galéria megtekintése

Ellenfél nélkül versenyez Putyin pártja

5 komment


Poór Csaba

Meglepetés aligha lesz a hét végén Oroszországban. Már most biztosnak tűnik, hogy a vasárnap esedékes parlamenti választások után is négypárti marad a törvényhozás alsóháza, az állami duma, és a hatalmi párt, az Egységes Oroszország (JeR) végez az első helyen. A kérdés legfeljebb az, változnak-e az arányok.

A felmérések ugyanis – elsősorban a gazdasági gondok, az életszínvonal csökkenése miatt – heteken át a Vlagyimir Putyin államfő politikai háttereként szolgáló tömörülés és az annak élén álló miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev népszerűségének csökkenését mutatták. Igaz, különböző mértékben. A független közvélemény-kutató, a kampány közepén „idegen ügynöknek” minősített és a választási kutatásoktól eltiltott Levada Központ augusztus végén arra a következtetésre jutott, hogy az összes választó körében 39-ről 31, a biztos szavazók között 57-ről 50-re esett vissza a kormányzó párt támogatottsága.

Más közvélemény-kutatók kisebb csökkenést mértek. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy ehhez hozzá kell adni az úgynevezett „adminisztratív tartalékok” hatását. Azt, hogy a JeR élvezi az állami szervek támogatását, s mellette áll az Oroszországban vezérként tisztelt Putyin, akinek népszerűsége meghaladja a 80 százalékot. – Jó néhányan még a jelöltségig sem juthattak el, adminisztratív ürügyekkel szűkítették a lehetséges résztvevők körét. Valódi versenyhelyzet csak nagyon kevés körzetben van – mondta a Népszabadságnak Alekszandr Kinyev politológus.

Az államfő, miközben formálisan igyekszik távolságot tartani a JeR-től (nem is tartozik a tagjai közé), többször értésre adta: fontos számára, hogy hatalmi maradjon a hatalmi párt. Június végén – négy év után először – beszédet mondott a szervezet kongresszusán, nyilatkozataiban stabilizáló erőként jellemezte a pártot.

 
Az Északi-sarkvidéken már most szavazhatnak a pásztorok
Sergei Karpukhin / Reuters

Valerij Fjodorov, a VCIOM állami közvélemény-kutató vezérigazgatója ezzel magyarázta, hogy a múlt heti felmérésük már némi emelkedést (39,3-ról 41,1 százalékra) regisztrált a JeR támogatottságában. Második helyre a populista-nacionalista liberális demokratákat, a harmadikra a kommunistákat, a negyedikre pedig a szocialista irányzatú Igazságos Oroszországot várják. A választásokon jelölteket állító további tíz pártnak a felmérések szerint esélye sincs átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos szavazati küszöböt.

A kormánypártnak presztízskérdés, hogy megtartja-e a 450 fős állami dumában az abszolút többséget, amelyet a 2011-es választásokon 238 mandátummal szerzett meg. Akkor 49 százalékot kapott, hasonló eredményre most is számíthat. Sőt Alekszandr Kinyev szerint 300-nál több képviselővel alkotmányozó többséghez is juthat. Ám ennek csak jelképes jelentősége van, hiszen a legfontosabb kérdésekben a többi parlamenti párt, sőt a parlamenten kívüliek jelentős része is támogatja a kormányzati irányvonalat. – A 14 jelöltállító pártból gyakorlatilag csak kettő bírálja Putyint – jellemezte a helyzetet a moszkvai politológus.

Alacsony lehet viszont a részvételi arány – a VCIOM vezetője szerint nem fogja elérni az ötven százalékot. Pedig a kormánypárt a fővárosban még telefonos akciót is indított: hívásaikkal szavazásra buzdítják a moszkvaia­kat, mondván: „az elnökünknek támogatásra van szüksége”.

Ukrajna nemet mondott

A kijevi kormány nem engedélyezte, hogy az Ukrajna területén élő orosz állampolgárok az orosz külképviseleteken szavazhassanak. A külügyminisztérium szerint erre csak akkor lenne lehetőség, ha a Kijevben megszállt területként számon tartott Krímben nem tartanák meg az orosz parlamenti választásokat. Moszkva viszont nevetségesnek nevezte a követelést, és a „civilizált nemzetközi érintkezés megsértéseként” értékelte a tiltást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.