vesz az Iszlám Állam (IS) elleni harcokban. Vagyis nem cáfolta a szíriai orosz katonai szerepvállalásról szóló híreszteléseket, és nem is zárta ki ezt a lehetőséget.

 

Moszkvában közismert tényként emlegetik a Damaszkusznak küldött fegyverszállítmányokat és az orosz katonai tanácsadók jelenlétét. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint pedig Putyin az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán fogja értékelni Szíria és az IS problémáját. Az elnök New York-i vizitje az orosz lépések hátterében meghúzódó kulcsfontosságú tényezőnek tűnik.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó diplomáciai források szerint az lehet a cél, hogy az ENSZ-tanácskozás előtt megerősítsék Putyin pozícióját, a szíriai rendezésben megkerülhetetlenné tegyék, a párbeszéd újraindítását érjék el az Egyesült Államokkal, és – bár Peszkov azt mondta, hogy egyelőre nincsenek ilyen tervek – esetleg kétoldalú találkozót is kicsikarjanak Barack Obama elnökkel. Ezzel ugyanis azt bizonyíthatnák, hogy a feszült viszony ellenére a nemzetközi válságok megoldásában Putyinnal partnerként számol a Nyugat.

Moszkva szeretné megmenteni régi szövetségesét, Bassár el-Aszad szír elnököt. Benne Nyugaton a szíriai válság okozóját, Moszkvában viszont a lehetséges megoldás elengedhetetlen résztvevőjét látják. Lavrov csütörtökön fordított logikáról tanúskodó nagy hibának nevezte azt a legutóbbi telefonbeszélgetésük alkalmával Kerry által is képviselt amerikai véleményt, hogy Aszad támogatásával az IS-t erősítik. Peszkov hangoztatta: a fenyegetés nyilvánvalóan az IS-től jön, és a szíriai hadsereg az egyetlen erő, amely ennek ellen tud állni.

Moszkva tesz is azért, hogy ez így legyen. A Kommerszant szerint lőfegyvereket, aknavetőket, BTR–82A típusú páncélozott szállító járműveket, Ural teherautókat ad el Szíriának. A lap forrása ugyanakkor hangoztatta, hogy mindez a nemzetközi jognak megfelelően zajlik, a terrorizmus elleni harcot szolgálja. A fedezetet az a 400 millió dollár jelenti, amelyet Damaszkusz egy 2010-es szerződés alapján Sz–300-as légvédelmi rakétarendszerekért előlegként fizetett, ám Moszkva – Izraellel való egyeztetés után – visszamondta az ügyletet.

Hírügynökségi beszámolók szerint hajón is érkeznek orosz harceszközök Szíriába, sőt egyre gyakrabban – legutóbb libanoni forrásokból – tűnnek föl hírek arról is, hogy orosz katonák harci cselekményekben is részt vettek. Oroszországban cáfolják ezeket a jelentéseket, és egyelőre hitelt érdemlő bizonyítékok sem támasztják alá őket. Hiába jelentek meg a közösségi portálokon orosz katonákról egyértelműen Szíriából érkező szelfik, azokból nem derül ki, hogy pontosan hol készültek. Moszkva sohasem tagadta, hogy a haditechnikai eszközök használatát oktató katonai szakértői évek óta folyamatosan jelen vannak Szíriában – igaz, a létszámukról nem tett közzé adatokat. Az is közismert, hogy az orosz hadiflotta szervizbázist üzemeltet a földközi-tengeri Tartúszban, és Damaszkusz – miként azt tavasszal Aszad elnök bejelentette – nem ellenezné, ha azt teljes értékű támaszponttá alakítanák át. Sőt az is felvetődött, hogy hozzanak létre egy másikat is a közeli Latakiában.

Bázis a múltból

Nemcsak a Földközi-tengeren, hanem a volt Szovjetunió területén kívül is az egyetlen orosz katonai bázis a szíriai Tartúsz kikötőjében működő kiszolgálóközpont. 1971-ben még a Szovjetunió kötött szerződést a létrehozásáról, ami a hidegháború idején különösen fontos volt. Annak az 5. számú operatív hajórajnak biztosított műszaki-ellátási hátteret, amely az amerikai hatodik flottával nézett farkasszemet a térségben.

A Szovjetunió felbomlása után a bázis jelentősége visszaesett, de most újra nőni látszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.