galéria megtekintése

Életben lehet „a kilencéletű macska”

0 komment


Szőcs László

Mintha csak kezdődne az egész elölről. Vége az átmeneti fegyvernyugvásnak, támadja egymást a Hamasz és Izrael a Gázai övezetben. Ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, és a tárgyalások felújítására szólított fel. Egyik oldalon sincsenek kikristályosodott elképze­lések a rendezésre – állítja a térség szakértője.

Csütörtökön százas nagyságrendben lőtték egymást a gázai konfliktusban szemben álló felek. Több mint húsz palesztin meghalt, egy izraeli megsebesült. Az izraeliek három Hamasz-parancsnok likvidálásával olyan fegyvertényt hajtottak végre, amilyenre az angolul Protective Edge néven futó Erős Szikla hadművelet előző hetei során nem telt a rafiné­riájukból. A három közül ketten izraeli katonák elrablásában voltak érintettek.

A három Hamász-paracsnok temetési menete. az Ezzedin al-Kasszam Brigádok első embere valószínűleg nem halt meg
A három Hamász-paracsnok temetési menete. az Ezzedin al-Kasszam Brigádok első embere valószínűleg nem halt meg
Abed Sha'at / Reuters

– Az Erős Szikla hadművelet addig folytatódik, amíg el nem éri a célját: a tartós nyugalom visszatérését Dél-Izraelbe, illetve azt, hogy jelentősen megtépázza a terroristák infrastruktúráját – jelentette ki Benjamin Netanjahu ­izraeli miniszterelnök.

 

Lehetséges, hogy életben maradt Mohammed Deif, a Hamasz katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszam Brigádoknak a vezére, akinek a ha­lá­láról egymásnak ellentmondó hí­reket közöltek az ellene irányuló rakétatámadás után. A Hamasz hamisítványnak nevezte a vele kapcsolatban közzé tett halotti bizonyítványt, és Netanjahu sem beszélt a megöléséről, amikor a belbiztonság érdemeit méltatta.

A 49 éves Deif, Izrael első számú közellensége, az elmúlt negyedszázadban már öt gyilkossági kísérletet élt túl – emlékeztet a Le Monde. Az ezért kilencéletű macskának is nevezett terrorista vezetékneve ragadványnév: „vendéget" jelent arabul. Ez arra utal: állandóan változtatta szállását, hogy kitérjen a merényletek elől. (Eredeti vezetékneve al-Maszri, vagyis „egyiptomi". Deif a születése idején, 1965-ben Gáza egyiptomi katonai irányítás alatt állt.)

Váratlanul, a Hamasz-parancsnokok izraeli likvidálásával egyidejűleg egy vezető Hamasz-illetékes most első ízben elismerte a három, még júniusban holtan talált izraeli tinédzser meggyilkolását. Mint emlékezetes, ez, valamint egy bosszúból meggyilkolt palesztin fiatal halála vezetett a Hamasz és Izrael immár másfél hónapja tartó háborújához, amely több mint kétezer ember halálát követelte, főleg palesztin civilekét.

Egy Hamász-rakéta, amelyet Izrael felé indítottak el a palesztin szélőségesek. A Netanjahu-kormány az ilyen rakéták miatt döntött a Gázai övezet elleni hadművelet elindítása mellett
Egy Hamász-rakéta, amelyet Izrael felé indítottak el a palesztin szélőségesek. A Netanjahu-kormány az ilyen rakéták miatt döntött a Gázai övezet elleni hadművelet elindítása mellett
Amir Cohen / Reuters

Nőtt az eszkaláció eshetősége az elmúlt-két három napban, miután keddre megfeneklettek a tárgyalások, és összeomlott a tűzszünet. Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, egyik oldalon sincsenek kikristályosodott tervek. A likvidálásokkal mindenesetre szűkültek a tárgyalásos rendezés lehetőségei – mondta lapunknak adott helyzetértékelésében Gazdik Gyula, a térség szakértője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Straté­giai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Emlékeztetett, hogy az izraeli kormányon belül is eltérők az álláspontok. Nőtt a Netanjahura nehezedő nyomás a kabineten belül, hogy semmisítse meg katonai eszközökkel a Hamaszt. A jobboldali izraeli politika „bugyraiba" nemrég a CNN nézői is betekintést nyerhettek, amint Móse Feiglin, a kneszet alelnöke előadta, hogy a gázai lakosságot Izraelnek a Sínai-félszigetre, azaz Egyiptomba kellene áttelepítenie.

A másik oldalon a Hamasz is egyre inkább a háborúra áll rá. Gazdik szerint bővült a célpontjainak a köre: ahogy a tel-avivi repteret is támadja, kinézte Izrael tengeri földgáztermelő infrastruktúráját is. A Hamasz támogatója, Katar is érvényesíthette befolyását, hogy a szervezet ne adja be a derekát a kairói tárgyalásokon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.