galéria megtekintése

Ellenállt az uszításnak Németország "vörös szigete"

3 komment


Dési András

Patrick Dahlemann SPD-s tartományi képviselő szerint legyőzhető a populista párt, csak bátran vállalni kell velük a nyílt vitát.

Az első sorokban állók, a „kemény mag” tagjai szidták, gyalázták. A távolabb lévők inkább csendben maradtak, s miután véget ért a szélsőjobboldali NPD választási gyűlése, egyesek még gratuláltak neki. – Életre szóló élmény volt szembenézni az újnácikkal. Igazából nem gondoltam végig, mire vállalkozom, vitt a lendület – idézte fel lapunknak Patrick Dahlemann 2013 nyarát, amikor élt a mecklenburg–elő-pomerániai NPD-s képviselőjelölt ajánlatával. A „nemzeti-demokrata” kis időre átengedte az ifjú torgelow-i szociáldemokratának a mikrofont a Németország északkeleti csücskében, a lengyel határtól húsz kilométerre fekvő kisvárosban.

Leif Erik-Holm, az AfD jelöltje a tartományi választások után. Kerülik a vitát
Leif Erik-Holm, az AfD jelöltje a tartományi választások után. Kerülik a vitát
Reuters

Az SPD-be 16 évesen belépő Dahlemann több mint érzékeny témában, egy menekültszállás létrehozása ügyében ajánlott nyílt társadalmi vitát az újnácik híveinek. Három évvel később a menekültszállás még mindig létezik, de az NPD eltűnt a keletnémet tartományból. Helyét átvette a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD), amely pár hete a semmiből közel 21 százalékot szerzett, második lett az SPD mögött és megszégyenítve a CDU-t, maga mögé utasította Angela Merkel kancellár pártját.

 

Az AfD különösen a tartomány keleti-északkleti részén tarolt, kivéve az uecker-randow-i választókörzetet. Itt, ebben – az SPD színei után – „vörös szigetnek” hívott részen Dahlemann nyert, igaz, az AfD-s jelölt szorosan ott volt a nyakában.

Sikerét a most 28 éves tartományi parlamenti képviselő elsősorban kampánystábjának tudja be. Meg annak, ami például a teniszhez is nélkülözhetetlen. A lábmunkának. – Csak akkor van esélyed a populista propagandával szemben, ha keresed a párbeszédet az emberekkel. Fontos kiállni standdal mondjuk a piacra, de még fontosabb házról házra, lakásról lakásra járni – hangoztatta Dahlemann, hozzátéve: az AfD legyőzhető, főleg azzal, ha valaki nyíltan felvállalja velük a vitát. Nyilvános szópárbajt ajánlott a jobboldali-populisták jelöltjének, aki azonban kitért a vélemények közönség előtti ütköztetése elől.

A gyéren lakott Mecklenburg–Elő-Pomerániában ugyan kevés menekült él, de errefelé pár tucat is feltűnő. Torgelow-ban és környékén 2014–2015-ben ezer menedékkérő tartózkodott, számuk mostanra ötszázra csökkent. – Sosem állítottam, hogy az együttélés egyszerű lenne. Igen, léteznek feszültségek, s ezekről is nyíltan, kertelés nélkül kell beszélni. Azt hiszem, a kancellár asszony ott hibázott, hogy nagyon kimért, visszafogott stílusban beszélt a menekültkérdésről, nem ragadta magával az embereket. Az AfD viszont mesterien játszik a felkorbácsolt érzelmekkel – mondta az ifjú politikus, elismerve, hogy az AfD-vel még jó ideig számolni kell.

Dahlemann szerint a befogadás kultúrája (Willkommenskultur) nem halott. Továbbra is sok önkéntes segíti a menekültek – korántsem egyszerű – társadalmi-munkaerő-piaci beilleszkedését. Idő kell az integrációhoz, szűkebb hazája, Elő-Pomeránia húsz évvel ezelőtt harmincszázalékos munkanélküliséggel, tömeges elvándorlással küszködő válságvidék volt. Ma a munkanélküliség „csak” 13,5 százalék, de a turizmus, az informatika és az egészségügy rengeteg új álláslehetőséget kínál. S ma többen költöznek ide, mint amennyien elmennek. Főleg családosok, ez húsz éve elképzelhetetlen volt.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.