galéria megtekintése

Negyedmilliárdos pofonba szaladtak Orbánék Strasbourgban

26 komment


Lencsés Károly

Fejenként nagyjából 5 és fél millió forintot nyertek azok az elítéltek, akik az embertelen börtönviszonyok miatt tettek panaszt az emberi jogi bíróságnál. Most alig több mint negyvenen csaknem negyedmilliárd forintot kapnak, de még legalább háromezer ügy függőben van.

Tíz-húszezer eurónyi, de esetenként még ennél is nagyobb összegű kártérítést ítélt meg a strasbourgi emberi jogi bíróság csütörtökön több mint 40 magyarországi elítéltnek. Ők a fogva tartás körülményei, elsősorban a zárkák túlzsúfoltsága miatt tettek panaszt, mert nem biztosítottak számukra megfelelő mozgásteret. A testület ugyanakkor súlyosbító körülményként értékelte, ha a cellákban a WC nincs leválasztva, nem megfelelő a szellőzés, az elítélteknek csak heti egyszeri alkalommal biztosítanak fürdési lehetőséget, illetve ha a börtönben élősködők is vannak.

Fotó: Népszabadság

A fegyintézetek túlzsúfoltsága miatt eddig beadott mintegy háromezer magyar beadványból választották most Strasbourgban azokat, amiket még korábban, 2012-2013-ban nyújtottak be. A panaszáradat igazából 2014-2015-ben indult be, de már azt megelőzően is számos – idén márciusig mintegy hatszáz – ügyet regisztráltak az emberi jogi bíróságnál. Ezért a testület idén márciusban úgynevezett „pilot judgment” eljárás keretében kimondta: a büntetés-végrehajtás területén rendszerszintű probléma mutatkozik, mert a zárkákban nem biztosítják a minimálisan elvárható három négyzetméternyi mozgásteret, illetve a körülmények összességében olyan rosszak, hogy az már az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütközik.

 

A kormány nem fellebbezett, így a jogerőssé vált verdikt szerint a közvetlenül érintett hat embernek 3400-tól 26 ezer euróig terjedő kártérítést kellett kifizetni, emellett 150 és háromezer euró közötti eljárási díj is megillette őket. Számukra így nagyjából 25 millió forint járt.

A bíróság kimondta azt is, hogy a magyar államnak az Európa Tanács miniszteri bizottságának felügyelete mellett menetrendet kell kidolgoznia a probléma orvoslására. Erre fél évet adtak, s emiatt a kormánynak decemberre konkrét elképzelésekkel kellett volna előállnia.

Most ennél lényegesen nagyobb összegről van szó, s az egyes személyeknek megítélt konkrét összeg a fogva tartás időtartamától és a körülményektől függően forintra átszámítva meghaladhatja a hétmillió forintot. Összességében így csaknem negyedmilliárdot kell a panaszosoknak kifizetni. Különben valamennyi verdikt jogerős, tehát az állam már nem emelhet kifogást, hiszen korábban a „pilot judgment” megállapításait nem vitatták, tehát a kormány gyakorlatilag elismerte, hogy az elítéltek jelentős része embertelen körülmények között tölti a büntetését.

Az összes mostani ügyben az egy fogvatartottra eső szabad mozgástér átlagosan 2,5, a legalacsonyabb érték pedig 1,6 négyzetméter volt – figyelmeztet a Magyar Helsinki Bizottság, amely több most érintett panaszost is képviselt. Jelzik ugyanakkor: a magyar szabályok szerint tilos a nagytestű, kedvtelésből tartott ebet tartósan húsz négyzetméternél kisebb területen tartani.

Bortöncella Magyarországon: a kutyákkal jobban bánnak
Bortöncella Magyarországon: a kutyákkal jobban bánnak
Népszabadság

Utal a Helsinki Bizottság emellett arra, hogy hazai jogorvoslati lehetőséget az állam továbbra sem biztosít, ennek hiányában pedig csak a nemzetközi bírósághoz tudnak fordulni a fogvatartottak. Elismerik viszont, hogy az elmúlt években 1600 új férőhely jött létre, így a börtönök átlagos kihasználtsága 144-ról 128 százalékra csökkent, s a tervek szerint 2019-ig öt új fegyintézet épül, így a helyzet remélhetőleg normalizálódik.

Csütörtökön Cech András ügyvéd ügyfelei között is volt, aki nyert. Ő felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan – néhány hónapon belül – további hasonló strasbourgi ítéletek várhatók, mert úgy tudja, hogy az emberi jogi bíróság több általa képviselt panaszos ügyében is kérdéseket intézett a magyar kormányhoz. Az eljárás kimenetelét illetően nincsenek azonban kétségei, hiszen a márciusi precedensértékű verdikt után a jogalap már nem kétséges, csupán az összegről lehet vitatkozni.

Az ügyvéd álláspontja: a kormány helyesen tenné, ha a folyamatban levő ügyekben a felekkel próbálna megegyezni, különben újabb elmarasztaló döntésekre számíthat. Hangsúlyozta, hogy a kiindulási alap csak a strasbourgi gyakorlat lehet, amely szerint

tízezer eurónál kevesebbet szinte senkinek nem ítéltek meg.

Maga egyébként bizonyos benne, hogy amennyiben a kormány nem lép, az idén márciusig benyújtott mintegy hatszáz panaszról az emberi jogi bíróság a nem túl távoli jövőben dönteni fog.

Körlet a szegedi Csillagban
Körlet a szegedi Csillagban
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Ha nem intézkednek az érdemi hazai jogorvoslat feltételeinek megteremtése érdekében – véli az ügyvéd –, akár mind a háromezer beadvány kapcsán elmarasztalhatják Magyarországot. De most már akármit is lépnek, a számla – feltéve, hogy a fogvatartottak közül mások nem állnak elő további kárigénnyel – 10-15 milliárd lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.